Οχι, το θερμόμετρο στη Σιβηρία δεν έδειξε 48 βαθμούς Κελσίου -Τελικά πόση ήταν η θερμοκρασία; - iefimerida.gr

Οχι, το θερμόμετρο στη Σιβηρία δεν έδειξε 48 βαθμούς Κελσίου -Τελικά πόση ήταν η θερμοκρασία;

Δορυφορική φωτό από Αρκτική Σιβηρία 20-06-2021
Τελικά πόση ήταν η θερμοκρασία στην Αρκτική Σιβηρία στις 20 Ιουνίου;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον γύρο του κόσμου έκανε μια φωτογραφία του προγράμματος Copernicus τις προηγούμενες ημέρες με θερμοκρασίες από τη Σιβηρία, που έδειχνε τη θερμοκρασία εδάφους να κυμαίνεται από 35 έως 48 βαθμούς Κελσίου. Οπως προαναφέρθηκε πρόκειται για θερμοκρασία εδάφους, η οποία για να το εξηγήσουμε απλοϊκά μετρά πόσο ζεστή είναι η επιφάνεια του εδάφους όταν την αγγίζουμε, και όχι τη θερμοκρασία αέρα στο επίπεδο του εδάφους. Η θερμοκρασία αέρα (η θερμοκρασία στην οποία αναφέρεται μια πρόγνωση καιρού, να το πούμε και πάλι απλοϊκά) την ίδια ημέρα στην περιοχή (που κατεγράφησαν οι 48 βαθμοί στο έδαφος) δεν ξεπέρασε τους 32 βαθμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί ανανεωμένη έκδοση του αρχικού άρθρου σύμφωνα με τους κανόνες του Facebook

H σύγχυση με τους 48 βαθμούς Κελσίου, τι ισχύει τελικά;

Η επίμαχη φωτογραφία με τις θερμοκρασίες από τη Σιβηρία του προγράμματος Copernicus ελήφθη από δορυφόρο στις 20 Ιουνίου από τους Sentinel-3A και Sentinel-3B που απεικόνιζε τη Δημοκρατία των Σαχά στην Αρκτική Σιβηρία, με τη θερμοκρασία σε κάποιες πόλεις στο επίπεδο του εδάφους να κυμαίνεται από 35-48 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ABCnews στις 20 Ιουνίου στη Σιβηρία η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους, ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου, με peaks στους 48 βαθμούς Κελσίου κοντά στο Verkhoyansk και 37 βαθμούς στο Saskyla, δύο περιοχές που βρίσκονται εντός του Αρκτικού Κύκλου.

Η δορυφορική λήψη, όπως προαναφέρθηκε, απεικόνιζε θερμοκρασίες της επιφάνειας του εδάφους (Land Surface Temperature) των εν λόγω ρωσικών πόλεων και όχι τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους (Air Temperature at Ground Level), που δεν ξεπέρασε τους 32 βαθμούς στην περιοχή του Verkhoyansk.

Ποια η διαφορά της θερμοκρασίας επιφάνειας εδάφους και της θερμοκρασίας του αέρα στο επίπεδο του εδάφους

Εξηγούν τα ellinikahoaxes:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια βασική διαφορά ανάμεσα στη θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους (LST) και τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους είναι οι μέθοδοι μέσω των οποίων υπολογίζονται.

Για παράδειγμα, η μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα στο επίπεδο του εδάφους γίνεται με τη βοήθεια θερμομέτρων που τοποθετούνται 120 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Μιας ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας προϋποθέτει την προστασία του θερμομέτρου από την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Από την άλλη, η μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους (LST) είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει θερμικές μετρήσεις υπέρυθρης ακτινοβολίας από ειδικά εργαλεία αλλά και τη χρήση φασματογράφων που βρίσκονται σε δορυφόρους. Οι εκτιμήσεις θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, όπως η λευκαύγεια (δηλαδή ο βαθμός στον οποίο ένα σώμα ή μια επιφάνεια αντανακλά ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία), η βλάστηση και η υγρασία του εδάφους. Πρακτικά, πρόκειται για μια μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους όπου η ηλιακή ενέργεια απορροφάται και εκπέμπεται εκ νέου.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα NEO (NASA Earth Observations) της NASA σημειώνεται πως η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους δεν πρέπει να συγχέεται με τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους, την οποία συναντάμε σε δελτία πρόγνωσης καιρού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ακόλουθο, απλοϊκό, παράδειγμα περιγράφει τη βασική διαφορά ανάμεσα στη θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους (LST) και τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους: Αν περπατήσουμε ξυπόλητοι στην άμμο ή σε πλακόστρωτο δρόμο μια καλοκαιρινή μέρα, θα νιώσουμε ότι η επιφάνεια κάτω από τα πόδια μας είναι θερμότερη από τον αέρα στο επίπεδο του προσώπου μας.

Σε σχετική επικοινωνία των ellinikahoaxes με μέλη του γραφείου στήριξης του προγράμματος Copernicus επιβεβαίωσαν τις ανωτέρω πληροφορίες. «Ένας απλοποιημένος ορισμός [για την θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους LTS] είναι το πόσο ζεστή θα ήταν η “επιφάνεια” της Γης με ένα άγγιγμα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία».

«Σύμφωνα με τα ανωτέρω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύγχυση ανάμεσα σε δυο διαφορετικές έννοιες, αυτή της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους και εκείνη της θερμοκρασίας του αέρα στο επίπεδο του εδάφους. Η πρώτη παράμετρος μετράται με τη βοήθεια δορυφόρων και άλλων εξειδικευμένων εργαλείων, ενώ η δεύτερη μετράται με κοινά θερμόμετρα. Με βάση αυτή τη διευκρίνηση, η φράση “το θερμόμετρο στη Σιβηρία έδειξε 48 βαθμούς” είναι ανυπόστατη καθώς στις 20/5 η θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους στην πόλη Βερχογιάνσκ έφτασε τους 32°C», γράφουν τα ellinikahoaxes.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ