Nord Stream: Πώς μπορεί να έγινε το σαμποτάζ με υποβρύχια Drones, βατραχανθρώπους -Φόβοι για καταστροφή του αγωγού - iefimerida.gr

Nord Stream: Πώς μπορεί να έγινε το σαμποτάζ με υποβρύχια Drones, βατραχανθρώπους -Φόβοι για καταστροφή του αγωγού

To μυστήριο πίσω από τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream
To μυστήριο πίσω από τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρωσικά Drones, βατραχάνθρωποι, υποβρύχια, όλα εξετάζονται ως πιθανοί τρόποι πρόκλησης δολοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

Όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούσαν πριν από εβδομάδες ότι είναι πιθανή και δυνατή μια προσπάθεια δολιοφθοράς στους αγωγούς, ο βασικός παράγοντας ανησυχίας προέκυπτε από τις στρατιωτικές και τεχνολογικές δυνατότητες των Ρώσων να επιτύχουν ένα σαμποτάζ, πέρα από τα αυτονόητα κίνητρα του Κρεμλίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μπορεί το Κρεμλίνο να απορρίπτει ως «βλακώδεις» τις κατηγορίες ότι η Μόσχα κρύβεται πίσω από τις διαρροές στους δύο αγωγούς, αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα που την καθιστά βασικό ύποπτο: Η ικανότητά της να πραγματοποιήσει με επιτυχία τέτοιες επιχειρήσεις και τα κίνητρα για μια τέτοια ενέργεια.

Η CIA έστειλε «στρατηγική προειδοποίηση» το καλοκαίρι σε Ευρωπαίους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ότι οι αγωγοί κινδύνευαν, σύμφωνα με το Der Spiegel χθες το βράδυ, αν και αρνήθηκαν να πουν εάν η Ρωσία προσδιορίστηκε ως «νούμερο ένα» κίνδυνος. Η προειδοποίηση δεν ήταν συγκεκριμένη και δεν προσδιόριζε ώρα ή τοποθεσία για την πιθανή επίθεση, πρόσθεσαν οι New York Times.

Σεισμολόγοι ανέφεραν υποβρύχιες εκρήξεις πριν εμφανιστούν οι διαρροές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», δήλωσε ο Μπγιορν Λουντ, του Εθνικού Κέντρου Σεισμολογίας της Σουηδίας, μετέδωσε το BBC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοβαρές υποψίες για την επίθεση δείχνουν προς το Κρεμλίνο, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να ενημερώνουν την Washington Post χθες το βράδυ ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι άλλο από ρωσικό σαμποτάζ». Ωστόσο, δεν έχουν επί του παρόντος συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για να κατηγορήσουν δημόσια τη Μόσχα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην Daily Mail.

Υπερσύγχρονα υποβρύχια στη διάθεση του Κρεμλίνου

Η Ρωσία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο κατασκοπευτικών υποβρυχίων στον κόσμο και έχει περάσει χρόνια αναβαθμίζοντας τις δυνατότητές τους.

Το Belgorod -ένα stealth πυρηνικό υποβρύχιo- μπορεί να σαμποτάρει υποθαλάσσια καλώδια και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει έναν αγωγό, είπαν ειδικοί και αναλυτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aπό την άλλη, βέβαια, σε δημοσίευμα του Guardian -καθώς το θέμα των διαρροών απασχολεί σοβαρά τον βρετανικό τύπο, όπως και τον διεθνή τύπο συνολικά-, υποστηρίχθηκε ότι τέτοια επίθεση μάλλον δύσκολα θα πραγματοποιούνταν από κάποιο υποβρύχιο, λόγω μικρού βάθους.

Ρωσικό υποβρύχιο
Ρωσικό υποβρύχιο / Φωτογραφία: ΑΡ

Τα υποβρύχια Drones ή αλλιώς υποβρύχια τσέπης

Η Μόσχα έχει ρίξει πολύ χρήμα σε υποβρύχια drones που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το πλήγμα στους αγωγούς και έχουν έδρα έξω από την Αγία Πετρούπολη. Συνεπώς, αυτά τα υποβρύχια Drones θα μπορούσαν γρήγορα και με δυσκολία εντοπισμού να κινηθούν σε αυτά τα ύδατα, έχοντας πρόσβαση στη Βαλτική, μέσω του Φινλανδικού Κόλπου.

Μάλιστα, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στους αγωγούς αρκετές μέρες πριν την ενεργοποίησή τους, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια αποκάλυψης του υπαιτίου, πόσο μάλλον την αποτροπή μιας τέτοιας ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η περιοχή είναι ιδανική για «υποβρύχια τσέπης», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το drone φεύγει από ένα υποβρύχιο, το οποίο μπορεί να παραμείνει σε απόσταση ναυτικών μιλίων από το σημείο που είναι στόχος. Αφήνει το drone-νάρκη που μεταφέρει, το οποίο πλέει με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων, κοντά στο βυθό», εξηγεί. «Ο στόχος είναι σταθερός, οπότε το πράγμα δεν είναι πολύ περίπλοκο».

Ρώσοι βατραχάνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά

Η τοποθεσία των εκρήξεων, σε νερά βάθους περίπου 70 μέτρων, είναι αρκετά ρηχή για να φτάσουν οι δύτες, και η Ρωσία έχει άμεση πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα από το Καλίνινγκραντ, ενώ διαθέτει ένα επίλεκτο σώμα βατραχανθρώπων που θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά.

Σύμφωνα με τη βρετανική «Sun», oι ρωσικές ειδικές δυνάμεις είναι ένας από τους κύριους ύποπτους για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream που προκάλεσε την καταστροφή στη Βαλτική Θάλασσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω από την επίθεση θα μπορούσαν να ήταν οι κομάντος των ειδικών δυνάμεων των Ρώσων, οι οποίοι εργάζονται τόσο για το ρωσικό Ναυτικό όσο και για τους κατασκόπους του Πούτιν, την GRU.

Οι Ρώσοι κομάντος «Spetsnaz» έχουν τη φήμη ότι είναι καλά οπλισμένοι, άρτια εκπαιδευμένοι και αδίστακτοι και ειδικά οι «βατραχάνθρωποι» με τις ολόμαυρες βρεγμένες στολές τους και τα διακριτικά υποβρύχια όπλα είναι εξειδικευμένοι να εκτελούν τέτοιου τύπου επιχειρήσεις δολιοφθοράς στα βαθιά.

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

Τα κίνητρα του Κρεμλίνου για τους αγωγούς Nord Stream

Τα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου σημειώνουν ότι το καθεστώς Πούτιν είχε σοβαρό λόγο να επιτεθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να συνεχίσει να υποκινεί τον ενεργειακό πόλεμο με την Ευρώπη εν μέσω εντάσεων για την Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά το κίνητρο θα μπορούσε να είναι και πιο συγκεκριμένο. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν την ίδια μέρα που η Πολωνία, η Νορβηγία και η Δανία εγκαινίασαν έναν νέο αγωγό που περνά κάτω από τη Βαλτική, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτεί την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη χωρίς να βασίζεται στη Ρωσία.

Όπως είπε χθες το βράδυ ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Daily Mail, θα μπορούσε το σαμποτάζ να αποτελεί προειδοποίηση προς την Ευρώπη ότι οι υποδομές της είναι ευάλωτες.

Η Νορβηγία -τώρα ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης- μίλησε για άγνωστα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις πλατφόρμες γεώτρησής της τις τελευταίες ημέρες και την Τρίτη ενίσχυσε τις προειδοποιήσεις ασφαλείας ότι μπορεί να στοχοποιηθούν υποδομές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, που είχαν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα νωρίτερα μέσα στο έτος, σκαρφάλωσαν κατά σχεδόν 20% αργά την Τρίτη, καθώς διαδόθηκαν τα νέα για την επίθεση, υποδηλώνοντας ένα δεύτερο κίνητρο: Να τρομάξουν τις αγορές και να αυξήσουν το κόστος για την Ευρώπη, ακριβώς όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε σημείο καμπής σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ