Ρωσία: Νέα εποχή στη μάχη κατά της λογοκρισίας -Η ερευνητική δημοσιογραφία εγκαινιάζει την εφαρμογή Samizdat - iefimerida.gr

Ρωσία: Νέα εποχή στη μάχη κατά της λογοκρισίας -Η ερευνητική δημοσιογραφία εγκαινιάζει την εφαρμογή Samizdat

μόσχα μμε
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δημοσιογράφοι ιστότοπων ερευνητικής δημοσιογραφίας συγκέντρωσαν σε μια εφαρμογή ανεξάρτητες δημοσιογραφικές έρευνες στην ρωσική γλώσσα, παρά την διαρκώς ενισχυόμενη λογοκρισία στην Ρωσία.

Οι δημοσιογράφοι προέρχονται από τους ιστότοπους Proekt , Vaznie istorii, Bellingcat, The Insider και της ομάδας του Αλεξέι Ναβάλνι. Η εφαρμογή είναι η Samizdat για κινητά τηλέφωνα και δίνει την δυνατότητα σ’ έναν χώρο να διαβάσει κάποιος, χωρίς να κάνει χρήση VPN (εικονικού ιδιωτικού δικτύου), δημοσιογραφικές έρευνες στη ρωσική γλώσσα, παρά τα μπλοκαρίσματα που κάνει η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας (Roskomnadzor) και άλλου είδους πιέσεις που ασκεί στους δημοσιογράφους στην Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ανακοινώσεις της εφαρμογής Samizdat εμφανίσθηκαν στα κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram σήμερα 11 Νοεμβρίου.

«Σε συνθήκες λογοκρισίας στη Ρωσία, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να φθάνει η ενημέρωση στο κοινό: το κράτος μπορεί να ανακηρύξει ένα ΜΜΕ «ξένο πράκτορα», «ανεπιθύμητη οργάνωση», να μπλοκάρει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ή να επιβάλλει την απόσυρση άρθρων με την συνδρομή υπάκουων δικαστηρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Samizdat.

Όχι πρώτη στην ιστορία της δημοσιογραφίας στη Ρωσία η σημερινή κρίση

«Η σημερινή κρίση, δεν είναι η πρώτη στην ιστορία της ρωσικής δημοσιογραφίας. Υπήρξαν ήδη στιγμές, που νόμιζες, ότι είχαν στερήσει το μέλλον από το επάγγελμα μας: στην Σοβιετική Ένωση, έβαζαν τον κόσμο στην φυλακή, πριν από είκοσι χρόνια οι αρχές κατέλαβαν την τηλεόραση, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια κατέλαβαν και τα έντυπα μέσα. Όλα αυτά δημιουργούσαν την εντύπωση ότι έφτασε το τέλος της δημοσιογραφίας, αλλά δεν ήρθε. Η πραγματική δημοσιογραφία έβρισκε πάντα λύσεις. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι οι σημερινές διώξεις, μόνο πιο δυνατούς θα μας κάνουν», αναφέρουν στην ανακοίνωση τους η δημιουργοί της εφαρμογής Samozdat.

Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί ως συσσωρευτής και δεν προϋποθέτει την ύπαρξη κοινής συντακτικής πολιτικής, ούτε την ύπαρξη ηγεσίας: κάθε συντακτική ομάδα φέρει την ευθύνη για τα δημοσιεύματα της. Το Samizdat είναι ανοιχτό στην συνεργασία με άλλα μέσα ερευνητικής δημοσιογραφίας και ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Η εφαρμογή μπορεί να κατέβει στο Play Market и App Store.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NovayaGazeta.Europe, DW (ρωσική υπηρεσία), Svoboda.org

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ Λογοκρισία δημοσιογραφία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ