Ρωσία: Νομοσχέδιο βάζει «φρένο» στα βασανιστήρια που γίνονται με εντολή εκπροσώπων της εξουσίας - iefimerida.gr

Ρωσία: Νομοσχέδιο βάζει «φρένο» στα βασανιστήρια που γίνονται με εντολή εκπροσώπων της εξουσίας

Βασανιστήρια στη φυλακή
Βασανιστήρια στη φυλακή / Φωτογραφία: AP Photo-Amr Nabil
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρές ποινές στη Ρωσία για βασανιστήρια που διαπράττονται με εντολή εκπροσώπων της εξουσίας κατατέθηκε στην Κρατική Δούμα.

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για βασανιστήρια που διαπράττονται σε ρωσικά σωφρονιστικά ιδρύματα, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας με βίντεο που αναρτήθηκαν από τον ιστότοπο gulagu.net και προκάλεσαν την αντίδραση του Κρεμλίνου που διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, κατατέθηκε στην Κρατική Δούμα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για εκπροσώπους της εξουσίας που βρίσκονται πίσω από τέτοιες ενέργειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο αυστηροποιεί την ποινή για διάπραξη βασανιστηρίων που διοργανώνονται από εκπροσώπους της εξουσίας και ανάγει την τέλεση βασανιστηρίων στην κατηγορία των ειδεχθών εγκλημάτων.

Για τη χρήση βασανιστηρίων με σκοπό τον εκφοβισμό ή τον εξαναγκασμό για να αποσπασθεί η ομολογία, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές κάθειρξης έως 12 ετών.

Στο νομοσχέδιο δίνεται πιο λεπτομερής και σαφής ορισμός των βασανιστηρίων που ανταποκρίνεται στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας που υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη στις 10 Δεκεμβρίου 1984.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη νομοθεσία και των δύο σωμάτων του Ρωσικού Κοινοβουλίου της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), Αντρέι Κλίσας και Πάβελ Κρασένικοφ.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ιστότοπος gulagu.net, που προβάλλει θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρχισε να δημοσιεύει αρχεία βίντεο και με βασανιστήρια κρατουμένων, τα οποία είχε καταγράψει ο πρώην κρατούμενος και προγραμματιστής, Σεργκέι Σαβέλεφ. Μετά την αποφυλάκισή του κατάφερε να πάρει μαζί του τις εγγραφές αυτές. Στη συνέχεια διέφυγε στη Γαλλία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Αρχικά, κατά του Σαβέλεφ ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι αξιοποίησε παρανόμως τα υλικά που ήταν καταγεγραμμένα στο πληροφοριακό σύστημα των φυλακών, ενώ ήταν κρατούμενος. Εκδόθηκε μάλιστα ένταλμα σύλληψης εναντίον του, αλλά, τελικά, σταμάτησε η δίωξη και ακυρώθηκε το ένταλμα σύλληψης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ