Ρομπέρτα Μετσόλα: «Η Ευρώπη είναι κατάλληλη για την επόμενη γενιά»- ιστορική ομιλία στην Φλωρεντία - iefimerida.gr

Ρομπέρτα Μετσόλα: «Η Ευρώπη είναι κατάλληλη για την επόμενη γενιά»- ιστορική ομιλία στην Φλωρεντία

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα/ Φωτογραφία ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρομπέρτα Μετσόλα πραγματοποίησε μια συγκινητική ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης το 2022 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία.

Στην ομιλία της με θέμα: «Είναι η Ευρώπη κατάλληλη για την επόμενη γενιά;», η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ενθάρρυνε τους ευρωπαίους πολίτες και ηγέτες να πιστέψουν, να έχουν αυτοπεποίθηση και να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο ως ευκαιρία για αλλαγή, ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαία πρόεδρος έχει συνδέσει τη θητεία της με τον πόλεμο. «Με τον πόλεμο στην Ευρώπη, σήμερα, είναι αυτό το πνεύμα, αυτή η αίσθηση του σκοπού, του ενθουσιασμού, της ξεκάθαρης κατεύθυνσης, που θέλω να ξανασυλλάβει το ευρωπαϊκό μας έργο», ανέφερε εισαγωγικά, απευθυνόμενη στο ακροατήριο η Μετσόλα.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα με το Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα το ανάκτορο του Κυρινάλιου

Η Ευρώπη είναι τα κοινά όνειρα

«Οι άνθρωποι στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και τη Γεωργία, και ακόμη στα Δυτικά Βαλκάνια, κοιτάζουν τώρα την Ευρώπη, με την ίδια αίσθηση του ανήκειν και την ίδια ελπίδα», σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Και θέλω ο κόσμος να πιστεύει όπως εμείς. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε απλώς ένα οικονομικό μπλοκ, δεν έχουμε μόνο την ελεύθερη κυκλοφορία ή την κατάργηση των τελών περιαγωγής. Για τη γενιά μου, η Ευρώπη είναι - όσο κλισέ κι αν ακούγεται - για ένα κοινό όνειρο».

Είναι το μέλλον

Η Μετσόλα αναγνώρισε ότι η πόλωση στην ευρωπαϊκή κοινωνία έχει ενταθεί και ξεχώρισε ταυτόχρονα ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες προσβλέπουν στην Ευρώπη και τους θεσμούς της για διέξοδο. Υπενθύμισε δε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση, αναφερόμενη συγκεκριμένα στην αντιευρωπαϊκή ρωσική προπαγάνδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαλτέζα πολιτικός παραδέχτηκε «ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ αυτού που πιστεύαμε, του τι περιμένουν οι άνθρωποι και του τι είναι σε θέση να προσφέρει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή».

Πριν και μετά τις 24 Φεβρουαρίου

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, με τη βάναυση, παράνομη, μεσαιωνική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτάχυναν την ανάγκη για την Ευρώπη να δημιουργήσει τα εργαλεία και τις διαδικασίες που χρειάζεται να οδηγήσει σε αυτόν τον νέο και αβέβαιο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια πραγματικότητα πριν την 24η Φεβρουαρίου και μια πραγματικότητα μετά την 24η Φεβρουαρίου. Ο κόσμος έχει αλλάξει» είπε και αμέσως συμπλήρωσε: «Είναι η στιγμή μας. Μια στιγμή που έρχεται μια φορά στη γενιά».

Η ομιλία της Ρομπέρτα Μετσόλα ήταν φορτισμένη, γεμάτη συναίσθημα και ελπίδα για το μέλλον, χωρίς υπεκφυγές και ωραιοποιήσεις.

«Η Ευρώπη μπορεί να μην είναι τέλεια - απέχουμε πολύ από την τέλεια. Το σοβαρό λάθος του Πούτιν όμως ήταν να υποθέσει ότι οι διαφορές μας ήταν αδυναμία. Η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, ένδειξη αδυναμίας. Έκανε λάθος. Σε δημοκρατίες όπως η δική μας, αυτά είναι τα δυνατά μας σημεία. Είναι τα θεμέλια των επόμενων βημάτων. Είναι η νομιμότητά μας και είναι η πυξίδα μας», ξεκαθάρισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θερμή υποδοχή δέχτηκε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από μαθητές των σχολείων πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ουκρανία θα κερδίσει

Η Μετσόλα μίλησε για την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα, ως εγγύηση της νίκης και της προοπτικής:

«Πρέπει και θα αποσυνδέσουμε τις εξαρτήσεις μας από το Κρεμλίνο.

Γιατί θα σταματήσουμε τις εισαγωγές πετρελαίου και γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική μας για μηδενικό αέριο από τη Ρωσία.

Γιατί θα συνεχίσουμε με κυρώσεις και βοήθεια προς την Ουκρανία.

Γιατί θα και πρέπει να ξαναχτίσουμε την Ουκρανία.

Γιατί θα νοιαζόμαστε και θα καλωσορίζουμε όλους εκείνους που ξεφεύγουν από τις βόμβες, τους πυραύλους και τις φρικαλεότητες του Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και, αυτός είναι ο λόγος που η Ουκρανία θα κερδίσει. Γι' αυτό η Ευρώπη θα είναι έτοιμη για την επόμενη γενιά».

Η Μετσόλα επισκέφθηκε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, κατα την επίσκεψη της στη χώρα

«Αξίζει το τίμημα»

Στην μακροσκελή της ομιλία, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε τον τόνο, μιλώντας για το κόστος της μη υποχώρησης: «Αξίζει το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε».

«Η Ευρώπη έχει δείξει στον κόσμο πρωτοφανή αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα ενάντια στον πόλεμο. Για αυτό είμαι περήφανη», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της στην επόμενη γενιά για το ρόλο που θα παίξει στην κλιματική δράση και την ψηφιακή μετάβαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χρειάζεται όμως να αναλάβουμε σοβαρά τις ευθύνες μας, σήμερα», προειδοποίησε. «Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία, σήμερα. Όχι αύριο», διευκρίνισε με κάθετο τρόπο η Μετσόλα.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

«Την επόμενη Δευτέρα, την Ημέρα της Ευρώπης, θα λάβουμε τα συμπεράσματα από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: τα αποτελέσματα μιας πανευρωπαϊκής διαβούλευσης με τους πολίτες. Το βάρος και η ευθύνη θα βαρύνουν εμάς, τους Ευρωπαίους ηγέτες, να ακούσουμε και να λάβουμε υπόψη τις συστάσεις: όσον αφορά τις απαιτήσεις των πολιτών για αλλαγές πολιτικής, για την άμυνα, την υγεία, το κλίμα, την ασφάλεια και άλλα. Αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία για την Ευρώπη - γιατί αν δεν είναι τώρα, τότε πότε;», έθεσε το ερώτημα απευθυνόμενη στους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ας έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας

Κλείνοντας, η Μετσόλα είπε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βγαίνοντας από μια καταστροφική πανδημία και μετά την παράνομη και βάναυση επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρισκόμαστε τώρα σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί, πρέπει να υπερασπιστούν την πολιτική της ελπίδας.

Επιτρέψτε μου να τελειώσω με αυτή τη νότα αισιοδοξίας: Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε ποτέ τόσο αποφασιστική αίσθηση κατεύθυνσης όσο σήμερα.

Ποτέ δεν είχαμε τέτοια αίσθηση σκοπού να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τον πόλεμο στην ήπειρό μας, μια κλιματική έκτακτη ανάγκη, τις ανησυχίες μας για την ψηφιακή μετάβαση και την ενέργεια.

Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε και γνωρίζουμε ότι πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Ας πιστέψουμε.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ