Ο Μπάιντεν θα παραθέσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο προς τιμήν Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη -Δείτε την πρόσκληση - iefimerida.gr

Ο Μπάιντεν θα παραθέσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο προς τιμήν Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη -Δείτε την πρόσκληση

Η πρόσκληση για τη δεξίωση στο Λευκό Οίκο προς τιμήν του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη -Δεξιά, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του
Η πρόσκληση για τη δεξίωση στο Λευκό Οίκο προς τιμήν του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη -Δεξιά, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεξίωση προς τιμήν του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη, με αφορμή τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδος, θα παραθέσουν ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει στις 16 Μαΐου για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ προκειμένου - την ίδια ημέρα- να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και της συζύγου του, με αφορμή τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, αποτυπώνει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και των διαπροσωπικών των δύο ηγετών.

Παρόντες θα είναι επιφανείς εκπρόσωποι της Ομογένειας στις ΗΠΑ, υπουργοί, γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου, επιχειρηματίες κ.α.

Στην πρόσκληση - που φέρνει κατ' αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα το iefimerida.gr - αναφέρονται τα εξής:

«Ο πρόεδρος και η Δρ. Μπάιντεν αιτούνται την ευχαρίστηση της συντροφιάς σας στην Γιορτή για τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας προς τιμήν της Εξοχότητος του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυρίας Μητσοτάκη που θα λάβει χώρο στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στις 5 το απόγευμα».

Η πρόσκληση προέρχεται από το γραφείο Εθιμοτυπίας του Λευκού Οίκου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε την πρόσκληση του Λευκού Οίκου

Μητσοτάκης: Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο

Μια ακόμη ένδειξη του ενισχυμένου ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων και της αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς, συνιστά και το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 17 Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση της Νάνσι Πελόζι.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώ πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, το γεγονός ότι η επίσκεψη αλλά και η ομιλία πραγματοποιούνται σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία διεθνώς, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο τη σημασία τους και στέλνει πολλαπλά μηνύματα.

Το γράμμα της Πελόζι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Εκ μέρους της δικομματικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω την τιμή να σας προσκαλέσω να μιλήσετε σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, που θα συνέλθουν στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 στις 11:00 π.μ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Είναι μεγάλο προνόμιο να σας φιλοξενήσουμε σε αυτόν τον καθυστερημένο εορτασμό της ελληνικής διακοσαετηρίδας, που δυστυχώς έπρεπε να καθυστερήσουμε πέρυσι λόγω της πανδημίας.

»Ο ακλόνητος δεσμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι σταθερά ριζωμένος στην κοινή μας ιστορία και τις κοινές μας αξίες. Κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαιοελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

»Δεκαετίες αργότερα, η Ελληνική Δημοκρατία γεννήθηκε από την ίδια λαχτάρα για ανεξαρτησία και αυτοδιοίκηση που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση.

»Σήμερα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή: προωθώντας την αμοιβαία ασφάλεια και τα οικονομικά μας συμφέροντα, καθώς και προωθώντας τις κοινές δημοκρατικές αξίες μας στον κόσμο.

»Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την εταιρική μας σχέση, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως διαμηνύουν και οι δύο πλευρές, βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών και η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη έχει ενισχυθεί - όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Πέμπτη 12 Μαΐου. Η συμφωνία αυτή αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αναβαθμίζοντας και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή, ενώ η Ουάσιγκτον έχει προσφέρει τη στήριξη της στις θέσεις της Αθήνας για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Και νέες επενδύσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με την αμερικανική ηγεσία αναμένεται να είναι και οι οικονομικές σχέσεις. Αμερικανικοί κολοσσοί έχουν επενδύσει την τελευταία διετία μεγάλα κεφάλαια στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και η αξιοπιστία προς την χώρα που έχει οικοδομήσει στις διεθνείς αγορές εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον θα έχει επαφές με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής Μενέντεζ, σταθερός σύμμαχος και υποστηρικτής των θέσεων της Αθήνας και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε Σικάγο και Βοστόνη ο πρωθυπουργός

Η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει, όμως, και άλλους σταθμούς. Ο πρωθυπουργός στις 22 Μαΐου θα επισκεφθεί το Σικάγο όπου θα έχει επαφές με μέλη της ομογένειας και θα παρακολουθήσει τον εορτασμό και την παρέλαση για την ελληνική επανάσταση, ενώ την επόμενη ημέρα θα βρίσκεται στη Βοστώνη όπου θα μιλήσει στο Boston College.

Τζεν Ψάκι: Ο Μπάιντεν ανυπομονεί να καλοσωρίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό

Όπως είχε ενημερώσει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ο Τζο Μπάιντεν «ανυπομονεί να καλωσορίσει» τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στο τραπέζι των συζητήσεών τους θα μπουν όλα τα καυτά θέματα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την «απρόκλητη επιθετικότητά της», η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή και φυσικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, γράφει τα εξής:

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να καλωσορίσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου, 2022. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού προσφέρει μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή μας διμερή συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις τρέχουσες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για τη στήριξη του ουκρανικού λαού και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή συνεργασία μας σε διεθνείς προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια της ενέργειας. Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας εδώ και γενιές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ