Ιρακινοί αξιωματούχοι προσέγγισαν το ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια εξαιτίας του κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ.
Την είδηση επικαλείται το Reuters, με πληροφόρηση από πηγή εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρχικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης που θα χρειαστεί το Ιράκ και τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί οποιοδήποτε δάνειο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το κλείσιμο στο Ορμούζ έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά σε αρκετές χώρες του Κόλπου και το Ιράκ είναι μία από αυτές καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου έχουν πρακτικά διακοπεί.
Το Ιράκ χρωστάει άλλα 2,39 δισ. στο ΔΝΤ
Το Ιράκ διαθέτει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και η οικονομία του είναι στενά συνδεδεμένη με τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η τελευταία χρηματοδοτική συμφωνία του Ιράκ με το ΔΝΤ ήταν μια συμφωνία ετοιμότητας ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έληξε τον Ιούλιο του 2019, εκ των οποίων είχαν εκταμιευθεί 1,49 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΔΝΤ.
Το Ιράκ οφείλει στο ΔΝΤ 2,39 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 891 εκατομμυρίων δολαρίων που χορηγήθηκαν μέσω μηχανισμού ταχείας χρηματοδότησης.