Reuters: Fake news η εικόνα του Τραμπ με νεκρούς «λευκούς αγρότες» -Ήταν στο Κονγκό, όχι στη Νότια Αφρική - iefimerida.gr

Reuters: Fake news η εικόνα του Τραμπ με νεκρούς «λευκούς αγρότες» -Ήταν στο Κονγκό, όχι στη Νότια Αφρική

Reuters: Η εικόνα του Τραμπ με νεκρούς «λευκούς αγρότες» καταγράφηκε στο Κονγκό, όχι στη Νότια Αφρική
Reuters: Η εικόνα του Τραμπ με νεκρούς «λευκούς αγρότες» καταγράφηκε στο Κονγκό, όχι στη Νότια Αφρική / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε στιγμιότυπο από βίντεο του Reuters που τραβήχτηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το οποίο παρουσίασε ψευδώς την Τετάρτη ως απόδειξη μαζικών δολοφονιών λευκών αγροτών στη Νότια Αφρική, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

«Αυτοί είναι όλοι λευκοί αγρότες που θάβονται», είπε ο Τραμπ, κρατώντας μια εκτυπωμένη φωτογραφία συνοδευόμενη από άρθρο, κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα, το βίντεο –που δημοσιεύτηκε από το Reuters στις 3 Φεβρουαρίου και επαληθεύτηκε από την ομάδα fact-check του πρακτορείου– έδειχνε ανθρωπιστικούς εργαζομένους να μεταφέρουν σακούλες με πτώματα στην πόλη Γκόμα του Κονγκό. Η εικόνα προήλθε από υλικό του Reuters που τραβήχτηκε μετά από αιματηρές συγκρούσεις με αντάρτες του M23, υποστηριζόμενους από τη Ρουάντα.

Το blog post που έδειξε ο Τραμπ στον Ραμαφόζα κατά τη διάρκεια της συνάντησης στον Λευκό Οίκο είχε δημοσιευτεί στο American Thinker, ένα συντηρητικό διαδικτυακό περιοδικό, και αφορούσε συγκρούσεις και φυλετικές εντάσεις στη Νότια Αφρική και το Κονγκό.

Η ανάρτηση δεν είχε λεζάντα για την εικόνα, αλλά την παρουσίαζε ως «στιγμιότυπο από το YouTube», με σύνδεσμο σε βίντεο ρεπορτάζ για το Κονγκό, που απέδιδε την πηγή στο Reuters.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Η Andrea Widburg, διευθύντρια σύνταξης του American Thinker και συγγραφέας της επίμαχης ανάρτησης, απάντησε στο Reuters ότι ο Τραμπ «παρερμήνευσε την εικόνα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλάνο από το οποίο προήλθε η εικόνα δείχνει μαζική ταφή θυμάτων έπειτα από επίθεση των ανταρτών M23 στη Γκόμα και τραβήχτηκε από τον δημοσιογράφο του Reuters, Djaffar Al Katanty.

«Εκείνη την ημέρα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσουν οι δημοσιογράφοι το σημείο… Έπρεπε να διαπραγματευτώ απευθείας με τους M23 και να συντονιστώ με τον Ερυθρό Σταυρό για να μου επιτραπεί να τραβήξω πλάνα», δήλωσε ο Al Katanty. «Μόνο το Reuters έχει αυτό το βίντεο».

Ο Al Katanty είπε ότι έπαθε σοκ βλέποντας τον Τραμπ να κρατάει άρθρο με το στιγμιότυπο από το δικό του βίντεο. «Μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποίησε τη δική μου εικόνα, αυτό που εγώ τράβηξα στο Κονγκό, για να προσπαθήσει να πείσει τον Ραμαφόζα ότι στη χώρα του οι λευκοί σκοτώνονται από μαύρους», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Νότια Αφρική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ