Rafale: Σε ποιες περιπτώσεις δίνεται άδεια να σπάσει ένα υπερηχητικό το φράγμα του ήχου - iefimerida.gr

Rafale: Σε ποιες περιπτώσεις δίνεται άδεια να σπάσει ένα υπερηχητικό το φράγμα του ήχου

Μαχητικό αεροσκάφος Rafale κατά την απογείωση
Μαχητικό αεροσκάφος Rafale κατά την απογείωση / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O εκκωφαντικός θόρυβος που έμοιαζε με έκρηξη και προκάλεσε ταραχή σε προάστιο του Παρισιού, το πρωί της Τετάρτης, οφείλεται, όπως αποδείχθηκε, σε πτήση μαχητικού Rafale.

Το μαχητικό αεροπλάνο Rafale έσπασε το φράγμα του ήχου, όπως επιβεβαίωσε και η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας. Όπως δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, ο πιλότος του υπερηχητικού αεροσκάφους όφειλε να σπάσει το φράγμα του ήχου, καθώς βρισκόταν σε αποστολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε έκτακτη ανάγκη αποδίδεται η απόφαση του πιλότου του Rafale

Ο συνταγματάρχης Σπετ, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας διευκρίνισε με ανακοίνωσή του πως υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που ανάγκασαν τον πιλότο του Rafale να αναπτύξει ταχύτητα πέραν του φράγματος του ήχου.

«Ένα Rafale σε μόνιμη επιχειρησιακή ετοιμότητα από το Σεντ Ντιζιέ εκλήθη να συνδράμει σε αεροσκάφος που έχασε την επαφή με τον Πύργο Ελέγχου, έλαβε άδεια να σπάσει το φράγμα του ήχου προκειμένου να βρεθεί κοντά στο αεροσκάφος που βρισκόταν σε κατάσταση ανάγκης. Ξεπέρασε το φράγμα του ήχου όταν βρισκόταν ανατολικά του Παρισιού», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας με προορισμό το Σεντ Μπριέκ έχασε την επαφή με τον Πύργο Ελέγχου, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η έκτακτη ανάγκη. Σε ποιες περιπτώσεις όμως δίνεται η δυνατότητα σε ένα υπερηχητικό μαχητικό να σπάσει το φράγμα του ήχου;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BFMTV, ένα αεροσκάφος δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που ξεπερνά το φράγμα του ήχου, δηλαδή 340 μέτρα το δευτερόλεπτο ή 1.200 χιλιόμετρα την ώρα, χωρίς να λάβει προηγουμένως τη σχετική άδεια.

Πότε μπορεί ένα Rafale να σπάσει το φράγμα του ήχου

Ένα Rafale -μαχητικά αυτού του τύπου έχει παραγγείλει και η Ελλάδα- που σπάει το φράγμα του ήχου θα πρέπει κατ’ αρχάς να βρίσκεται σε ύψος τουλάχιστον 12 χιλιομέτρων από το έδαφος, αλλά και να βρίσκεται μακριά από αστικές περιοχές, σημειώνει το δημοσίευμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πτήση πέραν του φράγματος του ήχου είναι κατά κανόνα απαγορευμένη, εκτός αν υπάρχει επιχειρησιακή σκοπιμότητα», σημειώνει σύμβουλος αεροναυπηγικής στη Γαλλία, ο Ξαβιέ Τιτελμάν.

Προκειμένου λοιπόν να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο πιλότος να λάβει άδεια από τον Στρατό αρχικά για να παρέμβει και στη συνέχεια για να ξεπεράσει το φράγμα του ήχου.

Μια τέτοια άδεια από τις Ενοπλες Δυνάμεις δικαιολογείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ένα αεροσκάφος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πρόβλημα στον ασύρματο, τρομοκρατική απειλή ή αμφιβολία αναφορικά με αεροσκάφος που δεν δίνει αναφορά στις εναέριες αρχές.

Βίντεο: Η στιγμή που ένα Rafale σπάει το φράγμα του ήχου

Σε παλαιότερο βίντεο που υπάρχει στο YouTube, φαίνεται Rafale που κατά τη διάρκεια άσκησης σπάει το φράγμα του ήχου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

450 περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στους αιθέρες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BFMTV, το 2019 κατεγράφησαν 450 έκτακτες περιπτώσεις στους αιθέρες, εκ των οποίων 210 απαίτησαν την παρέμβαση κάποιου μαχητικού αεροπλάνου ή ελικοπτέρου.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως η σημερινή, τα μαχητικά Rafale οφείλουν να απογειωθούν πολύ γρήγορα -μπορούν να απογειωθούν σε 8 λεπτά-, ενώ πιλότοι σε όλη την επικράτεια της χώρας είναι σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ