Qatargate: Ο Παντσέρι και οι κόντρες στις επιτροπές για το Κατάρ- Οι συνομιλίες που τον «καίνε» - iefimerida.gr

Qatargate: Ο Παντσέρι και οι κόντρες στις επιτροπές για το Κατάρ- Οι συνομιλίες που τον «καίνε»

Ο Παντσέρι και οι κόντρες στις επιτροπές για το Κατάρ
Ο Παντσέρι και οι κόντρες στις επιτροπές για το Κατάρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι βελγικές αρχές έχουν εξαπολύσει λυσσαλέα έρευνα για να φτάσουν μέχρι το τέρμα την υπόθεση Qatargate που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας.

Η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στην αναζήτηση των εμπλεκομένων, η οποία φέρνει συνεχώς νέα στοιχεία. Ούτε η αναζήτηση της πορείας των χρημάτων που κατασχέθηκαν είναι αρκετή για να οδηγηθούν σε ολοκληρωμένα αποτελέσματα οι έρευνες. Έτσι κι αλλιώς με την πάροδο των ημερών, η υπόθεση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι έρευνες των βελγικών αρχών με επικεφαλής τον μάχιμο εισαγγελέα, Μισέλ Κλεζ μελετούν αναλυτικά όλα τα δεδομένα και ψάχνουν βήμα βήμα τις κινήσεις των εμπλεκόμενων προσώπων και δη του Αντόνιο Παντσέρι, του ανθρώπου που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος στο σκάνδαλο χρηματισμού. Οι έρευνες παρακολουθούν πέρα από τις συνομιλίες και την πολιτική στάση των εμπλεκομένων στο Ευρωκοινοβούλιο, στις ψηφοφορίες και στη νομοθετική λειτουργία, ξετυλίγοντας το νήμα της υπόθεσης.

Ο «εγκέφαλος» Παντσέρι

Και σύμφωνα με την ιταλική il fatto quotidiano ήταν χαρακτηριστική η επίμονη και με σχέδιο προώθηση των Καταριανών συμφερόντων, από μέρους του Παντσέρι και της ομάδας του στις επιτροπές και στους «φακέλους» προς συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι ίδιοι αυτοί φάκελοι αποδεικνύουν, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί, ότι ο Παντσέρι ηγούνταν στο σχέδιο διαφθοράς. Πρόκειται για συνομιλίες που δείχνουν ότι υπήρχε συνεχής συντονισμός μεταξύ του Παντσέρι και της ομάδας των συνεργατών του. Ακόμη και μετά το τέλος της θητείας του ως ευρωβουλευτής.

Μεταξύ των θεμάτων που κατέληξαν στην προσοχή των ερευνητών ήταν, για παράδειγμα, και το ευαίσθητο θέμα της απαλλαγής της βίζας για ορισμένες μη ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ. Σε αυτή την περίπτωση, εμπόδιο στους στόχους της «κλίκας Παντσέρι» ήταν οι Ισπανοί Σοσιαλιστές μαζί με δύο Ιταλούς συναδέλφους τους, τον Τζιουλιάνο Πισάπια και τον Πιέτρο Μπαρτόλο. Αυτή η ομάδα ανθρώπων ήθελε να επεκτείνει την πρόταση για την απαλλαγή της Βίζας στον Ισημερινό και να συνδέσει την απαλλαγή της βίζας με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Τζιουλιάνο Πισάπια
O ευρωβουλευτής Τζιουλιάνο Πισάπια

Το παρασκήνιο στην επιτροπή για το Κατάρ

Αυτό ήταν χάσιμο χρόνου για τον Παντσέρι και τους συναδέλφους του, οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό. Δηλαδή να απαλλαγεί το Κατάρ από την υποχρέωση έκδοσης βίζας. Οι ερευνητές ανασυνθέτουν τις κινήσεις και αποκαλύπτουν ένα πλέγμα επαφών και συνομιλιών για την επίτευξη ενός ευνοϊκού αποτελέσματος για τη Ντόχα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική, πρέπει να πάμε πίσω στην περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2022 επισημαίνει το ιταλικό ρεπορτάζ.

Εντός της επιτροπής LIBE γίνεται συζήτηση και είναι έντονη. Αρχικά, οι Ισπανοί ευρωβουλευτές στέκονται στην επέκταση της απαλλαγής βίζας για το Εκουαδόρ. Οι εκπρόσωποι της Ιβηρικής δεν το βάζουν κάτω, ισχυροί και με την υποστήριξη του Ισπανού προέδρου της επιτροπής Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, ένα από τα βαριά χαρτιά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η κίνηση αυτή δεν ικανοποιεί καθόλου την ομάδα των βουλευτών και των βοηθών που βρίσκονται κοντά στον Παντσέρι. Η προσθήκη νέων τροπολογιών, στην πραγματικότητα, κινδυνεύει να επιβραδύνει την όλη διαδικασία και αυτό θέλει αποφύγει ο Παντσέρι με κάθε τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γι' αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Παντσέρι και η ομάδα των συνεργατών του είναι πολύ νευρικοί εκείνες τις ημέρες. Αυτό γίνεται σαφές στις 13 Οκτωβρίου σε μία τηλεφωνική συνομιλία με το Τζιουζέπε Μερόνι, τότε βοηθό του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά, και παλαιότερα συνεργάτη του Μπαρτόλο, αλλά και του Παντσέρι.

Η προθεσμία για την υποβολή τροπολογιών στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση του «κανονισμού για τον κατάλογο των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων πρέπει να διαθέτουν θεώρηση» λήγει σε λίγες ημέρες και… κάποιοι βιάζονται.

 Ο Φερνάνο Λόπεζ Αγκιλάρ
Ο ευρωβουλευτής Φερνάνο Λόπεζ Αγκιλάρ

Ο Παντσέρι κινεί τα νήματα

Ο Μερόνι, για τον οποίο έγινε έρευνα στο γραφείο του, αναφέρει στην συνομιλία του με τον «αρχηγό» του ότι δεν μπόρεσε να «πείσει τους εν λόγω ανθρώπους» να μην καταθέσουν ορισμένες τροπολογίες. Αυτό απειλεί να εμποδίσει τους στόχους της ομάδας. «Είναι μια χαμένη μάχη», λέει χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαζί με τον Παντσέρι, τα βάζουν στη συνέχεια με έναν βουλευτή που δεν κατάφερε να πειστεί: «Λέει ότι είναι βουλευτής, αλλά δεν είναι βουλευτής σε τίποτα, με την έννοια ότι δεν έχει χαρακτηριστικά βουλευτή, δεν έχει νόημα να μας το λέει αυτό. Και δεν υπήρχε καμία πιθανή στρατηγική για να τον πείσουμε. Με την έννοια ότι πρώτα έγινε με ευγενικό τρόπο, μετά με πιο σκληρό τρόπο, αλλά ήταν ανώφελο». Στη σχετική συνομιλία ο Παντσέρι προσπαθεί να ηρεμήσει τον βοηθό: «Προσφέραμε μια τροπολογία για να σταματήσουν αυτοί οι άνθρωποι, έτσι....». Στη συνέχεια ο Μερόνι, γράφουν οι ερευνητές, «είναι πιο ήρεμος» επειδή καταλαβαίνει ότι το σχέδιο του πρώην ευρωβουλευτή παραμένει σε ισχύ, παρά τα εμπόδια.

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι
Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της «κλίκας» στην επιτροπή

Ποιοι είναι όμως οι ευρωβουλευτές που στέκονται εμπόδιο στον Πάντσερι; Ο πρώην ευρωβουλευτής, είναι πάντα πολύ προσεκτικός όταν πρόκειται να μιλήσει στο τηλέφωνο, αποφεύγοντας συχνά αναφορές σε ονόματα.

Ωστόσο, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις προτάσεις που δημοσιεύθηκαν στις 18 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εικάσει ποιες τροπολογίες τον εκθέτουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι Mπαρτόλο και Πισάπια, ο πρώτος μαζί με τους Ισπανούς συναδέλφους τους ενώ ο δεύτερος ανεξάρτητα, κατέθεσαν δύο προτάσεις τροπολογιών στις οποίες αναφέρεται ότι «η Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθεί και να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες που επωφελούνται από την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης και θα πρέπει να αναστέλλει την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης σε περίπτωση παραβιάσεων στην εν λόγω χώρα.

Ο Πιέτρο Μπαρτολο
Ο ευρωβουλευτής Πιέτρο Μπαρτολο

Ο αναγκαίος συμβιβασμός

«Αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις τρίτες χώρες των οποίων οι υπήκοοι απαλλάσσονται ήδη από την υποχρέωση θεώρησης». Ένα κρίσιμο σημείο για όσους τάσσονταν με το Κατάρ δεδομένου ότι το ίδιο το εμιράτο του Κόλπου βρίσκονταν στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες ζητείται απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, μαζί με το Ομάν, το Κουβέιτ και, μετά από πρόταση των Ισπανών, και τον Ισημερινό.

Στα έγγραφα των ανακριτών που αποκαλύπτουν το παρασκήνιο αυτών των τροπολογιών σημειώνουν ότι «ο Τζόρτζι (σύντροφος της Εύας Καϊλή) συνεχίζει να ενημερώνει τον Παντσέρι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές υπέκλεψαν συνομιλία των δύο στις 8 Νοεμβρίου, στις 9:38 όπου ο Παντσέρι ανέφερε μια συνάντηση που μόλις είχε με τον Μερόνι. Παρόντες στη συνομιλία ήταν και δύο από την «πατρίδα» και σε αυτούς ο πρώην ευρωβουλευτής εξήγησε τις επόμενες κινήσεις του: ότι δηλαδή «πρέπει να υιοθετήσουμε την τροπολογία Πισάπια» και «να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν στον Ισημερινό, γιατί έτσι είναι». Σαν να θέλει να πει ότι το σημαντικό είναι να προχωρήσει το ψήφισμα γρήγορα.

Eύα Καϊλή
Eύα Καϊλή/ Φωτογραφία AP

Η «ψήφος φάντασμα»

Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου, η επιτροπή Libe συνεδριάζει και εγκρίνει την πρόταση για τις θεωρήσεις για το Κατάρ. Η ομάδα του Παντσέρι παίρνει αυτό για το οποίο εργαζόταν εδώ και εβδομάδες. Είναι η συνεδρίαση στην οποία εμφανίζεται η «ψήφος-φάντασμα» της Εύας Καϊλή, η οποία δεν συμμετείχε στο εν λόγω κοινοβουλευτικό όργανο.

Η πρώην πλέον αντιπρόεδρος για το θέμα αυτό είχε αφοσιωθεί πλήρως αναφέρει η Ιl Fatto Quotidiano, τόσο πολύ που πέταξε στη Ντόχα για να συζητήσει με την ηγεσία του Κατάρ και να εκθειάσει δημόσια τις μεταρρυθμίσεις του εμιράτου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη συνέχεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε από πρώτο χέρι και ο Τζόρτζι, ο οποίος, μετά την έγκριση, σημειώθηκε να πανηγυρίζει με ένα «high-five» με τον πολιτικό σύμβουλο του S&D για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Έλνταρ Μαμέντοφ, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα την Τετάρτη.

Η πρόταση αυτή επρόκειτο στη συνέχεια να φτάσει στην ολομέλεια, όπως και οι τροπολογίες των Ισπανών για το Εκουαδόρ, του Πισάπια και του Μπαρτόλο. Η αποκάλυψη του Qatargate, ωστόσο, μπλόκαρε τα πάντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ