La Repubblica: Η «κλίκα» του Qatargate -Ο Τζόρτζι κατηύθυνε, ο Παντσέρι δωροδοκούσε -Την Πέμπτη η απόφαση για Καϊλή - iefimerida.gr

La Repubblica: Η «κλίκα» του Qatargate -Ο Τζόρτζι κατηύθυνε, ο Παντσέρι δωροδοκούσε -Την Πέμπτη η απόφαση για Καϊλή

Οι έρευνες για το Qatargate συνεχίζουν
Οι έρευνες για το Qatargate συνεχίζουν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κεντρικό ρόλο του Φραντσέσκο Τζόρτζι στο σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες, καταγράφει η ιταλική La Repubblica, ενώ η βεντάλια των αποκαλύψεων ανοίγει μέσα από την έρευνα για το Qatargate.

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν οι έρευνες των αρχών του Βελγίου και της Ιταλίας γύρω από την υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την φερόμενη εμπλοκή του Κατάρ και του Μαρόκο, που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων, μεταξύ αυτών και η Εύα Καϊλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα τηλέφωνα του Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζόρτζι που κατασχέθηκαν πριν από μία εβδομάδα καθώς και βοηθοί στο Ευρωκοινοβούλιο αρχίζουν να μιλούν και επιβεβαιώνουν στους Βέλγους δικαστές αυτό για το οποίο ήταν σίγουροι: Ο Τζόρτζι ήταν αυτός που κατηύθυνε, πιθανότατα με τις οδηγίες του Παντσέρι, τις πιο ευαίσθητες ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο. Αυτός ήταν που αποφάσιζε ποια τροπολογία θα έπρεπε να κατατεθεί και ποια όχι. Αυτός ήταν που έδινε τις οδηγίες για τις ψηφοφορίες.

«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο Τζόρτζι είχε ένα σπίτι γεμάτο χαρτονομίσματα»

Το αποτέλεσμα ήταν ότι, σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Τζόρτζι κατάφερε να μετακινήσει τις τάξεις ολόκληρης της σοσιαλιστικής ομάδας εκεί που ήθελε. Προέκυψε, για παράδειγμα, η περίπτωση της πρότασης υπέρ του Κατάρ -που προτάθηκε από τον Παντσέρι- η οποία απορρίφθηκε από την ομάδα αλλά επανυποβλήθηκε με τη μορφή τροπολογίας από τον Τζόρτζι, μέσω του ευρωβουλευτή Πιέτρο Μπαρτόλο (δεν ερευνάται), ο γιος του οποίου εργάστηκε για λίγους μήνες για την ΜΚΟ του Παντσέρι, Fight Impunity.

Στην έρευνα αναφέρονται δε και οι περίεργες αντικαταστάσεις σε επιτροπές όπου δεν ήταν μέλος η Καϊλή και όμως βρέθηκε να ψηφίζει, σύμφωνα με τις οδηγίες του συντρόφου της.

Ένας σοσιαλιστής ευρωβουλευτής δήλωσε στη La Repubblica ότι ο ευρωβουλευτής Κοτσολίνο του οποίου βοηθός ήταν ο Τζόρτζι έδινε οδηγίες για τη στάση της ευρωομάδας σε ορισμένες ψηοφοφορίες. «Φυσικά, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο Τζόρτζι είχε ένα σπίτι γεμάτο χαρτονομίσματα...», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμπλοκή και στο σκάνδαλο κατασκοπείας Pegasus

Υπάρχει όμως και μια ακόμη, πολύ ανησυχητική λεπτομέρεια, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα. Ο Τζόρτζι παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον - τόσο πολύ που ο Κοτσολίνο ακολούθησε άμεσα τις σχετικές συζητήσεις - την έρευνα που άνοιξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το Pegasus, το κατασκοπευτικό πρόγραμμα που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας Nso, το οποίο ορισμένες χώρες φέρονται να χρησιμοποίησαν για να κατασκοπεύουν άλλα κράτη.

Το Μαρόκο κατηγορήθηκε από μια δημοσιογραφική έρευνα του Forbidden Story και της Αμνηστίας ότι χρησιμοποίησε το Pegasus για την παρακολούθηση του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν.

Aπό πού ήρθαν και που πήγαν τα λεφτά

Αν ένα κομμάτι της έρευνας στοχεύει στην καταγραφή των κινήσεων της «κλίκας» υπάρχει και ένα άλλο που παραπέμπει στα μετρητά. Είναι γεγονός ότι στους τρέχοντες λογαριασμούς της Fight impunity, της ΜΚΟ του Παντσέρι τα κεφάλαια έφτασαν απευθείας από το Κατάρ και στη συνέχεια παραδόθηκαν από τον πρώην ευρωβουλευτή για να δωροδοκήσει ή να προσεγγίσει ανθρώπους στις Βρυξέλλες.

Όμως οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και ότι, από πίσω υπάρχουν και άλλοι λογαριασμοί, κρυμμένοι στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ευρωπαϊκή εντολή έρευνας που απέστειλε το Βέλγιο στους δικαστές του Μιλάνου, υπάρχει αίτημα να χτενιστούν οι λογαριασμοί της «κλίκας», αλλά εκτός από τους ιταλικούς λογαριασμούς που μπορούν να εντοπιστούν άμεσα στους Τζόρτζι, Παντσέρι και Βισεντίνι. Υπάρχει επίσης αναφορά στην εύρεση, κατά τις έρευνες, πληροφοριών και εγγράφων για άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί εκτός Ευρώπης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ένα βραζιλιάνικο πιστωτικό ίδρυμα, η Lift Bank.

Δεν είναι σαφές αν οι ερευνητές στις Βρυξέλλες έχουν ήδη συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις μεταφορές χρημάτων προς τη Νότια Αμερική, αλλά είναι ένα από τα μέτωπα στα οποία οι ιταλικές αρχές αναζητούν στοιχεία στις έρευνες των τελευταίων ημερών.

Σε τοπ ξενοδοχεία με χλιδάτα δώρα ο Παντσέρι «εξαγόραζε» συνειδήσεις

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αφορά τα δώρα που φέρεται να έδινε η «κλίκα». Στη λίστα περιλαμβάνονται πολυτελή ρολόγια, ένα σπίτι στα βουνά και ταξίδια. Ο Παντσέρι βρισκόταν στο διαμέρισμά του στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Mamounia στο Μαρακές, ένα από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία στον κόσμο, όπου προσκαλούσε τους κοινοβουλευτικούς συναδέλφους και τους βοηθούς τους.

Αλλά, πιο πρόσφατα, ήταν επίσης εύκολο να τον βρει κανείς μαζί με τους φίλους του σε ένα θέρετρο στο Ομάν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιος πλήρωνε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προχωρά η δικανική διαδικασία

Η υπεράσπιση του Παντσέρι και της οικογένειάς του, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ιταλία, απορρίπτει προς το παρόν όλες τις κατηγορίες. «Είναι απίστευτοι, είναι δύο άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ κανένα πρόβλημα με τη δικαιοσύνη, όλα αυτά τους είναι ξένα», δήλωσε ο Νικόλα Κόλι δικηγόρος της συζύγου και της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι.

Οι δύο γυναίκες θα εμφανιστούν αύριο και μεθαύριο ενώπιον του Εφετείου της Μπρέσια για την ακροαματική διαδικασία κατά την οποία οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα τις παραδώσουν στη δικαιοσύνη των Βρυξελλών.

Για την επόμενη εβδομάδα, η προσοχή επικεντρώνεται επίσης στην ακρόαση της Πέμπτης, 22 Δεκεμβρίου για την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, η οποία βρίσκεται στη φυλακή. Ο Τζόρτζι, σε δηλώσεις που έκανε στους δικαστές, είχε ζητήσει να χορηγηθεί στην Καϊλή κατ' οίκον περιορισμός για να φροντίζει την κόρη τους: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να είναι ελεύθερη και να μπορεί να φροντίζει την 22 μηνών κόρη μας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ