Σάλος στο Παρίσι: Ο Πύργος του Άιφελ «εξαφάνισε» το γυναικείο προσωπικό, μετά από απαίτηση ινδουιστών που ήθελαν να επισκεφθούν το αξιοθέατο - iefimerida.gr

Σάλος στο Παρίσι: Ο Πύργος του Άιφελ «εξαφάνισε» το γυναικείο προσωπικό, μετά από απαίτηση ινδουιστών που ήθελαν να επισκεφθούν το αξιοθέατο

Ινδουιστές της οργάνωσης BAPS, κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο Παρίσι
Ινδουιστές της οργάνωσης BAPS, κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο Παρίσι - Πηγή φωτογραφίας @baps.org
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΕΛΕΝΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ

Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στο Παρίσι, όταν ο Πύργος του Άιφελ απομάκρυνε το γυναικείο προσωπικό, μετα από αίτημα ινδουιστών επισκεπτών.

  • Ινδουιστική αντιπροσωπεία ζήτησε να αποφύγει την επαφή με γυναίκες κατά την επίσκεψή της στον Πύργο του Άιφελ. Η εταιρεία διαχείρισης αποδέχτηκε το αίτημα, δίνοντας οδηγίες στο γυναικείο προσωπικό να απομακρυνθεί από τις θέσεις του.
  • Τα συνδικάτα των εργαζομένων κατήγγειλαν την απόφαση ως «ταπεινωτική» και προχώρησαν σε απεργία. Η κινητοποίηση οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο του μνημείου και προκάλεσε καθυστερήσεις για χιλιάδες επισκέπτες τη Δευτέρα.
  • Το γεγονός προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οι οποίες τόνισαν την προσβολή στις αξίες της ισότητας. Ο δήμος του Παρισιού διέταξε τη διεξαγωγή δύο ξεχωριστών εσωτερικών ερευνών για το συμβάν.
  • Μετά τη δημόσια κατακραυγή, η ινδουιστική οργάνωση BAPS και η εταιρεία διαχείρισης SETE ζήτησαν συγγνώμη. Η διοίκηση παραδέχτηκε ότι οι όροι της επίσκεψης δεν έπρεπε ποτέ να είχαν γίνει αποδεκτοί.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το διάσημο αξιοθέατο του Παρισιού, SETE, δήλωσε ότι μία ινδουιστική θρησκευτική αντιπροσωπεία είχε ζητήσει η επίσκεψη της να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστούν οι «αλληλεπιδράσεις με γυναίκες» και αναγνωρισε ότι «αυτοί οι όροι δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκτοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε προσωρινά τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2026, λόγω απεργίας των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την απομάκρυνση και την «αορατοποίηση» των γυναικών υπαλλήλων.

Η απαίτηση να «εξαφανιστούν» οι γυναίκες υπάλληλοι, που έγινε δεκτή

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, όταν μια αντιπροσωπεία περίπου 100 ανδρών της ινδουιστικής οργάνωσης BAPS (Bochasanwasi Akshar Purushottam Swaminarayan Sanstha) επισκέφθηκε το μνημείο.

Οι ινδουιστές βρισκόταν στο Παρίσι για τα εγκαίνια του πρώτου μεγάλου ναού της BAPS στη Γαλλία την Κυριακή, παρουσία του πνευματικού ηγέτη της οργάνωσης, Μαχάντ Σουάμι Μαχαράτζ, 93 ετών, που καθαγίασε ο ίδιος τον ναό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα εφαρμόζει αυστηρό διαχωρισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών γιαυτό και ζήτησε από τη διαχείριση του Πύργου να περιοριστούν οι «αλληλεπιδράσεις με γυναίκες» κατά την επίσκεψή τους.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαχείρισης (SETE) αποδέχθηκαν το αίτημα. Ως αποτέλεσμα, δόθηκαν οδηγίες σε γυναίκες υπαλλήλους να αφήσουν τις θέσεις εργασίας τους, να αντικατασταθούν από άνδρες συναδέλφους τους και να μην κυκλοφορούν σε συγκεκριμένους χώρους.

Ινδουιστές της οργάνωσης BAPS, κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο Παρίσι - Πηγή φωτογραφίας @baps.org
Ινδουιστές της οργάνωσης BAPS, κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο Παρίσι - Πηγή φωτογραφίας @baps.org

«Δόθηκαν οδηγίες σε γυναίκες υπαλλήλους του Πύργου του Άιφελ και σε γυναίκες υπαλλήλους εργολάβων να γίνουν αόρατες προκειμένου να υποδεχτούν αυτή την αντιπροσωπεία», ανέφερε το προσωπικό σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι σοκαρίστηκαν που βρέθηκαν σε μια τέτοια κατάσταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από κάποιες ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να αποσυρθούν σε άλλες περιοχές. Σε ορισμένες θέσεις αντικαταστάθηκαν από άνδρες. Και σε όλες τις γυναίκες υπαλλήλους δόθηκε η οδηγία να μην περνούν ή να μην διασχίζουν ορισμένες περιοχές όσο ήταν παρούσα η αντιπροσωπεία».

Τα συνδικάτα των εργαζομένων κατήγγειλαν την οδηγία ως «ταπεινωτική» και βαθιά σοκαριστική. Προχώρησαν σε απεργία τη Δευτέρα, προκαλώντας καθυστερήσεις στο άνοιγμα του Πύργου του Άιφελ, ο οποίος δέχεται έως και 20.000 επισκέπτες την ημέρα.

Αντιδράσεις από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ο Πύργος του Άιφελ έχει πλέον ανοίξει ξανά για το κοινό, αλλά το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη Γαλλία σχετικά με τα όρια του θρησκευτικού σεβασμού απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών και τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ακόλουθοι της BAPS σε κρουαζιέρα στον Σηκουάνα, κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο Παρίσι - @ BAPS. ORG
Ακόλουθοι της BAPS σε κρουαζιέρα στον Σηκουάνα, κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο Παρίσι - @ BAPS. ORG
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπουργός Ισότητας των Φύλων της Γαλλίας, Ορόρ Μπερζέ, εξέφρασε την αγανάκτησή της για το περιστατικό: «Στη Γαλλία, δεν ζητάμε από τις γυναίκες να εξαφανίζονται», δήλωσε.

Υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους πήραν επίσης θέση.

Η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία, Μαρίν Λεπέν, επέκρινε επίσης το περιστατικό, λέγοντας ότι η Γαλλία «δεν θα δεχτεί ποτέ να "περιορίζεται" η παρουσία των γυναικών».

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο κεντρώος αντίπαλος για τη θέση του Προέδρου της Γαλλίας, δήλωσε: «Στη Γαλλία, καμία κουλτούρα, καμία πεποίθηση, καμία θρησκεία, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να έρθει και να υπαγορεύσει στις γυναίκες ποια πρέπει να είναι η θέση τους».

Ερευνα για το περιστατικό

Ο δήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ , χαρακτήρισε το περιστατικό «απαράδεκτο» και τόνισε ότι η ισότητα των φύλων δεν σταματά στους πρόποδες των ιστορικών μνημείων. Ήδη έχει διαταχθεί επίσημη εσωτερική έρευνα για το πώς επετράπη μια τέτοια απόφαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μοναχοί της BAPS σε κρουαζιέρα στον Σηκουάνα, κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο Παρίσι - @ BAPS. ORG
Μοναχοί της BAPS σε κρουαζιέρα στον Σηκουάνα, κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο Παρίσι - @ BAPS. ORG

Ο Γκρεγκουάρ, ανακοίνωσε δύο έρευνες για το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας την απόφαση να παραμεριστεί το γυναικείο προσωπικό «παράλογη και άδικη».

Η πόλη του Παρισιού, η οποία «κατέχει το 99 τοις εκατό» του εμβληματικού μνημείου, θα διεξαγάγει τη μία έρευνα, πρόσθεσε, ενώ η SETE θα πραγματοποιήσει μια ξεχωριστή εσωτερική επανεξέταση με έναν εξωτερικό σύμβουλο.

Ερωτηθείς για το ποιος έδωσε την εντολή, ο Γκρεγκουάρ δήλωσε ότι αρχίζει να έχει «κάποιες πληροφορίες», αλλά αρνήθηκε να επεκταθεί.«Θα το αφήσω στην έρευνα», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγνώμη από διοίκηση και ινδουιστές

Μετά την κατακραυγή και τον σάλο που προκλήθηκε, το πνευματικό κίνημα BAPS ζήτησε συγγνώμη για «οποιονδήποτε πόνο ή αναστάτωση προκλήθηκε» από το περιστατικό.

«Από όσο γνωρίζουμε, σε κανένα σημείο δεν εμποδίστηκε η πρόσβαση κανενός στον Πύργο του Άιφελ», έγραψε η οργάνωση στο X. «Λόγω του μεγέθους της αντιπροσωπείας μας, η επίσκεψη κανονίστηκε σε συνεργασία με την ομάδα του Πύργου του Άιφελ κατά την έναρξη του κανονικού ωραρίου λειτουργίας, ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη ή η ενόχληση άλλων».

Από την πλευρά της, η εταιρεία SETE ζήτησε δημόσια συγγνώμη, παραδεχόμενη ότι οι όροι αυτοί δεν έπρεπε ποτέ να γίνουν δεκτοί, καθώς αντιβαίνουν στις αξίες της ισότητας και της ουδετερότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το πνευματικό κίνημα BAPS

Η ινδουιστική BAPS, είναι μια κοινωνικο-θρησκευτική οργάνωση με εκατομμύρια πιστούς, η οποία συνδυάζει την παραδοσιακή ινδουιστική λατρεία με ένα τεράστιο δίκτυο ανθρωπιστικού και εθελοντικού έργου.

O 93χρονος ηγέτης της οργάνωσης,  Μαχάντ Σουάμι Μαχαράτζ, σε βαθιά νιρβάνα σε τελετή στο Παρίσι - @ BAPS. ORG
O 93χρονος ηγέτης της οργάνωσης, Μαχάντ Σουάμι Μαχαράτζ, σε βαθιά νιρβάνα σε τελετή στο Παρίσι - @ BAPS. ORG

Η οργάνωση βρίσκεται κοντά στο κυβερνών συντηρητικό ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερους από 1.300 ναούς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν εγκαινιαστεί από τον ίδιο τον Μόντι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η BAPS (πλήρες όνομα: Bochasanwasi Akshar Purushottam Swaminarayan Sanstha) ιδρύθηκε επίσημα το 1907 και αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά, πλούσια και ταχύτερα αναπτυσσόμενα παρακλάδια του Ινδουισμού παγκοσμίως.

Η φιλοσοφία

Η φιλοσοφία της BAPS βασίζεται στις αρχαίες Βέδες και οι πιστοί - ακόλουθοι δεσμεύονται με πέντε βασικούς όρκους ζωής:

  • Πλήρης αποχή από το αλκοόλ και τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
  • Αυστηρή χορτοφαγία (χωρίς κρέας, ψάρι, αυγά, αλλά και χωρίς κρεμμύδι ή σκόρδο, που θεωρούνται «ταμασικές» τροφές που διαταράσσουν το πνεύμα).
  • Όχι στην κλοπή.
  • Όχι στη μοιχεία.
  • Διατήρηση της ηθικής και πνευματικής καθαρότητας του σώματος και του νου.

Ο αυστηρός διαχωρισμός των φύλων

Η πρακτική που προκάλεσε την αναστάτωση στον Πύργο του Άιφελ πηγάζει από τους αυστηρούς κανόνες ασκητισμού της οργάνωσης. Οι μοναχοί (Sadhu/Swamis) της BAPS παίρνουν όρκους απόλυτης αγαμίας οπότε - για την τήρηση αυτών των όρκων, επιβάλλεται πλήρης διαχωρισμός ανδρών και γυναικών.

Στους ναούς τους, οι άνδρες και οι γυναίκες προσεύχονται και συμμετέχουν σε δραστηριότητες σε εντελώς ξεχωριστούς χώρους.

Οι μοναχοί απαγορεύεται αυστηρά να έχουν οποιαδήποτε οπτική ή σωματική επαφή και αλληλεπίδραση με γυναίκες, κανόνας που προσπάθησαν να εφαρμόσουν και κατά την επίσκεψή τους στο Παρίσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παρίσι Πύργος Αιφελ ινδουιστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ