Πρωτοφανής δίκη Γάλλου τζιχαντιστή στο Παρίσι για γενοκτονία, αν και θεωρείται νεκρός - iefimerida.gr

Πρωτοφανής δίκη Γάλλου τζιχαντιστή στο Παρίσι για γενοκτονία, αν και θεωρείται νεκρός

Κατηγορούμενοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σε φυλακή της Συρίας, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025 – Φωτ: AP /Bernat Armangue)
Κατηγορούμενοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σε φυλακή της Συρίας, Ιανουάριος 2025 – Φωτ: AP /Bernat Armangue
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι η δίκη ερήμην ενός του Γάλλου τζιχαντιστή που φέρεται να συμμετείχε στη γενοκτονία των Γιαζίντι στη Συρία, αν και ο ίδιος θεωρείται νεκρός - κάτι πρωτοφανές για τη γαλλική δικαιοσύνη.

Ο Σαμπρί Εσίντ θα δικαστεί για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και συνέργεια σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το 2014 ως το 2016. Πιστεύεται ότι σκοτώθηκε το 2018 υπό άγνωστες συνθήκες όμως, απουσία επίσημων στοιχείων για τον θάνατό του, θεωρείται φυγάς και δικάζεται ερήμην.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για την πρώτη δίκη αυτού του είδους που διεξάγεται στη Γαλλία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίκες μελών του Ισλαμικού Κράτους με την κατηγορία της γενοκτονίας των Γιαζίντι. Η πρώτη διεξήχθη το 2021 στη Γερμανία, άλλη μία στην Ολλανδία το 2024, ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκε μία δίκη στη Σουηδία και μία στο Βέλγιο.

Άλλη δίκη για τη γενοκτονία αυτή είναι προγραμματισμένη στο Παρίσι το 2027 με κατηγορούμενο τον Αμπντελνάσεφ Μπενγιούσεφ, εμίρη του ΙΚ ο οποίος πιστεύεται ότι είναι νεκρός, και την πρώην σύζυγό του Σονιά Μεζρί, η οποία έχει επιστρέψει στη Γαλλία.

Σεξουαλική σκλαβιά

Ενάγουσες στη δίκη είναι τρεις γυναίκες Γιαζίντι, με τις δύο εξ αυτών να πρόκειται να καταθέσουν στη δίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ θεωρούσαν τη θρησκευτική μειονότητα των Γιαζίντι, μέλη της οποίας ζουν στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, αιρετικούς και επιδόθηκαν σε μια εκστρατεία βιασμών, απαγωγών, βασανιστηρίων εναντίον τους, στις περιοχές που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Στις 3 Αυγούστου 2014 οι μαχητές του ΙΚ εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση εναντίον της περιοχής Σιντζάρ στο Ιράκ, όπου ζούσαν 400.000 μέλη της μειονότητας αυτής, σκοτώνοντας, αιχμαλωτίζοντας ή εκτοπίζοντας το σύνολό τους. Πολλές γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι εστάλησαν στη Συρία.

Σύμφωνα με τους δικαστές που ανέλαβαν τις έρευνες, ο Σαμπρί Εσίντ, γνωστός στη Συρία με το όνομα Αμπού Ντοζανάχ αλ Φαράνσι, «συνεργάστηκε πλήρως με την πολιτική υποδούλωσης» αυτής της κοινότητας από το ΙΚ και την «εφάρμοσε προσωπικά».

Επίσης αγόρασε πολλές αιχμάλωτες γυναίκες της μειονότητας Γιαζίντι και τις υπέβαλε σε «σεξουαλική σκλαβιά», διαπράττοντας εις βάρος τους «επανειλημμένους και τακτικούς βιασμούς» και επιβάλλοντάς τους «κακομεταχειρίσεις», όπως στέρηση νερού και τροφής, υπογράμμισαν οι δικαστές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκληροπυρηνικός

Ο Σαμπρί Εσίντ εντάχθηκε στο ΙΚ και μετέβη στις αρχές του 2014 στην περιοχή Ιράκ- Συρίας, όπου αργότερα τον ακολούθησαν η σύζυγός του, τα τρία τους παιδιά και ο γιος της από προηγούμενη σχέση.

Ο ίδιος, εκτός των άλλων, εμφανίστηκε το 2015 σε προπαγανδιστικό βίντεο του ΙΚ, στο οποίο ενθάρρυνε τον 12χρονο τότε θετό του γιο να εκτελέσει έναν Παλαιστίνιο όμηρο με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ο Εσίντ ήταν στενός συνεργάτης των αδελφών Φαμπιέν και Ζαν Μισέλ Κλεν – που ανέγνωσαν το μήνυμα με το οποίο το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Επίσης, ήταν γιος του Μοχάμεντ Μερά – δράστη της επίθεσης σε εβραϊκό σχολείο στη Τουλούζη το 2012, με θύματα τρεις στρατιώτες, τρία παιδιά και έναν δάσκαλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ