Ο Λετονός πρωθυπουργός ζητά από όλη την ΕΕ να παύσει την τουριστική βίζα στους Ρώσους - iefimerida.gr

Ο Λετονός πρωθυπουργός ζητά από όλη την ΕΕ να παύσει την τουριστική βίζα στους Ρώσους

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κριστιάνις Κάρινς
Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κριστιάνις Κάρινς, Φωτογραφία: John Thys, Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισιάνις Καρίνς, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να παύσουν όλες τις τουριστικές θεωρήσεις για τους Ρώσους, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση σχετικά με την περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Λετονία, μαζί με την Πολωνία, τους δύο γείτονές της στη Βαλτική και τη Φινλανδία, έχει κλείσει τις πύλες της για τους Ρώσους τουρίστες και έχει παροτρύνει την υπόλοιπη ΕΕ να κάνει το ίδιο - μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία. Η Γαλλία και η Γερμανία διστάζουν να τερματίσουν την τουριστική βίζα, φοβούμενες ότι αυτό θα εμπόδιζε την έξοδο Ρώσων που αντιτίθενται στο καθεστώς Πούτιν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τον περασμένο μήνα οδηγίες που ζητούν αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας κατά την έκδοση βίζας σε Ρώσους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καρίνς δήλωσε ότι είναι «σημαντικό να κρατάμε πάντα ανοιχτή την πλαϊνή πόρτα για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά αυτά πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση». Η Ρίγα φιλοξενεί απαγορευμένα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως το τηλεοπτικό κανάλι Dozhd, τη Novaya Gazeta Europe και ο ιστότοπος Meduza, ο οποίος ιδρύθηκε στη λετονική πρωτεύουσα το 2014 από μια Ρωσίδα δημοσιογράφο που απολύθηκε για την κάλυψη της κατάληψης της Κριμαίας. Πολλά από αυτά τα μέσα είναι αποκλεισμένα από τη μετάδοση στη Ρωσία. Ο Καρίνς δήλωσε: «Επιτρέψαμε και καλωσορίσαμε αυτούς τους ανθρώπους να εργαστούν … έτσι ώστε ένας ελεύθερος, μη κυριαρχούμενος από το Κρεμλίνο ρωσικός Τύπος να εξακολουθεί να υπάρχει και να εκπέμπει για να ενημερώνει τους συμπατριώτες τους».

«Η Ρωσία δε θεωρεί τον εαυτό της εθνικό κράτος, τον θεωρεί αυτοκρατορία»

Μίλησε στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μιας συνάντησης ηγετών από σχεδόν όλα τα κράτη της ηπείρου, εξαιρουμένων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Η ομάδα, η οποία ενώνει χώρες από την Ισλανδία έως την Τουρκία, σχεδιάστηκε αρχικά από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ως μια λέσχη δημοκρατικών εθνών.

Ο Καρίνς αναγνώρισε ότι η «εσωτερική ζωντάνια της δημοκρατίας» ποικίλλει μεταξύ της ομάδας, η οποία κυμαίνεται από τους Σκανδιναβούς σοσιαλδημοκράτες έως τους αυταρχικούς ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Είπε ότι όλες οι χώρες της Πράγας, σε αντίθεση με τη Ρωσία, θα μπορούσαν να αναφέρονται ως εθνικά κράτη. «Η Ρωσία είναι μια χώρα που προφανώς θεωρεί τον εαυτό της ως αυτοκρατορία. Φαίνεται να μην έχει ακόμη ταυτότητα ως εθνικό κράτος», είπε.

Και πρόσθεσε: «Αυτό που προσπαθεί να ορίσει ο Πούτιν είναι τα σύνορα της ρωσικής αυτοκρατορίας [που] περιλαμβάνει επίσης τμήματα της Ουκρανίας, κάτι που είναι γελοίο, αλλά έτσι σκέφτονται οι αυτοκρατορίες. Πολλοί από εμάς πίστευαν ή ήλπιζαν ότι η σκέψη του ιμπεριαλισμού ήταν κάτι που πέθανε με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και βλέπουμε ότι δυστυχώς αυτό δεν ισχύει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συγκρούσεις σε άλλα μέρη της Ευρώπης ήταν πολύ πραγματικές, είπε, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί να ωραιοποιήσει το ζήτημα των δημοκρατικών προτύπων. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μας δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ενεργά την επιθετικότητα της Ρωσίας, έναν ξεκάθαρο πόλεμο και αυτό που φαίνεται να είναι γενοκτονία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ