Κορωνοϊός: Βαριά πρόστιμα σε ευρωπαϊκές χώρες για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα -Τι ισχύει - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Βαριά πρόστιμα σε ευρωπαϊκές χώρες για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα -Τι ισχύει

κόσμος τηλεσκόπιο Γαλλία
Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Rafael Yaghobzadeh
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βαριά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν αποφασίσει ή σκέφτονται να επιβάλουν ευρωπαϊκές χώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση, με το βλέμμα στις γιορτές των Χριστουγέννων και αφού εξάντλησε τα περιθώρια πειθούς προς τους ανεμβολίαστους, προχώρησε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών.

Πρόκειται για ένα τολμηρό μέτρο, αλλά κρίθηκε επιβεβλημένο διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 9 στους 10 θανάτους από Covid αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, υπάρχουν ακόμη 520.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς στοχεύει το μέτρο.

Αυστρία: «Πρόστιμο ως 7.200 ευρώ σε όσους αρνηθούν υποχρεωτικό εμβολιασμό»

Πριν από λίγες μέρες η Αυστρία αποτόλμησε ένα βήμα αδιανόητο για δυτική χώρα, ανακοινώνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού της από τον Φεβρουάριο.

Μέχρι τότε κυβερνήσεις ανά την υφήλιο απέρριπταν κατηγορηματικά την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υιοθετώντας κίνητρα για να πείσουν τους ανεμβολίαστους να πάνε να κάνουν το εμβόλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση της Αυστρίας ακολούθησε το lockdown για τους ανεμβολίαστους, που καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε υιοθετήσει μέχρι τότε.

Δύο αποφάσεις που αντανακλούν την κατάσταση απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει πολλές κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα εθνικά συστήματα υγείας και την ανάκαμψη των οικονομιών τους, εν μέσω μιας δραματικής έξαρσης των κρουσμάτων, μολονότι είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Κι είναι αυτό ακριβώς -η επίμονη άρνηση των ανεμβολίαστων- που προκαλεί την απογοήτευση των Αρχών.

Τα νέα μέτρα της Αυστρίας ανακοινώθηκαν πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό και δεν αποκλείεται, όπως εκτιμά το CNN, να ωθήσει κι άλλα κράτη να σκληρύνουν τη στάση τους, προχωρώντας από εθελοντικά σε υποχρεωτικά μέτρα, ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιαστικές εκστρατείες.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός «είναι ένα δραστικό μέτρο. Θα προτιμούσα να είχαμε ακολουθήσει άλλον δρόμο. Αλλά από τη στιγμή που έχουμε διαθέσιμα εδώ και έναν χρόνο τα εμβόλια, έχουμε εθνικές εκστρατείες, τα ΜΜΕ να εξηγούν επανειλημμένα το διακύβευμα και υπάρχει τέτοια ανασφάλεια και τόσοι που πιστεύουν σε fake news, ήταν αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αυτό το δραστικό μέτρο», δήλωσε στο CNN ο καγκελάριος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπερκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα die Presse, βασιζόμενο στο προσχέδιο του νόμου περί εμβολιασμού κατά του COVID-19 στην Αυστρία, ανέφερε πως κάτοικοι της εν λόγω ευρωπαϊκής χώρας, που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιό τους για τον COVID-19 από τον Φεβρουάριο, όταν θα είναι υποχρεωτικό, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 7.200 ευρώ.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύει για όλους όσους έχουν μόνιμη διαμονή στην Αυστρία. Σύμφωνα με το σχέδιο κανονισμού που είδε η αυστριακή εφημερίδα, εξαιρούνται μόνο όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Όσοι αρνηθούν να συμμορφωθούν θα κληθούν στις περιφερειακές αρχές. Αν αγνοήσουν δύο φορές την κλήση, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 3.600 ευρώ. Αν η παραβίαση του νόμου για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 θέτει άλλα άτομα σε «σοβαρό κίνδυνο» ή αν συνεχίσουν να αγνοούν την εντολή, θα τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 7.200 ευρώ, με το νομοσχέδιο να παρουσιάζεται στις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το euractiv.

Και άλλες χώρες στα βήματα της Αυστρίας

Αλλά και άλλες χώρες σκέφτονται παρόμοια δραστικά μέτρα για να πείσουν όσους αντιστέκονται στα εμβόλια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περασμένη Κυριακή, λίγες μέρες αφότου επιστήμονες της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσαν τα νέα για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόζα, ανακοίνωσε ότι οι Αρχές μελετούν κατά πόσο θα καταστήσουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς και τις τρίτες δόσεις για εργαζόμενους και για την πρόσβαση σε ορισμένους δημόσιους χώρους, ενώ η Κένυα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που υιοθέτησε περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους προ ημερών.

Επιστήμονες μελετούν τα δεδομένα ώστε να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων κατά της Όμικρον, την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της Μoderna εκτιμά ότι ίσως χρειαστούν νέα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι θεωρεί ότι τα σκευάσματα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή παρέχουν κάποια προστασία έναντι σοβαρής νόσησης.

Το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών και των συνταγματικών ορίων έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων, ειδικά στην Ευρώπη, προμαχώνα της φιλελεύθερης δημοκρατίας, αλλά με τα lockdown να έχουν εξελιχθεί σε κομμάτι της καθημερινότητας, ολοένα και περισσότεροι -όπως, π.χ., στη Γερμανία- θεωρούν ένα τέτοιο μέτρο αναπόφευκτο, αλλά και πιο αποδοτικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέτρα που υιοθέτησαν Γαλλία, Ιταλία και Αυστρία δείχνουν τι πιθανώς θα ακολουθήσει...

Μπορεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να προκάλεσε την οργή δεκάδων χιλιάδων πολιτών στην Αυστρία, αλλά πολλοί περισσότεροι πήγαν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησής του, ο Αυστριακός καγκελάριος παρέπεμψε στις επιτυχίες της Ιταλίας και της Γαλλίας, που ουσιαστικά κατέστησαν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, απαιτώντας πιστοποιητικά εμβολιασμού, φυσικής ανοσίας από νόσηση και αρνητικά τεστ κορωνοϊού για τη συμμετοχή σε δημόσιες συναθροίσεις, τα ταξίδια ή τη μετάβαση στους χώρους εργασίας, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Γαλλία: Success story το υγειονομικό πάσο

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που άνοιξε το δρόμο, όταν κόλλησε η εμβολιαστική εκστρατεία, μια χώρα-υπόδειγμα, κατά τον Τόμας Χέιλ, ο οποίος καταγράφει τις στρατηγικές περισσότερων των 180 κρατών έναντι της πανδημίας, για την Blavatnik School of Government στην Οξφόρδη. Από αυτές τις χώρες, τέσσερις ξεχωρίζουν: η Γαλλία, το Ισραήλ, η Κίνα και η Βραζιλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ισραήλ κατάφερε με το λεγόμενο «πράσινο πάσο» να βάλει φρένο στην εξάπλωση της Covid-19, αλλά όταν ήρε το μέτρο, και με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα το καλοκαίρι, βίωσε μια νέα έξαρση.

Η Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, πέτυχε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού με μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό εργαζομένων και σπουδαστών κι επιβάλλοντας κυρώσεις στους ανεμβολίαστους.

Στη Βραζιλία, από τη στιγμή που ορισμένες πόλεις άρχισαν να υιοθετούν το φθινόπωρο πιστοποιητικά εμβολιασμού, η κατάσταση άλλαξε άρδην και από εκεί που βρισκόταν στο έλεος της πανδημίας, τώρα έχει ξεπεράσει ακόμη και τη Βρετανία στον κατάλογο με τις πιο εμβολιασμένες χώρες του πλανήτη.

«Η αισιόδοξη ιστορία είναι ότι για την ευρεία πλειοψηφία των ανθρώπων το θέμα αυτό δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενο. Εστιάζουμε -και δίκαια- στους αρνητές των εμβολίων, αλλά υπάρχει και πολλή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει ο Χάλε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αυτό αποδείχθηκε στην περίπτωση της Γαλλίας, όταν μετά την εισαγωγή του υγειονομικού πάσου, τον περασμένο Ιούλιο, αυξήθηκε δραστικά ο αριθμός των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα η χώρα να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες του τέταρτου κύματος και η εμβολιαστική κάλυψη να αγγίζει πλέον το 70% του πληθυσμού.

Όμως, καθώς φθίνει συν τω χρόνω η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη των τρίτων δόσεων.

Το Ισραήλ επανέφερε τα πράσινα πάσα και απαιτεί την ενισχυτική δόση για την ανανέωσή τους, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η τρίτη δόση θα είναι αναγκαία από τα μέσα Δεκεμβρίου για τους άνω των 65 ετών πολίτες, προκειμένου να ανανεώσουν τα υγειονομικά τους πιστοποιητικά.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Η Ιταλία ακολούθησε στα βήματα της Γαλλίας τον Ιούλιο, ανακοινώνοντας ένα παρόμοιο «πράσινο πάσο», αναγκαίο για την πρόσβαση σε διάφορους χώρους και υπηρεσίες. Αν και το μέτρο δεν ώθησε σε αύξηση αρχικά των εμβολιασμών, όπως στην άλλη πλευρά των Άλπεων, βοήθησε όμως στη σταδιακή βελτίωση της εικόνας, και τον Σεπτέμβριο η ιταλική κυβέρνηση έκανε ένα ακόμη βήμα, υιοθετώντας το «πράσινο πάσο», που απαιτεί από τους εργαζομένους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να εμβολιαστούν, να αποδείξουν ότι έχουν φυσική ανοσία, ή να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να μπορούν να λαμβάνουν τις αποδοχές τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκτοτε, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, με τους πλήρως εμβολιασμένους να φθάνουν στο 73% και την Ιταλία να αποφεύγει επώδυνα μέτρα, όπως το lockdown στην Αυστρία.

Ο πιο αξιοσημείωτος αντίκτυπος του μέτρου, σύμφωνα με τον ιολόγο του Πανεπιστημίου Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, δρα Ρομπέρτο Μπουριόνι, ήταν ότι αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδες 20 με 30, φθάνοντας το 84%.

«Αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι πολύ σημαντικοί για τη διασπορά του ιού, επειδή έχουν πολύ έντονη κοινωνική ζωή. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ιταλία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες» λέει, τονίζοντας πάντως ότι παραμένει μια μικρή, θορυβώδης μειοψηφία του πληθυσμού, που είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στα εμβόλια και εμποδίζουν ακόμη την Ιταλία να πιάσει τον στόχο του εμβολιασμού, που είναι το 90% του επιλέξιμου πληθυσμού.

Αγγλία: Πρόστιμο 200 λιρών σε όσους αρνούνται να φορέσουν μάσκες

Στην Αγγλία, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει, σχεδόν, επιτευχθεί «η ανοσία της αγέλης», ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά μέσο όρο περίπου 40.000 την ημέρα τον περασμένο μήνα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώσει την εκ νέου επιβολή περιορισμών, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς και για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινόχρηστους χώρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως αναφέρει το Forbes, βασιζόμενο στην «Independent», στους πελάτες και τους επιβάτες που αρνούνται να φορέσουν μάσκες, θα επιβάλλονται πρόστιμα 200 λιρών, δηλαδή 236 ευρώ, περίπου.

Ολαφ Σολτς: Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού

Η πολιτικοποίηση του ζητήματος των εμβολίων, ειδικά από λαϊκιστικές ομάδες στην Ευρώπη, κατέστησε επιφυλακτικές πολλές κυβερνήσεις αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά ο κίνδυνος επαναφοράς σκληρών lockdown και «ακύρωσης» των Χριστουγέννων ώθησε αρκετές άλλες να επαναξιολογήσουν τη στάση τους.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων της Covid-19 να εκτινάσσεται στα ύψη στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προειδοποίησε πρόσφατα ότι μέχρι τα τέλη του χειμώνα κάθε Γερμανός θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός.

Από την περασμένη εβδομάδα νέος νόμος απαιτεί από όλους τους εργαζομένους να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, φυσικής ανοσίας μετά από ανάρρωση ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού και θα απαγορεύεται η είσοδος στους εργασιακούς χώρους σε όσους δεν συμμορφώνονται, ενώ θα απειλούνται και με περικοπές μισθών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι ο επί θύραις νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τόνισε ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα μελετήσει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, επειδή «ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από αυτή την πανδημία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ