Μετάλλαξη Όμικρον: Απειλή η «πολύ μεταδοτική παραλλαγή» -Φόβοι για την παγκόσμια οικονομία - iefimerida.gr

Μετάλλαξη Όμικρον: Απειλή η «πολύ μεταδοτική παραλλαγή» -Φόβοι για την παγκόσμια οικονομία

μετάλλαξη Όμικρον, πλήθος
© AP Photo/Matt Dunham
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι αυτή που χαρακτηρίστηκε πιο γρήγορα ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) λόγω της φαινομενικά γρήγορης εξάπλωσής της στη Νότια Αφρική και των πολλών ανησυχητικών μεταλλάξεων που παρουσιάζει.

Τα παραπάνω επισημαίνει το CNN σε δημοσίευμά του τη στιγμή που η νέα μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες, αλλά και κυβερνήσεις που σπεύδουν να λάβουν μέτρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως διευκρινίζει, το πρώτο δείγμα της γραμμής αλληλουχίας της Όμικρον ή αλλιώς της B.1.1.529 ελήφθη στις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και έγινε αντιληπτή λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική.

Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού στις 24 Νοεμβρίου από τις αρχές της Νότιας Αφρικής, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 έχει αυξηθεί ραγδαία.

Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία, την Τσεχία και τον Καναδά.

«Αυτή η νέα παραλλαγή, B.1.1.529 φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα!», τόνισε άλλωστε στο Twitter ο Tulio de Oliveira, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών & Καινοτομίας της Νότιας Αφρικής και ερευνητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καμπανάκι κινδύνου από τον ΠΟΥ -Ζητά επιτάχυνση των εμβολιασμών

Σημειώνεται ότι χθες ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους. Παράλληλα, προειδοποίησε για τους κινδύνους για τους ευάλωτους πληθυσμούς σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Απειλείται η διεθνής κοινότητα από τη νέα, πολύ μεταδοτική παραλλαγή», λένε οι υπουργοί Υγείας της G7

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού οδήγησε χθες και τους υπουργούς Υγείας των χωρών της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο. «Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας, πολύ μεταδοτικής παραλλαγής του Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση», εκτίμησαν οι υπουργοί Υγείας των G7 στο κοινό ανακοινωθέν.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, τόνισε στην έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 την ανάγκη για γρήγορη δράση ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. H κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει το φρένο έκτακτης ανάγκης για αναστολή ταξιδιών από χώρες της Νότιας Αφρικής σημειώνοντας ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και καραντίνα. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον», για να κερδίσουμε χρόνο και να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, να ενισχύσουμε τους πολίτες μας και να προσαρμόσουμε τα ιατρικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, εάν χρειαστεί» επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν επιδίωξε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη νέα παραλλαγή Όμικρον και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανικό» μπροστά στην εξάπλωσή της. Τον πρόεδρο των ΗΠΑ είχε ενημερώσει για τον νέο κορωνοϊό ο ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να υπάρξουν οριστικά στοιχεία για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού Όμικρον, το οποίο προκάλεσε κλυδωνισμούς στις χρηματαγορές σε όλον τον κόσμο και πυροδότησε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι οίκοι αξιολόγησης φοβούνται ότι μπορεί να πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το CNN, τουλάχιστον 69 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως απάντηση στη μετάλλαξη Όμικρον. Παράλληλα, οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s εκτιμούν ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως αλλά και να ωθήσει σε αύξηση των τιμών.

«Η παραλλαγή Όμικρον εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ιδίως επειδή εμφανίστηκε σε μια περίοδο που παρουσιάζονται προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξημένος πληθωρισμός και ελλείψεις στην αγορά εργασίας», σχολίασε η Έλενα Ντάγκαρ, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Moody’s, σε μια ανακοίνωση που έστειλε στο πρακτορείο Reuters.

Είναι, επίσης, πιθανό να πλήξει τη ζήτηση κατά την επερχόμενη ταξιδιωτική περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, πρόσθεσε.

Ο Οίκος Fitch, σε δική του ανακοίνωση, επισήμανε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις της παραλλαγής Ομικρον στις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη και ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επί του παρόντος, πιστεύουμε ότι άλλη μια μεγάλη, ταυτόχρονη παγκόσμια ύφεση, όπως αυτή που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, είναι πολύ απίθανη, όμως η αύξηση του πληθωρισμού θα περιπλέξει τις μακροοικονομικές αντιδράσεις, εάν επικρατήσει η νέα παραλλαγή», ανέφερε.

Η Ντάγκαρ τόνισε ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε με τις προηγούμενες παραλλαγές δείχνει ότι, ακόμη και με κάποιους περιορισμούς στις διεθνείς μεταφορές, η εξάπλωση της Όμικρον ίσως είναι δύσκολο να συγκρατηθεί.

«Αν η νέα παραλλαγή οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μολύνσεων, οι οικονομίες που θα πληγούν σκληρότερα είναι εκείνες με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, την υψηλότερη εξάρτηση από τον τουρισμό και τη μικρότερη δυνατότητα να παράσχουν δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο του νέου κύματος», επισήμανε.

Αγώνας δρόμου για τις φαρμακοβιομηχανίες

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν στην παραγωγή σκευασμάτων που θα δρουν αποτελεσματικά ενάντια στον κορωνοϊό και τις νέες μεταλλάξεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η BioNTech SE ανακοίνωσε πως άρχισε τη δουλειά πάνω σ' ένα εμβόλιο ειδικά για την ανησυχητική μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα πρέπει να ξαναδουλέψει το καθιερωμένο εμβόλιό της κατά της Covid-19.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία προσδοκά να παράγει 80.000.000 δόσεις του πειραματικού της αντιιικού φαρμάκου για τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι επίσης ότι είναι πεπεισμένος πως το φάρμακο, που έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid, δεν θα επηρεαστεί από την παραλλαγή 'Ομικρον.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε ότι τα στοιχεία για την παραλλαγή Ομικρον σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα γίνουν γνωστά σε διάστημα 2 έως 6 εβδομάδων. Σε συνέντευξή του στο CNBC δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως η παραλλαγή Ομικρον είναι υψηλής μεταδοτικότητας, ενώ θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πολλές κυβερνήσεις θα επιβραδύνουν την μετάδοση του ιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ