Το CDU φαίνεται να βρίσκεται προ μιας ιστορικής πανωλεθρίας στο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας στη Γερμανία, αποτυγχάνοντας να πιάσει το ελάχιστο όριο εισόδου στην τοπική Βουλή, του 5%.
Η νέα πρόβλεψη του δικτύου ARD και του Ινστιτούτου infratest dimap δίνει ποσοστό 4,9% στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, που αν επαληθευτεί, σημαίνει ότι μένει εκτός Βουλής.
Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του CDU που θα μείνει εκτός Βουλής σε περιφεριεακές εκλογές, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή στην πολιτική ζωή της Γερμανίας.
Στο συγκεκριμένο κρατίδιο, το ακροδεξιό AfD πετυχαίνει ακόμη μία πρωτιά, μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ.
Μερτς: «Καταστροφή που δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί»
Ο Μερτς με έκτακτες δηλώσεις του λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες χαρακτήρισε την επίδοση του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία «καταστροφή που δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι το CDU βρέθηκε ουσιαστικά «συμπιεσμένο» στον ανταγωνισμό ανάμεσα στο AfD και το SPD. Αναφερόμενος στην εκλογική μάχη στο Βερολίνο όπου η Αριστερά επικράτησε θριαμβευτικά, εξήρε την προσπάθεια του επικεφαλής υποψηφίου της CDU, Στέφαν Έβερς, λέγοντας ότι έδωσε «μεγάλη μάχη για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα».
Ο Μερτς απέδωσε μέρος της δυσκολίας των δύο προεκλογικών εκστρατειών στην απουσία πολιτικής στήριξης από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, λέγοντας αυτοκριτικά ότι δεν υπήρξε ούριος άνεμος από το Βερολίνο.
Η άμεση παρέμβασή του ερμηνεύεται στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό ως προσπάθεια να περιορίσει από νωρίς οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον του στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης. Πριν από τη δημόσια δήλωσή του, ο καγκελάριος είχε εξασφαλίσει τη στήριξη των μελών του ισχυρού προεδρείου της CDU, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν διατυπωθεί σενάρια για την ηγεσία σε περίπτωση ιδιαίτερα κακής επίδοσης στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, αναφέρει η ΒILD.
«Θα παραμείνω καγκελάριος και πρόεδρος του CDU»
Ο Μερτς επιχείρησε ταυτόχρονα να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα απαιτεί θάρρος, επιμονή και υπομονή. Εγώ θα τα διαθέσω, ως πρόεδρος της CDU και, πάνω απ' όλα, ως καγκελάριος της χώρας μας», δήλωσε.
Ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε επίσης ότι οι αλλαγές που απαιτούνται δεν θα είναι εύκολες και θα έχουν κόστος για την κοινωνία.
«Χρειαζόμαστε αλλαγές που απαιτούν δύναμη», είπε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν. «Αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη, γιατί θέλω να πάω αυτή τη χώρα μπροστά», ανέφερε.
Η Βάιντελ πιέζει τον Μερτς για κυβερνητική συνεργασία
H αρχηγός του AfD, Αλίς Βάιντελ δήλωσε ότι η« ασθενής εμφάνιση του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, καθώς και στο Βερολίνο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οφείλεται εν μέρει στην αντικατάστασή του από την AfD ως λαϊκό κόμμα».
«Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτό σημαίνει ξεκάθαρα: Ο Φρίντριχ Μερτς πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Πρέπει να το κάνει για το κόμμα του και για τη Γερμανία (…) Οι ψηφοφόροι επιλέγουν σταθερά κέντρο και δεξιά. Το CDU θα μπορούσε εδώ και καιρό να είχε σχηματίσει κυβέρνηση με το AfD σε ομοσπονδιακό και σε κρατιδιακό επίπεδο. Ο κόσμος θέλει μια αλλαγή στην πολιτική και ο Φρίντριχ Μερτς πρέπει να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα», σημείωσε.