Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε την πρόθεση της Meta να επενδύσει εκατοντάδες δισ. δολάρια για την ανάπτυξη τεράστιων κέντρων τεχνητής νοημοσύνης μεγέθους όσο το κέντρο του Μανχάταν!
Η Meta έχει μέχρι στιγμής προϋπολογίσει περισσότερα από 70 δις. δολάρια για επενδύσεις φέτος για την ανάπτυξη υπερνοημοσύνης.
Ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Threads ότι ο πρώτος νέος υπερυπολογιστικός κόμβος πολλών γιγαβάτ, ονόματι «Προμηθέας» (Prometheus) στο Οχάιο, που θα έχει το μέγεθος του Μανχάταν, έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2026.

Μια άλλη υποδομή, ο «Υπερίωνας» (Hyperion) θα καταναλώνει έως και πέντε γιγαβάτ ενέργειας στην τελική φάση επέκτασής της σε λίγα χρόνια. Ειδικοί εκτιμούν ότι η ενέργεια που απαιτείται για αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά.
Ο Ζούκερμπεργκ ανεβάζει ταχύτητα για την ανάπτυξη υπερνοημοσύνης
Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ ο Ζούκερμπεργκ είναι δυσαρεστημένος με τον ρυθμό με τον οποίο η Meta προχωρά στην ανάπτυξη ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης. Τις τελευταίες εβδομάδες, η εταιρεία έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για να προσελκύσει κορυφαίους ειδικούς στον κλάδο, μεταξύ των οποίων ένας ανώτερος προγραμματιστής τεχνητής νοημοσύνης από την Apple, τον οποίο η Meta δελέασε με ένα πακέτο αποζημίωσης 200 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.
O Ζούκερμπεργκ προσέλαβε επίσης τον 28χρονο Αλεξάντερ Γουάνγκ ως επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης - συνιδρυτή της Scale AI, στην οποία η Meta απέκτησε επίσης μερίδιο 49% για 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια -.
Η Meta θέλει να ανταγωνιστεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων, την OpenAI, την εταιρεία που ανέπτυξε το ChatGPT. Αλλά η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ, xAI, σχεδιάζει επίσης να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε κέντρα δεδομένων. Η xAI αναπτύσσει το chatbot τεχνητής νοημοσύνης Grok, το οποίο πρόσφατα προκάλεσε σκάνδαλο με αντισημιτικά σχόλια. Μετά την έντονη κριτική, η xAI το απέδωσε σε μια αποτυχημένη ενημέρωση και ζήτησε συγγνώμη.
Σύμφωνα με τους New York Times, η Meta εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την τρέχουσα προσέγγιση ανοιχτού κώδικα στο πιο ισχυρό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έχει μέχρι στιγμής, ονόματι Behemoth. Αυτό θα αποτελούσε μια αλλαγή πορείας αναφορικά με την επιμονή της εταρείας του Ζούκερμπεργκ ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα θα επικρατούσαν τελικά έναντι του ανταγωνισμού.