Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι στρατεύματα κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που τυχόν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία, θα θεωρούνται «νόμιμοι στόχοι» από τη Μόσχα.
Το σχόλιό του Πούτιν ήρθε μετά τη νέα δέσμευση της Γαλλίας, της Βρετανίας και άλλων μελών της λεγόμενης «Συμμαχίας των Προθύμων» να αναπτύξουν στρατιώτες τους σε ουκρανικά εδάφη, αλλά μακριά από τις νυν εμπόλεμες ζώνες, στο πλαίσιο των εγγυήσεων ασφάλειας για το Κίεβο όταν λήξει ο πόλεμος.
Μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ επεσήμανε ότι μία από τις «βασικές αιτίες» του πολέμου είναι «η προσέλκυση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», όπως αναφέρει το Newsweek.
«Ως εκ τούτου, εάν εμφανιστούν στρατεύματα εκεί, ειδικά τώρα, στη διάρκεια των εχθροπραξιών, θα προχωρήσουμε με το συμπέρασμα ότι θα είναι νόμιμοι στόχοι προς καταστροφή», τόνισε ο Πούτιν,
«Και αν ληφθούν αποφάσεις για να καταλήξουμε σε ειρήνη, σε μια διαρκή ειρήνη, τότε απλώς δεν βλέπω κανένα νόημα για την παρουσία τους στο έδαφος της Ουκρανίας, τελεία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «ουδείς αμφισβητεί ότι η Ρωσία θα σεβαστεί πλήρως» τις μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ο Πούτιν προσφέρει εγγυήσεις στον Ζελένσκι για να συναντηθούν στη Μόσχα
Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αν και εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τις προθέσεις της ουκρανικής ηγεσίας.
Στην ομιλία του ο Πούτιν επέμεινε στην πρόταση του να φιλοξενήσει η Μόσχα μια πιθανή συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική πρωτεύουσα ως το καλύτερο μέρος για ένα τέτοιο τετ-α-τετ.
«Την επόμενη φορά, αν κάποιος θέλει πραγματικά να συναντηθεί μαζί μας, είμαστε έτοιμοι. Το καλύτερο μέρος για αυτό είναι η πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ηρωική πόλη της Μόσχας», δήλωσε.
Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στον Ζελένσκι και τους εκπροσώπους του Κιέβου εάν αποφασίσουν να μεταβούν στη ρωσική πρωτεύουσα. Ενώ χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκκλήσεις για διεξαγωγή συνάντησης στους χώρους που πρότεινε το Κίεβο.
O Πούτιν μίλησε για «συμφωνία» του με τον Τραμπ ότι μπορεί ο ένας να τηλεφωνεί στον άλλο
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του με τον Τραμπ μετά τη χθεσινή σύνοδο της Συμμαχίας των Προθύμων για την Ουκρανία στο Παρίσι.
Όπως σημείωσε, ωστόσο, ο Πούτιν, έχει συμφωνήσει με τον Τραμπ ότι μπορεί ο ένας να τηλεφωνεί στον άλλο «αν είναι αναγκαίο» κι ότι οι δυό τους έχουν έναν «ανοικτό διάλογο».
«[Ο Τραμπ] γνωρίζει ότι είμαι ανοικτός σε αυτές τις συνομιλίες, όπως κι εκείνος, το γνωρίζω. Αλλά μέχρι στιγμής, βάσει των αποτελεσμάτων αυτών των διαβουλεύσεων στην Ευρώπη, δεν είχαμε κάποια συνομιλία», πρόσθεσε.
Η Ρωσία ανοικτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Αλάσκα
Αναφερόμενος σε άλλα θέματα κατά την ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Αλάσκα, αλλά πρόσθεσε ότι για να υπάρξει και πάλι οικονομική δέσμευση χρειάζεται μια πολιτική απόφαση από την Ουάσινγκτον.
Για τις ΗΠΑ υπάρχει σημαντικό δυναμικό πόρων στην Αλάσκα, ενώ η Ρωσία διαθέτει αποτελεσματικές τεχνολογίες για την ανάπτυξη του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόσθεσε.
Πούτιν: Οι οικονομίες Ρωσίας και Κίνας αλληλοσυμπληρώνονται
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου σημείωσε ακόμη ότι οι οικονομίες της Ρωσίας και της Κίνας αλληλοσυμπληρώνονται, ενώ η Μόσχα και το Πεκίνο μοιράζονται κοινές προσεγγίσεις και αξίες.
Οπως θυμίζει το Reuters, ο Πούτιν μόλις ολοκλήρωσε επίσκεψη στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για ένα μεγάλο νέο έργο αγωγού φυσικού αερίου.
Παράλληλα ο Πούτιν σημείωσε ότι θα ανταποδώσει την απόφαση των κινεζικών Αρχών να απαλλάξουν από την υποχρέωση έκδοσης θεώρησης εισόδου (βίζα) τους Ρώσους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει σε δοκιμαστική βάση την απαλλαγή των Ρώσων πολιτών από την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τα ταξίδια στην Κίνα. Η εξαίρεση αυτή θα ισχύσει για ένα έτος από τις 15 Σεπτεμβρίου, για παραμονή στην Κίνα που δεν θα ξεπερνά τις 30 ημέρες.