Νευροεπιστήμονας αποκαλύπτει τα πέντε πράγματα για έναν κοφτερό και υγιή εγκέφαλο - iefimerida.gr

Νευροεπιστήμονας αποκαλύπτει τα πέντε πράγματα για έναν κοφτερό και υγιή εγκέφαλο

γυναίκα γυμνάζεται
Η άσκηση θα σας βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων και να ελέγχετε τα συναισθήματά σας όταν είστε αναστατωμένοι ή θυμωμένοι / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας νευροεπιστήμονας αποκάλυψε τα πέντε πράγματα που πρέπει να κάνει ο καθένας για να προστατεύσει τον εγκέφαλό του, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού και της γυμναστικής.

Ο 26χρονος Cody Isabel,από το Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, δημοσιεύει τακτικά βίντεο στο κανάλι του στο TikTok μοιράζοντας συμβουλές νευρολογίας με τους περισσότερους από 122.000 ακολούθους του.

Σε ένα βίντεο, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 1,3 εκατομμύρια προβολές, ο Cody μοιράστηκε τα πέντε πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ ως νευροεπιστήμονας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενθάρρυνε τους ακολούθους του να «δώσουν προτεραιότητα» σε αυτούς τους πέντε τομείς της ζωής τους «αντί να τους αγνοούν» και υποσχέθηκε ότι θα έβλεπαν μια αλλαγή στην ψυχική τους υγεία, τη σωματική τους υγεία και τον συνολικό τρόπο ζωής τους σε μόλις 30 ημέρες.

Μην «χαλάτε ποτέ τον ύπνο σας»

Πρώτο στη λίστα με τα πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ ήταν να «χαλάσει» το πρόγραμμα του ύπνου του. «Λιγότερος ύπνος ισοδυναμεί με λιγότερη ζωή», ανέφερε.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο ύπνος μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από το «τραύμα της καθημερινής ζωής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Brain&Life, πάνω από το 60% των Αμερικανών αναφέρουν ότι οι ανάγκες τους σε ύπνο δεν καλύπτονται κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι τα συνεχή ελλείμματα ύπνου μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά τον εγκέφαλο.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να εμποδίσει τη μάθηση, να μειώσει τις γνωστικές επιδόσεις και να επιβραδύνει τον χρόνο αντίδρασης.

Πολλοί νευρολόγοι έχουν παρομοιάσει την έλλειψη ύπνου με τη μέθη, αλλά χωρίς το μεθύσι. Εκτός από την επιβράδυνση των νοητικών ικανοτήτων, όπως η μάθηση, η ομιλία και η ανάγνωση, η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα μνήμης. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν επίσης πρόσφατα συνδέσει την έλλειψη ύπνου με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σε μια πρόσφατη μελέτη 70 υγιών ενηλίκων, η Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins διαπίστωσε ότι η μικρότερη αναφερόμενη διάρκεια του ύπνου και η συνολική ποιότητα του ύπνου συνδέονται με μεγαλύτερο φορτίο β-αμυλοειδούς, που είναι η πρωτεΐνη που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να διαλογίζεστε τακτικά

Ο Cody ενθάρρυνε τους ακολούθους του να διαλογίζονται, καθώς αποκάλυψε ότι δεν θα παρέλειπε ποτέ μια συνεδρία διαλογισμού.

«[Ο διαλογισμός] είναι ένας εύκολος τρόπος για να ηρεμήσετε το μυαλό σας, να μειώσετε το άγχος, να μειώσετε την κατάθλιψη και να μειώσετε τη φλεγμονή στον εγκέφαλό σας». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος διαλογίζεται 10 λεπτά την ημέρα και ότι αυτό βελτιώνει τη συνολική ποιότητα ζωής.

Μια μελέτη από το UCLA επιβεβαίωσε τα λόγια του Cody, καθώς αποκάλυψε ότι όσι κάνουν διαλογισμό για πολύ καιρό, είχαν καλύτερα διατηρημένους εγκεφάλους από αυτούς που δεν έκαναν, καθώς γερνούσαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμμετέχοντες που διαλογίζονταν για περίπου 20 χρόνια είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας, η οποία περιέχει τα περισσότερα από τα σώματα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, ενώ όσοι δεν διαλογίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους είχαν όγκο φαιάς ουσίας που δεν ήταν τόσο έντονος.

γυναίκα κάνει διαλογισμό
Ο διαλογισμός ηρεμεί το μυαλό

Μια άλλη μελέτη από το Yale διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός μείωσε τη δραστηριότητα στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας ή DMN, το οποίο είναι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την περιπλάνηση του νου και τις αυτοαναφορικές σκέψεις.

Το DMN είναι ενεργό όταν το μυαλό μας δεν σκέφτεται κάτι συγκεκριμένο και απλώς πηδάει από σκέψη σε σκέψη. Δεδομένου ότι οι σκέψεις που περιπλανώνται στο μυαλό συχνά συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, η μελέτη έδειξε ότι μειώνοντας αυτές τις σκέψεις με διαλογισμό μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα τόσο του άγχους όσο και της κατάθλιψης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, το John Hopkins απέδειξε ότι ο διαλογισμός είχε την ικανότητα να μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους και του πόνου. Η μελέτη σημείωσε ότι ο συχνός διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Κόψτε το αλκοόλ

Το τρίτο πράγμα που παραδέχτηκε ο νευροεπιστήμονας ήταν ότι δεν θα έπινε ποτέ υπερβολικό αλκοόλ. «Το αλκοόλ προκαλεί φλεγμονή άμεσα τον εγκέφαλό σας και σας ρίχνει σε κατάθλιψη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το American Addiction Centers, τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλό σας.

Το βαρύ, μακροχρόνιο αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μάθησης και μνήμης και ακόμη και να οδηγήσει στην ανάπτυξη, ή στην επιδείνωση, καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Το αλκοόλ διαταράσσει επίσης την ισορροπία του εγκεφάλου και αναγκάζει το άτομο να προσαρμοστεί σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του αλκοόλ.

άνδρας δεν δέχεται να πιει αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν κάνει καλό στον εγκέφαλό σας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αλκοόλ έχει επίσης άμεσες επιπτώσεις στον εγκέφαλό σας λόγω της επίδρασής του στις οδούς επικοινωνίας και επεξεργασίας πληροφοριών του εγκεφάλου.

Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, διαταραχή του κινητικού συντονισμού και μειωμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Επιπλέον, η συνέχιση της έντονης κατανάλωσης αλκοόλ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από αλκοόλ και να μειώσει περαιτέρω τις γνωστικές επιδόσεις του εγκεφάλου σας.

Βεβαιωθείτε ότι είστε δραστήριοι καθημερινά

«Ποτέ δεν θα ήμουν τόσο απασχολημένος ώστε να μην μπορώ να γυμναστώ», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας.

Ο Cody πρόσθεσε ότι η γυμναστική ή η παραμονή σε ενεργή δραστηριότητα απελευθερώνει BDNF, ο οποίος μειώνει την εγκεφαλική ομίχλη και αυξάνει την ικανότητά σας να μαθαίνετε.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Dana, κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνεται ο καρδιακός σας ρυθμός και έτσι αυξάνεται και η ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας.

Λέγεται επίσης ότι η άσκηση μειώνει το συνολικό άγχος σας, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες που σας κάνουν να αισθάνεστε ευτυχισμένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που ασκούνται λέγεται ότι είναι πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο αγχωμένοι από εκείνους που δεν ασκούνται. Η άσκηση θα σας βοηθήσει επίσης στη λήψη αποφάσεων και στο να ελέγχετε τα συναισθήματά σας όταν είστε αναστατωμένοι ή θυμωμένοι.

άνδρας και γυναίκα τρέχουν για γυμναστική
Η άσκηση μειώνει το άγχος

Εκτός από την τόνωση της διάθεσής σας, η απόκτηση της συνδρομής στο γυμναστήριο θα βελτιώσει επίσης τη μνήμη σας και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η γνωστική έκπτωση είναι σχεδόν διπλάσια στους ενήλικες που είναι αδρανείς σε σύγκριση με εκείνους που είναι δραστήριοι. Σύμφωνα με το CDC, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό μπορεί να κατανεμηθεί σε 30λεπτες συνεδρίες άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα σε μέτρια επίπεδα έντασης για να βοηθήσετε στη βελτίωση του εγκεφάλου σας.

Να είστε αποφασιστικοί για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή

Ο Cody παραδέχτηκε ότι το τελευταίο πράγμα που δεν θα έκανε ποτέ ήταν να «αφήσει την αναποφασιστικότητα να τον κρατήσει πίσω». «Ο εγκέφαλός μας είναι φτιαγμένος για να αποφασίζει πράγματα, να δρα και μαθαίνουμε μέσα από την αποτυχία», είπε στο τέλος του βίντεο του.

Σύμφωνα με το Headspace, η ανησυχία είναι η ρίζα της αδυναμίας λήψης αποφάσεων. Όταν κάποιος ανησυχεί για τις επιλογές που πρέπει να κάνει ή για τα πιθανά αποτελέσματα αυτών των επιλογών, συχνά αντιδρά με αποφυγή.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ευκολότερο να αφήνετε το μυαλό σας να αποσπάται και να αποφεύγετε τη λήψη αποφάσεων, τελικά σας προλαβαίνει και θα σας κάνει να μπείτε σε κατάσταση ανησυχίας και να χάσετε την εστίαση.

Η αποφασιστική λήψη αποφάσεων μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε καλύτερα μακροπρόθεσμα και κάθε φορά που παίρνετε μια απόφαση μαθαίνετε στον εγκέφαλό σας να γίνεται καλύτερος στο να εστιάζει σε ένα πράγμα κάθε φορά. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα λιγότερη εγκεφαλική ομίχλη, μείωση του στρες και μείωση των επιπέδων άγχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βίντεο του νευροεπιστήμονα απέκτησε εκατομμύρια προβολές και χιλιάδες χρήστες μπήκαν στην ενότητα σχολίων για να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με τις πέντε συμβουλές του.

Στο βίντεο του ο Cody υποσχέθηκε στους ακολούθους του ότι αν δώσουν προτεραιότητα σε αυτά τα πέντε πράγματα θα μπορούσαν να «θεραπεύσουν» τον εγκέφαλό τους.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ