Έτσι λειτουργεί ο «Σιδερένιος Θόλος» του Ισραήλ -«Ανιχνεύει, αξιολογεί, καταρρίπτει τις ρουκέτες» [εικόνα] - iefimerida.gr

Έτσι λειτουργεί ο «Σιδερένιος Θόλος» του Ισραήλ -«Ανιχνεύει, αξιολογεί, καταρρίπτει τις ρουκέτες» [εικόνα]

Έτσι, λειτουργεί ο Iron Dome του Ισραήλ -«Ανιχνεύει, αξιολογεί, καταρρίπτει» [εικόνα] / Φωτογραφία: AP
Έτσι, λειτουργεί ο Iron Dome του Ισραήλ -«Ανιχνεύει, αξιολογεί, καταρρίπτει» [εικόνα] / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την πρώτη στιγμή που η Χαμάς εξαπέλυσε ρουκέτες στο Ισραήλ, άρχισαν να υπάρχουν ερωτηματικά για το πώς κατάφεραν να διαπεράσουν σύστημα Iron Dome.

Ο «Σιδηρούν Θόλος», που κατάφερε να «τρυπήσει» η Χαμάς, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στο οπλοστάσιο του Ισραήλ, σώζοντας αμέτρητες ζωές πολιτών την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με αναλυτές. Η ανάπτυξη του Iron Dome ξεκίνησε, για πρώτη φορά, το 2007. Κατόπιν δοκιμών, τα δύο επόμενα χρόνια, τελικά οι πρώτες συστοιχίες του αναπτύχθηκαν το 2011. Έκτοτε, το σύστημα έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Iron Dome έχει σχεδιαστεί να καταρρίπτει εισερχόμενα βλήματα, διαθέτοντας ραντάρ ανίχνευσης πυραύλων. Εν συνεχεία, ένα σύστημα εντολών και ελέγχου υπολογίζει γρήγορα ένα ένα εισερχόμενο βλήμα αποτελεί απειλή ή είναι πιθανό να χτυπήσει μια ακατοίκητη περιοχή. Εάν ο πύραυλος αποτελεί απειλή, ο Iron Domes εκτοξεύει πυραύλους από το έδαφος για να καταστρέψει τα εχθρικά βλήματα στον αέρα.

Σε όσους βρίσκονται στο έδαφος, μια άμεση αναχαίτιση ακούγεται σαν ένας δυνατός κρότος και μερικές φορές μπορεί να γίνει αισθητή στο έδαφος.

Πώς λειτουργεί ο Iron Dome

Το CNN δημιούργησε ένα γραφικό παρουσιάζοντας πώς ακριβώς λειτουργεί
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα συστήματα αεράμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να σταματούν τους βαλλιστικούς πυραύλους, ο Iron Dome στοχεύει τους μη κατευθυνόμενους πυραύλους που παραμένουν σε χαμηλό ύψος - ο τύπος που συχνά εκτοξεύεται από μαχητικές ομάδες στη Γάζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν 10 συστοιχίες Iron Dome σε όλο το Ισραήλ, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές, σύμφωνα με την Raytheon και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Το σύστημα μπορεί να μεταφερθεί και απαιτεί μόλις λίγες ώρες για να εγκατασταθεί, ενώ οι ίδιοι οι πύραυλοι αναχαίτισης είναι ιδιαίτερα ευέλικτοι. Έχουν μήκος 3 μέτρα, έχουν διάμετρο περίπου 15 εκατοστά και ζυγίζουν 90 κιλά κατά την εκτόξευση, ανέφερε το 2012 ο όμιλος ανάλυσης ασφαλείας IHS Jane's.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Iron Dome ισραήλ χαμάς πύραυλοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ