Εκατομμύρια Ισπανοί κλήθηκαν να αναμετρηθούν με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όταν ξέσπασε ένα πρωτοφανές και μαζικό μπλακ άουτ.
Το πανεθνικό μπλακ άουτ στην Ισπανία στις 28 Απριλίου, φτάνει στο τέλος του σήμερα καθώς αποκαταστάθηκε σχεδόν εξολοκλήρου η ηλεκτροδότηση και οι Αρχές ερευνούν τα αίτια της βλάβης που προκάλεσε το πρωτόγνωρο χάος στην χώρα καθώς και στην γειτονική Πορτογαλία.
Περί τις 12:30 το μεσημέρι, χθες, Δευτέρα εκατομμύρια Ισπανοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με το χάος, στο σπίτι τους, στις δουλειές και τις δραστηριότητές τους, οπουδήποτε βρίσκονταν.
Μεγάλες πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη αντιμετώπισαν διακοπή των δρομολογίων του μετρό, ακυρώσεις τρένων κατάρρευση στην πραγματικότητα του οδικού δικτύου καθώς τα φανάρια δεν λειτουργούσαν. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επηρεάστηκαν σοβαρά, με πολλούς χρήστες να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις ή να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα ΑΤΜ και τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών ήταν επίσης εκτός λειτουργίας, προκαλώντας πρωτοφανή ταλαιπωρία στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις, που κλήθηκαν να σταματήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή να αναπροσαρμόσουν.
Νοσοκομεία, υπηρεσίες και επιχειρήσεις, όσες διέθεταν, αξιοποίησαν εφεδρικές γεννήτριες για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τον συντονισμό της αντίδρασης.
Παρέλυσε η Ισπανία
Στο ρεπορτάζ της ισπανικής El Confidential περιγράφει πώς χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συνέβαινε.
Στην καρδιά της οικονομικής ζωής της Μαδρίτης, τα γραφεία της CEOE (Συνομοσπονδία Ισπανικών Επιχειρήσεων) έμειναν χωρίς φως. Αν και στην αρχή το προσωπικό αντιμετώπισε την κατάσταση με χιούμορ ,βλέποντας μια ευκαιρία να σχολάσουν νωρίτερα, η σοβαρότητα έγινε αντιληπτή σύντομα. Τηλέφωνα, ίντερνετ, ανελκυστήρες, τίποτα δεν λειτουργούσε. Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν στα πεζοδρόμια, ενώ οι δρόμοι της οικονομικής συνοικίας πλημμύρισαν από πεζούς και αυτοκίνητα, παγιδευμένα σε δρόμους χωρίς φανάρια. Το χάος στην κυκλοφορία ήταν τέτοιο, που μια απλή διαδρομή λεπτών μετατράπηκε σε πολύωρη δοκιμασία.
Μέσα σε αυτές τις πρώτες στιγμές χάους, όσες εταιρείες διέθεταν γεννήτριες μπόρεσαν να εργαστούν, όπως τα περισσότερα δικηγορικά γραφεία που βρίσκονται στο κέντρο της Μαδρίτης, ή οι εταιρείες που στεγάζονται στους μεγάλους ουρανοξύστες του Nuevos Ministerios και του Paseo de la Castellana.
Έξω από την οικονομική συνοικία, τα κεντρικά γραφεία εταιρειών όπως η BBVA, η Santander και η ίδια η Telefónica λειτουργούσαν επίσης κανονικά, χάρη στις γεννήτριες τους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως καθώς τα γραφεία βρίσκονται σε πιο περιφερειακά σημεία της ισπανικής πρωτεύουσας ο εκνευρισμός των υπαλλήλων αφορούσε περισσότερο το πώς θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, δεδομένης της έλλειψης υπηρεσιών μετρό και τρένων.

Έβγαιναν με πλακάτ και έκαναν οτοστόπ
Σε εξόδους μεγάλων αυτοκινητόδρομων, ισπανικά ΜΜΕ περιγράφουν συγκλονιστικές εικόνες όπου άνθρωποι με αυτοσχέδια πλακάτ που έδειχναν τον προορισμό τους περίμεναν στην άκρη του δρόμου, ενώ οι οδηγοί προσέφεραν τις ελεύθερες θέσεις τους.
Στα γραφεία σε όλη την πρωτεύουσα, οι εργαζόμενοι οργάνωσαν ομαδικές μετακινήσεις με αυτοκίνητα, και όσοι μπορούσαν να περπατήσουν ή να πάρουν το λεωφορείο άφησαν τα ποδήλατα και τις μοτοσικλέτες τους για τους λιγότερο τυχερούς συναδέλφους τους, γράφει η Confidential.
Καθώς οι ώρες περνούσαν όμως εταιρείες αναγκάστηκαν να βρουν προσωρινά καταλύματα για τους εργαζόμενούς τους. Ξενοδοχεία όπως τα AC Hotels, το Santo Mauro ή το AC Hotel La Finca, παρείχαν δωμάτια παρέχοντας βασικές υπηρεσίες, συχνά με περιορισμούς (π.χ. μόνο κρύα γεύματα). Κάποια ξενοδοχεία απαγόρευαν ή περιόριζαν την χρύση πριζών για να διασφαλίσουν την επάρκεια ρεύματος όσο διαρκούσε το μπλακ άουτ.
Το ισπανικό χρηματιστήριο λειτούργησε επίσης κανονικά, χάρη σε δύο ανεξάρτητους παρόχους ενέργειας και ιδιωτικές γεννήτριες.

Μαρτυρίες κατοίκων
Μαρτυρίες κατοίκων σε διάφορα σημεία της χώρας, είναι αποκαλυπτικές για το πώς επιβίωσαν χωρίς ρεύμα τόσες ώρες.
Η 56χρονη Λάουρα περιγράφει: Χθες βρισκόμουν στο τρένο για Μάλαγα, το οποίο αναχώρησε από τη Μαδρίτη στις 11:55 π.μ. Περνώντας κοντά από το Μαλαγκόν, το τρένο σταμάτησε λόγω του μπλακ-άουτ. Μας πήγαν σε ένα χώρο και περάσαμε όλη την ώρα «κοιμώμενοι» εκεί. Μας έφεραν μερικά στρώματα και τα μοίρασαν σε όλο το χωριό.
«Η Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες μας βοήθησαν μοιράζοντας νερό, τρόφιμα και στρώματα. Πολλοί άνθρωποι από το χωριό ήρθαν ως εθελοντές και μας βοήθησαν με όποιον τρόπο μπορούσαν. Μοίρασαν επίσης πάνες και μαντηλάκια για τα παιδιά και διασφάλισαν ιατρική βοήθεια για όσους δεν ήταν καλά».
Η 40χρονη Τζούλια περιέγραψε πως γιόρτασαν τα γενέθλια ενός φίλου, πηγαίνοντας σε ένα πάρκο με μερικά λίτρα μπύρας που αγοράσαν σε ένα από 24ωρο μαγαζί μαζί με μια τούρτα. «Ξαφνικά βρεθήκαμε πάλι στα 15 μας χρόνια! Αλλά αυτά τα γενέθλια δεν θα ξεχαστούν από κανέναν μας».
«Πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το ηλεκτρικό ρεύμα»
«Με ένα μωρό 3 μηνών, έπρεπε να ζεστάνουμε το νερό για τα μπιμπερό σε μια κατσαρόλα σε ένα κάμπινγκ με φυσικό αέριο. Ευτυχώς, τουλάχιστον το ντους λειτουργούσε με αέριο, κάναμε ντους με κεριά στο μπάνιο» περιγράφει ένας κάτοικος της Κόρδοβα. «Για δείπνο, φάγαμε τάπας με τυρί και γουακαμόλε» σημείωσε.
Συνέχισε: «Εδώ ήμασταν τυχεροί που σκοτείνιαζε αργότερα το βράδυ και είχαμε φως μέχρι τις 21:30. Στις 22.30 ήμασταν στο κρεβάτι με το μωρό. Στις 3:30 το πρωί άναψε το φως. Ήμουν ξύπνιος και καθώς είχαμε αφήσει τα φώτα αναμμένα, άναψαν όλα μαζί. Δεν είχαμε internet μέχρι τις 11 το πρωί».
«Είναι απίστευτο το πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το ηλεκτρικό ρεύμα, και καθώς βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη δεν το καταλάβαμε τόσο πολύ όσον αφορά την κυκλοφορία κ.ο.κ., αλλά τα φαρμακεία, τα καταστήματα και τα μπαρ ήταν κλειστά. Ήταν εικόνες αποκάλυψης», παραδέχτηκε.

Εικόνες αλληλεγγύης στις γειτονιές
Η Έβελιν από το Αλμπαθέτε περιέγραψε πώς μαζί με τους γείτονές της αντιμετώπισαν αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση.
«Είχαμε μια αυθόρμητη συγκέντρωση στη γειτονιά. Όλοι έφεραν ένα σνακ. Μερικά πατατάκια, μερικές ελιές, ένα μπουκάλι κρασί. Ήρθαν στο σπίτι μας, στολίσαμε τη βεράντα σε μια στιγμή και πριν το καταλάβουμε, ήταν 11 η ώρα το βράδυ».
Περιέγραψε όμως στη συνέχεια αυτό που της φάνηκε πιο περίεργο και εντυπωσιακό καθώς έβγαζε το βράδυ τον σκύλο της βόλτα, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.
«Το πιο περίεργο πράγμα ήταν όταν πήγαμε τον μικρό μας σκύλο για βραδινή βόλτα. Ένας εντυπωσιακός ουρανός με αστέρια, οι άλλοι άνθρωποι με τα κατοικίδιά τους να περπατούν υπό το φως των φαναριών τους. Ήταν πραγματικά ωραία, και αρχίσαμε να κάνουμε κάποια δικτύωση στη γειτονιά!»

Υπάλληλος σούπερ μάρκετ δεν το πίστευε
Η 56χρονη Πέπα, εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ, μίλησε στην El Pais για όσα έζησε στον χώρο εργασίας της όταν ξέσπασε το μπλακ άουτ.
«Χθες έπρεπε να είμαι ταμίας και, μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες, το κατάστημα έμεινε από χαρτί υγείας, κεριά, ψωμί, γάλα κ.λπ. Ο κόσμος ερχόταν με αγωνία και αβεβαιότητα και εμείς ήμασταν απελπισμένοι που δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τις οικογένειές μας.
«Ακόμα κι έτσι, συνειδητοποίησα ότι είμαστε ικανοί να ξεπεράσουμε ό,τι μας ρίχνει και ότι είμαστε πιο υποστηρικτικοί και ενσυναισθητικοί απ' ό,τι νομίζουμε», υπογράμμισε.
«Πολλοί άνθρωποι ανησυχούσαν για εμάς και για το πόσο σκληρά εργαζόμαστε στην παρούσα κατάσταση. Δώσαμε για άλλη μια φορά το παράδειγμα μιας σπουδαίας χώρας».
