Τιμή-ρεκόρ: Πωλήθηκε έναντι 81.900 λιρών το κλειδί από το δωμάτιο όπου πέθανε ο Ναπολέων - iefimerida.gr

Τιμή-ρεκόρ: Πωλήθηκε έναντι 81.900 λιρών το κλειδί από το δωμάτιο όπου πέθανε ο Ναπολέων

Αγαλμα του Ναπολέοντα
Αγαλμα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη / Φωτογραφία: ShutterStock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κλειδί του δωματίου όπου πέθανε ο Ναπολέοντας, εξόριστος στην Αγία Ελένη, πουλήθηκε έναντι 81.900 λιρών (περίπου 92.000 ευρώ), ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έντεκα πλειοδότες έδωσαν μάχη μεταξύ τους για να αποκτήσουν το μεταλλικό κλειδί, μήκους 13 εκατοστών, με αποτέλεσμα η τελική τιμή του να ξεπεράσει κατά 16 φορές την αρχική εκτίμηση, που ήταν περίπου 3.000-5.000 λίρες.

Το κλειδί βρέθηκε μέσα σε έναν φάκελο, σε ένα σεντούκι ενός σπιτιού στη Σκωτία, εξήγησε πριν από τη δημοπρασία ο Ντέιβιντ Μακ Ντόναλντ, ειδικός στα βρετανικά έπιπλα. «Η οικογένεια γνώριζε ότι βρισκόταν κάπου εκεί, αλλά ήταν κρυμμένο», πρόσθεσε.

Πώς διατηρήθηκε το κλειδί

Ένας στρατιωτικός, ονόματι Τσαρλς Ρίτσαρντ Φοξ, ο οποίος βρέθηκε στο νησί της Αγίας Ελένης μετά τον θάνατο του Γάλλου αυτοκράτορα το 1821, πήρε μαζί του το κλειδί για να το χαρίσει στη μητέρα του, η οποία ήταν «μεγάλη θαυμάστρια» του Ναπολέοντα, σε σημείο που του έστελνε γλυκίσματα και βιβλία στην εξορία του. Οι απόγονοί του βρήκαν τελικά το κλειδί και αποφάσισαν να το πουλήσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέπουμε συχνά αντικείμενα που συνδέονται με τον Ναπολέοντα, από σημαντικούς πίνακες μέχρι έπιπλα από κάποια από τις θαυμάσιες κατοικίες του, όμως υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο κλειδί αυτό, κυρίως επειδή προέρχεται από το μέρος όπου ήταν φυλακισμένος και από το δωμάτιο όπου πέθανε», σημείωσε ο Μακ Ντόναλντ.

Ο Φοξ έβγαλε ο ίδιος το κλειδί από την κλειδαριά, μετά τον θάνατο του Ναπολέοντα, όπως έγραψε σε ένα σημείωμά του που φέρει ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 1822 και το οποίο πουλήθηκε μαζί με το αντικείμενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ