Σε αυτή την πόλη είναι «παράνομο να πεθάνεις», απαγορεύονται οι γάτες και κάθε ντόπιος πρέπει να έχει όπλο - iefimerida.gr

Σε αυτή την πόλη είναι «παράνομο να πεθάνεις», απαγορεύονται οι γάτες και κάθε ντόπιος πρέπει να έχει όπλο

Άδειος δρόμος στο Longyearbyen
Άδειος δρόμος στο Longyearbyen / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτή η μικροσκοπική πόλη με παγετώνες και χαμηλές θερμοκρασίες, όπου υπάρχουν περισσότερες πολικές αρκούδες από ανθρώπους, φιλοξενεί επίσης μερικούς περίεργους νόμους.

Μπορείτε να μετακινηθείτε ελεύθερα εκεί χωρίς βίζα - αλλά, αν το κάνετε, θα πρέπει να αποφύγετε τις γάτες, να έχετε όπλο και να αποφύγετε να γεννήσετε ή να πεθάνετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος για τη Longyearbyen, την παγετώδη πόλη στο νησί Σβάλμπαρντ όπου έχουν ευδοκιμήσει οι πολικές αρκούδες, οι τάρανδοι, τα καριμπού και τα πουλιά.

Μία από τους κατοίκους της πόλης, η Cecilia Blomdahl, είπε ότι η άγρια ζωή είναι «τόσο συντριπτικά όμορφη που είναι επίσης τρομακτική».

«Αλλά δεν είναι μόνο η φύση που κάνει αυτό το μέρος απίστευτο, είναι και οι άνθρωποι» πρόσθεσε. «Επειδή ουσιαστικά κανείς δεν έχει γεννηθεί εδώ στο Σβάλμπαρντ, σημαίνει ότι όλοι όσοι ζουν εδώ έχουν επιλέξει να το κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι έχετε ένα χωριό γεμάτο με όμορφους ομοϊδεάτες με πάθος για το πού ζουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαγορεύονται οι γάτες

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν υιοθετήσει μερικούς ενδιαφέροντες νόμους για να προστατεύσουν την άγρια ζωή τους και τους εαυτούς τους.

Οι γάτες έχουν απαγορευτεί από τη δεκαετία του 1990, όταν οι νορβηγικές αρχές θεώρησαν ότι τα αιλουροειδή ήταν υπερβολικά ευαίσθητα στη λύσσα και τις λοιμώξεις από εντερική ταινία. Πιστεύεται ότι αποτελούσαν πολύ μεγάλο κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Γιατί απαγορεύεται να πεθάνεις και να ταφείς εκεί

Επίσης, σε μια άλλη προσπάθεια προστασίας του ανθρώπινου πληθυσμού, απαγορεύεται ο θάνατος και η ταφή.

Ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο φεύγουν από το νησί για να ζήσουν τις μέρες τους αλλού, αφού ανακαλύφθηκε ότι τα θύματα που θάφτηκαν κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας γρίπης το 1918 δεν είχαν ακόμη αποσυντεθεί.

Θεωρήθηκε ότι ο μόνιμος παγετός στον οποίο θάφτηκαν τα θύματα εξακολουθεί να περιέχει ζωντανά στελέχη της γρίπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νορβηγική κυβέρνηση κατέστησε παράνομο τον θάνατο και την ταφή εντός των ορίων της πόλης το 1950 και το νεκροταφείο στο νησί σταμάτησε να δέχεται νέα πτώματα. Όποιος πεθαίνει ξαφνικά, απομακρύνεται γρήγορα για να ενταφιαστεί.

Ο νόμος για τα όπλα

Ένας άλλος νόμος ορίζει ότι οι νησιώτες πρέπει πάντα να φέρουν όπλο.

Η νομοθεσία θεσπίστηκε για να διασφαλίσει ότι όποιος ταξίδευε εκτός των κύριων οικισμών θα μπορούσε να προστατευτεί από πιθανές επιθέσεις πολικής αρκούδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν περίπου 3.000 πολικές αρκούδες στο νησί, σε σύγκριση με έναν πενιχρό ανθρώπινο πληθυσμό 2.500 - αν και έχουν σημειωθεί μόλις πέντε επιθέσεις από πολικές αρκούδες σε ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες.

Απαγορεύεται η χρήση όπλου εντός των οικισμών, και πολλοί από τους δημόσιους χώρους του νησιού έχουν ευδιάκριτες πινακίδες που γράφουν: «Δεν επιτρέπονται τα πυροβόλα όπλα».

Προειδοποιητική πινακίδα για πολικές αρκούδες στο Σβάλμπαρντ
Προειδοποιητική πινακίδα για πολικές αρκούδες στο Σβάλμπαρντ

Οι ήδη αυστηροί κανόνες, γίνονται ακόμα αυστηρότεροι

Στις 9 Φεβρουαρίου, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυστηροποιήσει τους ήδη αυστηρούς κανονισμούς της στο νησί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος, Andreas Bjelland Eriksen, δήλωσε: «Τώρα κάνουμε αυστηρότερους τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς στο Svalbard για να ενισχύσουμε την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας».

Οι νέοι νόμοι απαγορεύουν τη χρήση μη επανδρωμένων drones και οχημάτων χιονιού στον θαλάσσιο πάγο και ορίζουν ότι η θαλάσσια κυκλοφορία με οχήματα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 150 μέτρα από τους θαλάσσιους ίππους.

Περίπου το 60% του νησιού καλύπτεται από παγετώνες και οι επισκέπτες της περιοχής έχουν προειδοποιηθεί να μην σπάσουν πάγο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, ο Blomdahl, είπε: «Το να ζεις στο Σβάλμπαρντ δεν είναι το πιο εύκολο έργο, αλλά είναι πολύ ικανοποιητικό».

Το Longyearbyern ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1906 και είναι ένα από τα λίγα μέρη που έχουν απομείνει στον κόσμο όπου μπορείτε να μετακομίσετε χωρίς βίζα.

Το Svalbard ανήκει στη Νορβηγία από το 1920, αλλά οι κάτοικοι της ΕΕ δεν χρειάζονται βίζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ