Το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ιράν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας.
- Πακιστάν και Κατάρ συνδιοργάνωσαν την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας του Ισλαμαμπάντ στην Ελβετία, θέτοντας το πλαίσιο για περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε την ιρανική ηγεσία «αποβράσματα», κατηγορώντας την ευθέως για τον θάνατο χιλιάδων διαδηλωτών και επαναλαμβάνοντας τις σκληρές του θέσεις.
- Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την επιτυχία του στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν, διαβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα και εκφράζοντας αμφιβολίες για τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας.
- Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν με νέα άμεσα πλήγματα, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει πως αν συμβεί οτιδήποτε, η απάντηση θα είναι άμεση και η σύγκρουση θα τελειώσει πολύ γρήγορα.
Η αντίδραση του Ισλαμαμπάντ έρχεται μετά τις ιρανικές επιθέσεις που παρατηρήθηκαν στα Στενά του Ορμούζ και την ηχηρή απάντηση που έδωσαν οι ΗΠΑ τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το X, το υπουργείο κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να «απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που ενδέχεται να υπονομεύσουν περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Το Πακιστάν και το Κατάρ φιλοξένησαν από κοινού την λεγόμενη τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας του Ισλαμαμπάντ που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο.
Τραμπ: Δεν ξέρω αν θέλω να κάνω συμφωνία με το Ιράν
Στο τέλος της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε σχετικά με τις απειλές που εξαπέλυσε κατά της Τεχεράνης επαναλαμβάνοντας ότι «μια σειρά από ηγέτες του Ιράν "έχουν φύγει"» ενώ μάλιστα τους περιέγραψε ως «αποβράσματα» που έχουν σκοτώσει χιλιάδες διαδηλωτές.
«Ο πόλεμος στο Ιράν ήταν μια τεράστια στρατιωτική επιτυχία. Δεν πρόκειται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα αλλά πλέον δεν ξέρω αν θέλω να κάνω κάποιου είδους συμφωνία μαζί τους» τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλότερες όπως επίσης και ότι τα πλοία και ο στρατός του Ιράν έχουν αποδεκατιστεί.
«Εμείς τους χτυπήσαμε σκληρά μετά την επίθεση το βράδυ. Με ρώτησαν αν θα χτυπήσω πάλι απόψε και είπα "ναι". Και να συμβεί κάτι, σας βεβαιώ ότι θα τελειώσει πολύ γρήγορα» τόνισε χαρακτηριστικά.