Ουκρανία: Θρίλερ με τη συμφωνία για τα ορυκτά -Εμπόδια της τελευταίας στιγμής καθυστερούν την υπογραφή με τις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Ουκρανία: Θρίλερ με τη συμφωνία για τα ορυκτά -Εμπόδια της τελευταίας στιγμής καθυστερούν την υπογραφή με τις ΗΠΑ

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Photo by Andrew Harnik/Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ουκρανία αναμένεται να υπογράψει σήμερα συμφωνία για ορυκτά με τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, χαρακτήρισε τη νέα εκδοχή της συμφωνίας «πραγματική συμφωνία συνεργασίας», σύμφωνα με αναφορές του Reuters.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, ενώ θα ακολουθήσουν και δύο επιπλέον συμφωνίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, επίσης, επικαλούμενα πηγές, έχουν αναφέρει πως η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί σήμερα, Τετάρτη.

«Εμπόδια της τελευταίας στιγμής»

Ο Σμιχάλ πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο, με διαβουλεύσεις να ξεκινούν αύριο, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι συνομιλίες «προσέκρουσαν σε εμπόδια της τελευταίας στιγμής», καθώς αμερικανική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν επειδή η Ουκρανία προσπάθησε να επανεξετάσει τους όρους που συμφωνήθηκαν το Σαββατοκύριακο».

Οι Financial Times αναφέρουν ότι μια διαφωνία σχετικά με το τι είχε συμφωνηθεί στις μαραθώνιες ολονύκτιες διαπραγματεύσεις έχει πλέον θέσει υπό αμφισβήτηση την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τα προβλήματα προέκυψαν, αναφέρει το δημοσίευμα, όταν η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας ενημερώθηκε καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον από την ομάδα του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ότι θα πρέπει «να είναι έτοιμη να υπογράψει όλες τις συμφωνίες ή να επιστρέψει στην πατρίδα της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί, επειδή η Ουκρανία προσπάθησε να επανεξετάσει τους όρους που συμφωνήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Στην Ουάσιγκτον η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιούλια Σβιριντένκο θα βρίσκεται αργότερα σήμερα στην Ουάσιγκτον για να υπογράψει τη συμφωνία, το τελικό σχέδιο της οποίας η ουκρανική κυβέρνηση «δεν έχει ακόμη εγκρίνει», πρόσθεσε η πηγή, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία προβλέπει κοινό ταμείο «50/50» μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον.

Το Reuters υπενθύμισε ότι οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει ένα μνημόνιο στις 18 Απριλίου ως αρχικό βήμα προς μια συμφωνία για την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων στην Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας, την οποία προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα συμβάλει στην ενίσχυση της φθίνουσας αμερικανικής στήριξης προς το Κίεβο στον πόλεμο που προκάλεσε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από περισσότερα από τρία χρόνια, σημείωσε το Reuters.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουκρανία αναμένεται να υπογράψει την πολυαναμενόμενη συμφωνία για ορυκτούς πόρους με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη, σύμφωνα με ανώτερη πηγή της ουκρανικής προεδρίας που μίλησε στο AFP. Αυτό είχε μεταδώσει νωρίτερα το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Reuters, μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της αμερικανικής συνεισφοράς στο επενδυτικό ταμείο που θα συσταθεί με βάση τη συμφωνία.

Πιστεύεται ότι το κείμενο έχει αλλάξει σημαντικά από την πρώτη προσπάθεια υπογραφής του τον Φεβρουάριο, που κατέληξε σε αντιπαράθεση στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς και Ζελένσκι.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν είναι ανοιχτός στο να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά «είναι περίπλοκο»

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός στην ειρήνη, παρά τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η σύγκρουση είναι τόσο περίπλοκη που είναι δύσκολο να επιτευχθεί η ταχεία πρόοδος που επιθυμεί η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Reuters.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέμεινε ότι ο Πούτιν «παραμένει ανοιχτός σε πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους επίλυσης της σύγκρουσης», όμως το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ο Πεσκόφ δήλωσε πως τα βαθύτερα αίτια του πολέμου είναι υπερβολικά περίπλοκα για να επιλυθούν σε μία ημέρα.

Μετά από αυτή τη δήλωση του Κρεμλίνου, ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα δήλωσε πως το Κίεβο είναι έτοιμο για ειρηνευτικές συνομιλίες σε οποιαδήποτε μορφή, εφόσον η Μόσχα συμφωνήσει σε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ