ΗΠΑ και Ουκρανία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα ορυκτά, ακόμα και σήμερα, μεταδίδει το Bloomberg.
Η Ουκρανία είναι κοντά στην υπογραφή μιας κρίσιμης συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την από κοινού διαχείριση των φυσικών πόρων της, μια κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας εν μέσω του παρατεταμένου πολέμου με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, το τελικό κείμενο της συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί και ενδέχεται να υπογραφεί ακόμα και εντός της εβδομάδας, ίσως και σήμερα.
Η Ουκρανή ΥΠΟΙΚ ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον
Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιρίντενκο, φέρεται να ταξιδεύει προς την Ουάσιγκτον για την επικείμενη υπογραφή, ανέφερε το διεθνές μέσο ενημέρωσης. Η συμφωνία θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς όχι μόνο προωθεί την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τη γεωπολιτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, προσφέροντας μια εναλλακτική πηγή πρόσβασης σε κρίσιμα ορυκτά, μακριά από την επιρροή της Κίνας ή της Ρωσίας, επισημαίνεται.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων που θα χρηματοδοτήσει έργα στους τομείς της εξόρυξης, της ενέργειας και των τεχνολογιών που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους. Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει δει το Bloomberg, στόχος είναι η «ενίσχυση των επενδύσεων» στις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, σε ένα πλαίσιο που θα συμβαδίζει με τις επιδιώξεις της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της συμφωνίας είναι ότι οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν να μη συνυπολογίσουν την ήδη παρασχεθείσα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ως μέρος της συμβολής τους στο κοινό ταμείο.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου, με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Ντένις Σμιχάλ, να δηλώνει ότι η αρχική επιμονή των ΗΠΑ να περιληφθούν τα δισεκατομμύρια της προηγούμενης βοήθειας στη συμφωνία εγκαταλείφθηκε. Μόνο μελλοντική στρατιωτική βοήθεια φέρεται ότι θα συμπεριλαμβάνεται στο κοινό ταμείο που θα προβλέπεται στη συμφωνία.
Η συμφωνία για τα ορυκτά και το μέλλον της Ουκρανίας
Η συμφωνία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την αδικαιολόγητη, κατά τον ίδιο, καθυστέρηση των συνεχιζόμενων προσπαθειών ειρήνευσης στην Ουκρανία, εμφανίζεται «βέβαιος» ότι η συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά θα υπογραφεί.
Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου, η συμφωνία «ενισχύει τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των μερών για τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση και το μέλλον της Ουκρανίας, ως απάντηση στη μεγάλης κλίμακας καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή».
Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτές δύο τεχνικές πτυχές που σχετίζονται με τη λειτουργία του κοινού ταμείου, οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν ξεχωριστά, σημειώνει το Bloomberg επικαλούμενο τις πηγές του.
Το πλαίσιο των συνομιλιών διεξάγεται ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας κλιμακώνονται. Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις σε διάφορα μέτωπα της Ουκρανίας, ενώ το Κρεμλίνο επιμένει σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για ειρηνευτική συμφωνία, ζητώντας πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών που δεν κατέχει πλήρως.
Αν η συμφωνία προχωρήσει, θα μπορούσε να σημάνει μια νέα φάση της στρατηγικής σχέσης Ουάσιγκτον - Κιέβου, με πολλαπλές προεκτάσεις στο γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής.