Ουκρανικό: Ενιαίο μέτωπο από Μακρόν, Σολτς, Ντούντα -Το πόκερ του Γάλλου προέδρου με τον Πούτιν - iefimerida.gr

Ουκρανικό: Ενιαίο μέτωπο από Μακρόν, Σολτς, Ντούντα -Το πόκερ του Γάλλου προέδρου με τον Πούτιν

Oι πρόεδροι Γαλλίας και Πολωνίας, Μακρόν και Ντούντα και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς
Oι πρόεδροι Γαλλίας και Πολωνίας, Μακρόν και Ντούντα και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς / Φωτογραφία: AP Photo/Thibault Camus, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρραγές μέτωπο με στόχο της αποτροπής μιας πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη υποσχέθηκαν Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι βλέπει τρόπο αποκλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία για το Ουκρανικό μετά τα διπλωματικά- ταξίδια αστραπή σε Μόσχα και Κίεβο.

Κατά την άφιξή του στο Βερολίνο, όπου ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα για τις επαφές του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο Μακρόν κάλεσε σε συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωσία, του μόνου όπως είπε τρόπου για τον κατευνασμό των ανησυχιών περί πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακρόν: «Έλαβα διαβεβαιώσεις από τον Πούτιν»

Ο Γάλλος πρόεδρος, που είχε πεντάωρη συνάντηση τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του στο Κρεμλίνο, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν του κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι η Ρωσία «η πηγή της κλιμάκωσης» αν και έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατεύματα κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία. Ο Μακρόν τόνισε ότι βλέπει πλέον «δυνατότητα» διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ενός διαλόγου που θα παράσχει «σαφείς, πρακτικές λύσεις» για την αποκλιμάκωση της έντασης. «Πρέπει να βρούμε μαζί τρόπους και μέσα για να εμπλακούμε σε σταθερό διάλογο με τη Ρωσία», δήλωσε. Και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, εκτιμώντας πάντως ότι επαφές του με τον Πούτιν «συνέβαλαν να σημειωθεί πρόοδος για την σταθεροποίηση της κατάστασης»

Διαψεύδει η Μόσχα

Η Μόσχα είχε διαψεύσει, ωστόσο, νωρίτερα τον ισχυρισμό ανώνυμου Γάλλου αξιωματούχου ότι ο Πούτιν υποσχέθηκε στον Μακρόν ότι θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στα ουκρανικά σύνορα. «Η πληροφορία αυτή είναι λάθος στην ουσία της, καθώς Μόσχα και Παρίσι δεν θα μπορούσαν να κλείσουν μια τέτοια συμφωνία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο μόνο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα μπορούσε να γίνει.

«Η Γαλλία είναι ηγετική δύναμη της Ε.Ε. και μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν παίζει ηγετικό ρόλο εκεί. Σε αυτό το μπλοκ κάνει κουμάντο μια πολύ διαφορετική χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τη Λευκορωσία μετά το τέλος των γυμνασίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μήνυμα Μακρόν, Σολτς και Ντούντα: «Ειρήνη με διπλωματία»

Στη συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν και τον Ντούντα ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι τους τρεις ηγέτες «ενώνει ο στόχος της διατήρησης της ειρήνης στην Ευρώπη μέσω της διπλωματίας και των ξεκάθαρων μηνυμάτων και της κοινής βούλησης να δράσουν ενιαία».

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρόεδρος δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του μπορεί ακόμη να αποτραπεί η σύρραξη. «Πρέπει να βρούμε μια λύση για να αποφευχθεί ο πόλεμος. Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε. Κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερη σήμερα είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη», τόνισε ο Ντούντα.

Μικρά καλάθια κρατά ο Μπορέλ

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας ότι η επίσκεψη του Μακρόν στη Μόσχα έφερε «ένα στοιχείο άμβλυνσης», αλλά όχι ένα «θαύμα».

«Όσο οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να καθίσουν στο τραπέζι και να μιλήσουν, νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα να μην εισέλθουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση», είπε στους δημοσιογράφους στο φινάλε επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

«Συμβιβασμοί που να ταιριάζουν σε όλους»

Το επίκεντρο πλέον στρέφεται σε χωριστές συνομιλίες που θα έχουν αύριο Πέμπτη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο, επαφές που θα μπορούσαν, όπως είπε ο Ζελένσκι, να ανοίξουν το δρόμο για μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του «Σχήματος της Νορμανδίας (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) με στόχο την αναβίωση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη σύγκρουση του Κιέβου με τους υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πούτιν, ο οποίος απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, δήλωσε μετά την πολύωρη συνάντηση με τον Μακρόν ότι η Μόσχα «θα κάνει τα πάντα για να βρεθούν συμβιβασμοί που να ταιριάζουν σε όλους». Ο ίδιος δήλωσε ότι αρκετές από τις προτάσεις που παρουσίασε ο Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν «βάση για περαιτέρω βήματα» προς την εκτόνωση της κρίσης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Αλλά ενώ παρατάσσει δυνάμεις και οπλικά συστήματα στη μεθόριο με την Ουκρανία εγείρει αξιώσεις, όπως η αναδίπλωση συμμαχικών δυνάμεων από την ανατολική Ευρώπη και η δέσμευση του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος, που η Δύση απορρίπτει ως απαράδεκτες.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία οι προτάσεις Μακρόν περιλάμβαναν μια δέσμευση από τις δύο πλευρές ότι δεν θα αναλάβουν νέα στρατωτική δράση, την προώθηση ενός στρατηγικού διαλόγου, προσπάθειες για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Ουκρανικό, αλλά και μια συμφωνία για την αποχώρηση κάπου 30.000 στρατιωτών από τη Λευκορωσία με τη λήξη των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων εντός του Φεβρουαρίου. Η Μόσχα επιμένει ότι ουδέποτε είχε την πρόθεση να παραμείνουν μόνιμα οι δυνάμεις της σε εδάφη της Λευκορωσίας.

Οι κόκκινες γραμμές του Κιέβου

Αλλά για τη Δύση δεν θα είναι εύκολο να πείσει τον Ουκρανό πρόεδρο να αποδεχθεί συμβιβασμούς, καθώς έχει χαράξει τρεις κόκκινες γραμμές, που δεν πρόκειται να περάσει, όπως λέει, για να βρεθεί λύση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • κανένας συμβιβασμός για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
  • όχι σε διάλογο με τους υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές
  • καμία ανάμειξη στην εξωτερική πολιτική του Κιέβου

Η Ρωσία πιέζει την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις στους φιλορώσους αντάρτες, που πολεμούν τις δυνάμεις του Κιέβου από τη σύρραξη του 2014 με τα πάνω από 13.000 θύματα. Από την πλευρά του το Κίεβο λέει ότι η Μόσχα θέλει να χρησιμοποιεί τις δύο ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ για να κρατά τη χώρα στη σφαίρα επιρροής της.

Ο Πούτιν συγκεντρώνει ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει το 70% των δυνάμεων που θα χρειαζόταν για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή. Κι η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχίζεται με τη Ρωσία να ανακοινώνει ότι έξι πολεμικά της πλοία κατευθύνονται από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο προσχεδιασμένων ναυτικών γυμνασίων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρεζνικοφ, είπε ότι και το Κίεβο σχεδιάζει στρατιωτικές ασκήσεις, που θα περιλαμβάνουν και τη χρήση αντιαρματικών πυραύλων που παραχώρησε η Δύση στη χώρα του και τουρκικής κατασκευής μαχητικών drone σε απάντηση στα κοινά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας.



ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ