Αλλάζουν οι διαθέσεις στην ΕΕ: Ψήφισμα ευρωβουλευτών για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Γαλλικά μαχητικά ραφάλ
Γαλλικά μαχητικά Ραφάλ / Φωτογραφία: AP Photos

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ανέφεραν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη.

«Επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και ζητούν να εξεταστεί σοβαρά η παράδοση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, κατάλληλων πυραυλικών συστημάτων και να αυξηθεί σημαντικά η παράδοση πυρομαχικών στο Κίεβο», σύμφωνα με δήλωση.

«Η Ουκρανία δεν πρέπει μόνο να είναι σε θέση να αμυνθεί, αλλά και να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειάς της», προστίθεται στη δήλωση.

Το ψήφισμα, που έρχεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν είναι δεσμευτικό. Καλεί επίσης την ΕΕ να εφαρμόσει ένα δέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας έως τα τέλη Φεβρουαρίου και να αυστηροποιήσει αυτές που ήδη ισχύουν. Τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από Ρώσους ολιγάρχες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, είπαν οι ευρωβουλευτές.

Προέτρεψαν, ακόμη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ- και τις εθνικές κυβερνήσεις να ξεκινήσουν φέτος οι συνομιλίες με την Ουκρανία φέτος για την προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ρωσία: Παράδειγμα παραπληροφόρησης το ψήφισμα των βουλευτών της ΕΕ

Από την πλευρά της, η ρωσική αποστολή στην ΕΕ, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της, επέκρινε το ψήφισμα του κοινοβουλίου ως «παράδειγμα παραπληροφόρησης» που δεν υποστηρίζεται από «δεδομένα, γεγονότα ή αποδεικτικά στοιχεία».

«Προφανώς, το ψήφισμα έχει στόχο να παραπλανήσει σκόπιμα το ευρωπαϊκό κοινό και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλιμακώσει την ουκρανική σύγκρουση και να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στη χώρα μας», ανέφερε η αποστολή.

Σημειώνεται πως η Μόσχα αντιμετωπίζει συνεχείς διπλωματικές πιέσεις από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να εισβάλουν στην Ουκρανία.