Bloomberg: Οι ξένοι ηγέτες που πέρασαν από τα έδρανα του Χάρβαρντ πριν το μπλόκο του Τραμπ στους αλλοδαπούς φοιτητές - iefimerida.gr

Bloomberg: Οι ξένοι ηγέτες που πέρασαν από τα έδρανα του Χάρβαρντ πριν το μπλόκο του Τραμπ στους αλλοδαπούς φοιτητές

Κτίρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη
Κτίρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει την άδεια του Χάρβαρντ να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές πυροδοτεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η κίνηση αυτή όχι μόνον εντείνει την οικονομική πίεση στο Χάρβαρντ, αλλά απειλεί και ένα επωαστήριο πολιτικών ηγετών και τεχνοκρατών με διεθνή επιρροή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ διέταξε χθες, Πέμπτη, την παύση της πιστοποίησης του Χάρβαρντ από το Πρόγραμμα Φοιτητών και Ανταλλαγών Επισκεπτών (SEVP), απαγορεύοντας στο φημισμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές, κίνηση που σημαίνει ότι οι τελευταίοι δεν μπορούν πλέον να φοιτούν στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ivy League, ενώ οι ήδη εγγεγραμμένοι θα πρέπει να μετεγγραφούν σε άλλο ή θα χάσουν το νομικό καθεστώς του.

Χιλιάδες αλλοδαποί φοιτητές του Χάρβαρντ -πάνω από το 27% του συνολικού αριθμού των φοιτητών του- βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο, ανάμεσά τους κι εκείνοι που πιθανώς σχεδίαζαν να ακολουθήσουν μια πεπατημένη πορεία προς δημόσια αξιώματα μετά την αποφοίτησή τους, σχολιάζει το Bloomberg.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το Χάρβαρντ ανέδειξε τους περισσότερους ηγέτες των ΗΠΑ σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια - οκτώ τον αριθμό, με τελευταίο τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά από τα έδρανά του έχουν περάσει και αναρίθμητοι αλλοδαποί φοιτητές, που έμελλαν στη συνέχεια να κυριαρχήσουν στην πολιτική σκηνή των χωρών τους και διεθνώς, από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Καναδά, Κυριάκο Μητσοτάκη και Μαρκ Κάρνεϊ, μέχρι τους προέδρους της Ταϊβάν, της Μολδαβίας και του Ισημερινού.

Μαρκ Κάρνεϊ, πρωθυπουργός του Καναδά

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, που έκανε τον Απρίλιο την ανατροπή και επικράτησε στις εκλογές στη χώρα του, είναι γνωστός στη διεθνή οικονομική σκηνή, αφού κρατούσε στα χέρια του τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 και εκείνα της Τράπεζας της Αγγλίας στη διάρκεια της τρικυμίας του Brexit.

Ο Κάρνεϊ πήρε το πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1988, προτού συνεχίσει το 1993 το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δύο χρόνια αργότερα το διδακτορικό του στο ίδιο βρετανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Λόρενς Γουόνγκ, πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λόρενς Γουόνγκ, που ανέλαβε νωρίτερα αυτό τον μήνα το τιμόνι της ασιατικής πόλης-κράτους μετά τη νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Δράσης, έλαβε το μεταπτυχιακό του στη Δημόσια Διοίκηση το 2004 από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γουόνγκ πήρε επίσης πτυχίο στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν-Μάντισον και έκανε μεταπτυχιακό και πάλι στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Λάι Τσινγκ Τε, πρόεδρος της Ταϊβάν

Ο πρώην νεφρολόγος πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ Τε, κατέβηκε στην πολιτική αρένα μετά την ανάφλεξη των στρατιωτικών εντάσεων της Ταϊπέι με το Πεκίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη Δημόσια Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2003 και είναι ένας από τους λίγους γιατρούς στην Ταϊβάν με εξειδίκευση στην αποκατάσταση, την κλινική φροντίδα και τη δημόσια υγεία.

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέλαβε το 2019 τα καθήκοντά του, έλαβε πτυχίο Κοινωνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και MBA από το Harvard Business School.

Ντάνιελ Νομπόα, πρόεδρος του Ισημερινού

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ντάνιελ Νομπόα, γόνος πλούσιων εξαγωγέων μπανάνας, αναρριχήθηκε στο ύπατο αξίωμα της χώρας της Νότιας Αμερικής τον περασμένο μήνα μετά τη νίκη του στις εκλογές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φοίτησε σε αρκετά αμερικανικά πανεπιστήμια και έλαβε μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση το 2020 από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ.

Μάια Σάντου, πρόεδρος της Μολδαβίας

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, η οποία κατήγαγε πέρυσι μια αποφασιστικής σημασίας εκλογική νίκη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, έλαβε μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Κένεντι του Χάρβαρντ, το 2010.

Ντούμα Μπόκο, πρόεδρος της Μποτσουάνα

Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, Ντούμα Μπόκο, είναι δικηγόρος με ειδίκευση στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σπουδές στο Χάρβαρντ. Είχε σπουδάσει νομικά στο πανεπιστήμιο της αφρικανικής χώρας, προτού λάβει το μεταπτυχιακό του από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1995.

Ογιούν-Έρντενε Λουβσαναμσράι, πρωθυπουργός της Μογγολίας

Πρωθυπουργός της Μογγολίας από το 2021, ο Ογιούν-Έρντενε Λουβσαναμσράι έλαβε το 2015 μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Κένεντι του Χάρβαρντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ