Οι ΗΠΑ θέλουν διαπραγμάτευση με ΕΕ για τους δασμούς -Επιστολή Τραμπ στην Κομισιόν, «θετική εξέλιξη» λένε οι Βρυξέλλες - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ θέλουν διαπραγμάτευση με ΕΕ για τους δασμούς -Επιστολή Τραμπ στην Κομισιόν, «θετική εξέλιξη» λένε οι Βρυξέλλες

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν, σε μία πρώτη ένδειξη ότι είναι πρόθυμες να εμπλακούν σε μια διαπραγμάτευση για τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.

Την είδηση μετέφεραν τέσσερις Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Politico. Η κίνηση έγινε αυτή την εβδομάδα και εκτιμάται πως αποτελεί θετική εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης Τραμπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστολή, σύμφωνα με τους ίδιους διπλωμάτες, είναι η απάντηση της Ουάσιγκτον σε κατάλογο πιθανών παραχωρήσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει ιδιωτικά ότι είναι διατεθειμένη να προσφέρει.

«Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη καθοδήγησης από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες πάντα απαιτούσαν πρώτα μια προσφορά από την ΕΕ για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Η επιστολή έρχεται αφού η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε έναν κατάλογο πιθανών παραχωρήσεων, όπως χαλάρωση κανονισμών και κοινές προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερπαραγωγής από την Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κομισιόν, βλέποντας τον Τραμπ να έχει παγώσει τις συζητήσεις, είχε προτείνει αντίποινα με δασμούς ύψους 95 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο Τραμπ επέβαλε βασικό δασμό 10% στις αρχές Απριλίου, μαζί με δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και στα μέταλλα.

Αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή υψηλότερος δασμός της τάξης του 20%, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να εξισορροπήσει το διατλαντικό εμπορικό έλλειμμα.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με τον μεγάλο τους εμπορικό αντίπαλο, την Κίνα, αλλά και τη Βρετανία. Όμως, ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μαρός Σέφτσοβιτς, δεν έχει σημειώσει πρόοδο σε τρεις γύρους απευθείας συνομιλιών με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Αυτό έχει προκαλέσει φόβους στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ μπορεί να καταλήξει να είναι «τελευταία στη σειρά» για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αναφέρει το Politico.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εμπόριο δασμοί ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ ΕΕ ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ