Ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ - iefimerida.gr

Ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει σφίγγοντας τη γροθιά του
Ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για το Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας εκνευρισμό στη Κίνα / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υπέγραψε τα δύο κείμενα σε ένδειξη «σεβασμού», τόσο προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όσο «και στον λαό του Χονγκ Κονγκ» και με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τις αντιδράσεις της Κίνας και την απαίτηση να προβάλει βέτο ο Τραμπ, αυτός υπέγραψε τα δύο κείμενα, τα οποία κατά την Κίνα, παραβλέπουν τα βίαια επεισόδια για τα οποία προσάπτει την ευθύνη στους διαδηλωτές, και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, ενώ κάνουν λόγο για ανάμειξη των ΗΠΑ σε εσωτερικά τους ζητήματα.

Τι προβλέπουν τα δύο κείμενα για το Χονγκ Κονγκ

Τα δύο κείμενα προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που θεωρείται πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές υλικών, όπως δακρυγόνα, αέρια, σπρέι πιπεριού, μη θανατηφόρα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, πλαστικές σφαίρες κ.ά., που προορίζονται για χρήση της αστυνομίας.

Η επικύρωση των δύο νομοσχεδίων αναγγέλλεται την περαιτέρω κλιμάκωση της οργής της κινεζικής ηγεσίας, σε μια πολύ λεπτή στιγμή των διμερών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του οδυνηρού και για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη εμπορικού πολέμου. Οι τιμωρητικοί δασμοί που επιβάλλουν η μια πλευρά στην άλλη παραμένουν σε ισχύ.

Η κατάσταση στην ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας παραμένει έκρυθμη τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες, αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας που θεωρείται πως δεν έχει προηγούμενο από την παράδοσή της υπό όρους στην Κίνα, από την άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη Βρετανία το 1997.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ