Την πρόθεσή του να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 1 δισ. δολαρίων από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτό ανέφερε απαντώντας σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνησή του είχε υποχωρήσει από προηγούμενες απαιτήσεις ύψους 200 εκατ. δολαρίων.
«Αυτή η υπόθεση θα συνεχιστεί έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, κατηγορώντας παράλληλα το Χάρβαρντ ότι «τροφοδοτεί με ανοησίες» την εφημερίδα New York Times, την οποία χαρακτήρισε «αποτυχημένη».
Διάψευση δημοσιεύματος και επίθεση στους New York Times
Σύμφωνα με τους New York Times, η κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει τις αξιώσεις των 200 εκατ. δολαρίων από το Χάρβαρντ λόγω πτώσης της δημοτικότητας του προέδρου Τραμπ και εν μέσω αντιδράσεων για τη μεταναστευτική πολιτική και τον θάνατο δύο Αμερικανών από πυρά ομοσπονδιακών πρακτόρων στη Μινεσότα.
Ο Τραμπ διέψευσε κατηγορηματικά το ρεπορτάζ, χαρακτηρίζοντάς το «εντελώς λανθασμένο», και απαίτησε τη διόρθωσή του με νέα ανάρτηση, λίγες ώρες αργότερα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε με ποια νομική βάση σκοπεύει να διεκδικήσει το ποσό του ενός δισ. δολαρίων.
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δεν προχώρησε άμεσα σε σχόλιο.
Σύγκρουση κυβέρνησης Τραμπ – πανεπιστημίων για την αντισημιτική βία
Από την έναρξη της δεύτερης θητείας του ο Τραμπ έχει εξαπολύσει σκληρή πολιτική επίθεση κατά του Χάρβαρντ και άλλων κορυφαίων πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για ανοχή σε φαινόμενα αντισημιτισμού, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συνδέονται με φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Συντηρητικοί κύκλοι υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια κυριαρχούνται από φιλελεύθερες ιδέες, αποκλείοντας αντίθετες φωνές — άποψη που βρίσκει πλέον απήχηση και εντός της κυβέρνησης Τραμπ.
Δικαστικές νίκες του Χάρβαρντ και ανοιχτά μέτωπα
Το Χάρβαρντ έχει προσφύγει δύο φορές στη Δικαιοσύνη κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κερδίζοντας σημαντική δικαστική απόφαση τον Σεπτέμβριο, όταν ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε παράνομη τη διακοπή χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων. Στην απόφαση αναφερόταν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον αντισημιτισμό ως «προπέτασμα καπνού για μια ιδεολογικά υποκινούμενη επίθεση» στα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας.
Παρότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση, τα περισσότερα από τα παγωμένα κονδύλια έχουν αποκατασταθεί. Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστήμια της Ivy League, όπως το Κολούμπια και το Μπράουν, το Χάρβαρντ δεν έχει καταλήξει σε συμβιβασμό με τον Λευκό Οίκο.
Τον Δεκέμβριο, το Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός του, Άλαν Γκάρμπερ, θα παραμείνει στη θέση του για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα πέραν του 2027, παρατείνοντας τη θητεία του στην ηγεσία του αρχαιότερου και πλουσιότερου πανεπιστημίου των ΗΠΑ.