Ο Σηκουάνας έγινε η νέα... παραλία του Παρισιού: Πού μπορεί κανείς να κολυμπήσει με θέα τον Πύργο του Άιφελ - iefimerida.gr

Ο Σηκουάνας έγινε η νέα... παραλία του Παρισιού: Πού μπορεί κανείς να κολυμπήσει με θέα τον Πύργο του Άιφελ

Μπάνιο στον Σηκουάνα
Μπάνιο στον Σηκουάνα/ Φωτογραφία AP

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ιδέα ότι κάποιος θα έκανε μπάνιο στον Σηκουάνα έμοιαζε αδιανόητη.

Ο ποταμός που διασχίζει το Παρίσι είχε μετατραπεί επί δεκαετίες σε έναν από τους πιο μολυσμένους αστικούς υδάτινους όγκους της Ευρώπης, με τα λύματα να καταλήγουν απευθείας στα νερά του και την κολύμβηση να απαγορεύεται από το 1923.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, όμως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, Παριζιάνοι και τουρίστες μπορούν να κάνουν δωρεάν μπάνιο στον Σηκουάνα, σε τρεις οργανωμένες περιοχές κολύμβησης που λειτουργούν υπό την επίβλεψη ναυαγοσωστών και με καθημερινούς ελέγχους της ποιότητας του νερού.

Η επαναλειτουργία των χώρων κολύμβησης έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που η γαλλική πρωτεύουσα δοκιμάζεται από διαδοχικά κύματα καύσωνα, με τη θερμοκρασία να έχει ξεπεράσει πρόσφατα τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον «βιολογικά νεκρό» Σηκουάνα στο μεγάλο στοίχημα του Παρισιού

Η αναγέννηση του Σηκουάνα δεν έγινε από τη μία ημέρα στην άλλη.

Τη δεκαετία του 1970 ο ποταμός είχε χαρακτηριστεί ουσιαστικά «βιολογικά νεκρός», καθώς περισσότερα από τα μισά λύματα της μητροπολιτικής περιοχής κατέληγαν σε αυτόν χωρίς επεξεργασία, ενώ είχαν απομείνει μόλις τρία είδη ψαριών.

Η μεγάλη αλλαγή ξεκίνησε με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα καθαρισμού που κορυφώθηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γαλλική κυβέρνηση και ο δήμος επένδυσαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε έργα εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού δικτύου, νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και μια τεράστια υπόγεια δεξαμενή κοντά στον σταθμό Gare d'Austerlitz, η οποία συγκρατεί τα όμβρια ύδατα κατά τις έντονες βροχοπτώσεις, ώστε να μην καταλήγουν ανεπεξέργαστα στον ποταμό.

Χάρη σε αυτά τα έργα, τα μεγάλα επεισόδια υπερχείλισης λυμάτων προς τον Σηκουάνα μειώθηκαν από περίπου 15 τον χρόνο σε μόλις δύο.

Πού μπορεί κανείς να κολυμπήσει στον Σηκουάνα

Οι τρεις οργανωμένοι χώροι κολύμβησης στον Σηκουάνα βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας και προσφέρουν εντελώς διαφορετική εμπειρία, όπως αναφέρει το CNN.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Bras Marie, δίπλα στη Νοτρ Νταμ, οι λουόμενοι απολαμβάνουν τη θέα στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού.

Το Grenelle, κοντά στον Πύργο του Άιφελ, προσφέρει ίσως το πιο εμβληματικό σκηνικό, καθώς οι κολυμβητές βρίσκονται απέναντι από το διάσημο μνημείο αλλά και το μικρό αντίγραφο του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Η μεγαλύτερη εγκατάσταση βρίσκεται στο Bercy, στην ανατολική πλευρά του Παρισιού, όπου μία από τις διαδρομές κολύμβησης φτάνει τα 67 μέτρα, απευθυνόμενη σε όσους θέλουν να κολυμπήσουν μεγαλύτερες αποστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ η λειτουργία των χώρων εξαρτάται καθημερινά από την ποιότητα του νερού και τις καιρικές συνθήκες.

Καθημερινοί έλεγχοι και σύστημα με σημαίες

Οι δημοτικές αρχές πραγματοποιούν καθημερινές μικροβιολογικές αναλύσεις για την ανίχνευση βακτηρίων, όπως το E. coli, ενώ εφαρμόζεται σύστημα ασφαλείας αντίστοιχο με εκείνο των παραλιών.

Η πράσινη σημαία σημαίνει ότι η κολύμβηση επιτρέπεται, η κίτρινη συνιστά αυξημένη προσοχή λόγω ισχυρών ρευμάτων ή κακοκαιρίας, ενώ η κόκκινη σημαία σημαίνει ότι το μπάνιο απαγορεύεται προσωρινά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρυσι, αρκετές ημέρες κολύμβησης ακυρώθηκαν μετά από έντονες βροχοπτώσεις που επιβάρυναν την ποιότητα των υδάτων, υπενθυμίζοντας ότι ο Σηκουάνας εξακολουθεί να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη νέα καλοκαιρινή συνήθεια

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 αποτέλεσαν το μεγάλο τεστ για τον ιστορικό ποταμό, καθώς φιλοξενήθηκαν εκεί τα αγωνίσματα τριάθλου και κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, επιταχύνοντας την ολοκλήρωση των έργων καθαρισμού.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις πολλών Παριζιάνων, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έκαναν μπάνιο στον Σηκουάνα την πρώτη χρονιά λειτουργίας των δημόσιων χώρων κολύμβησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι απίστευτο να κολυμπάς στον Σηκουάνα έχοντας απέναντί σου τον Πύργο του Άιφελ», δήλωσε στο Associated Press ο Αυστραλός τουρίστας Στιούαρτ Τάλμποτ, χαρακτηρίζοντας την εμπειρία μοναδική.

Ανάλογος ήταν και ο ενθουσιασμός πολλών Παριζιάνων.

«Μου αρέσει που βλέπεις ανθρώπους κάθε ηλικίας να απολαμβάνουν το ποτάμι. Γιαγιάδες, παιδιά, τουρίστες, όλοι μαζί. Είναι πραγματικά υπέροχο», είπε η 19χρονη Ερμίν Ζεγκού.

Η επιστροφή της κολύμβησης στον Σηκουάνα σηματοδοτεί το τέλος μιας απαγόρευσης που κράτησε περισσότερο από έναν αιώνα και αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ένα από τα πιο μολυσμένα αστικά ποτάμια της Ευρώπης κατάφερε να μετατραπεί ξανά σε σημείο αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σηκουάνας Παρίσι κολύμπι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ