Σηκουάνας: Ανοίγει ξανά για κολύμβηση έπειτα από έναν αιώνα απαγόρευσης για το κοινό - iefimerida.gr

Σηκουάνας: Ανοίγει ξανά για κολύμβηση έπειτα από έναν αιώνα απαγόρευσης για το κοινό

Σηκουάνας
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες θα μπορούν να κολυμπήσουν στον Σηκουάνα, χάρη σε ένα πρόγραμμα 1,4 δισ. ευρώ που υλοποιήθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Σάββατο θα ανοίξουν τρεις θέσεις κολύμβησης στην όχθη του ποταμού: μία κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, μία άλλη κοντά στον Πύργο του Άιφελ και μία τρίτη στο ανατολικό Παρίσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χώροι κολύμβησης θα είναι ανοιχτοί ως το τέλος Αυγούστου σε προγραμματισμένες ώρες. Η πρόσβαση θα είναι δωρεάν για όσους είναι τουλάχιστον 10 ή 14 ετών, ανάλογα με την τοποθεσία. Στις «παραλίες» θα υπάρχουν και ναυαγοσώστες.

Το νερό ελέγχεται καθημερινά, αναφέρει το Associated Press, και μόλις τον Ιούνιο έγινε αρκετά καθαρό για κολύμβηση, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι «παραλίες» θα είναι ανοιχτές κάθε μέρα. Μια κόκκινη σημαία θα προειδοποιεί τους κολυμβητές να μην μπαίνουν στα νερά.

Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η κολύμβηση στον Σηκουάνα απαγορευόταν από το 1923, με λίγες εξαιρέσεις, λόγω της ρύπανσης και των κινδύνων που εγκυμονεί η ναυσιπλοΐα μέσα στον ποταμό.

Η βουτιά έξω από τις προκαθορισμένες περιοχές κολύμβησης εξακολουθεί να απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας.

Μεγάλη ώθηση για τον καθαρισμό έδωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που φιλοξένησε το Παρίσι το 2024. Ωστόσο, η χρήση του ποταμού συνοδεύτηκε από πολλά προβλήματα, καθώς αθλητές αντιμετώπισαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ενώ άλλοι μολύνθηκαν από μικρόβια και χρειάστηκαν νοσηλεία. Μάλιστα αναβλήθηκαν αγώνες και προπονήσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού αμφισβητήθηκε έντονα η καταλληλότητα του νερού στον ποταμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, οι Αρχές άνοιξαν νέες μονάδες απολύμανσης και δημιούργησαν μια τεράστια δεξαμενή για να αποτρέψουν τα λύματα, που είναι γεμάτα βακτηρίδια, να χύνονται στον Σηκουάνα όταν βρέχει. Επιπλέον, οι βάρκες-σπίτια, που κάποτε άδειαζαν τα λύματά τους απευθείας στον ποταμό, υποχρεώθηκαν να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης.

Ο σκεπτικισμός παραμένει σχετικά με την ποιότητα του νερού

Ο Dan Angelescu, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fluidion, μιας εταιρείας τεχνολογίας παρακολούθησης υδάτων με έδρα το Παρίσι και το Λος Άντζελες, ελέγχει τακτικά τα επίπεδα βακτηρίων στον Σηκουάνα εδώ και αρκετά χρόνια.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα», δήλωσε ο Angelescu. «Υπάρχουν μόνο λίγες ημέρες σε μια κολυμβητική περίοδο που θα έλεγα ότι η ποιότητα του νερού είναι αποδεκτή για κολύμπι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένοι Παριζιάνοι έχουν επίσης δείξει σκεπτικισμό απέναντι στην ιδέα της κολύμβησης στον Σηκουάνα. Η αίσθηση αυτή συχνά ενισχύεται από το θολό χρώμα του νερού, τα σκουπίδια που επιπλέουν και τα πολλά τουριστικά σκάφη σε ορισμένα σημεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ