Τα 8α γενέθλιά του γιόρτασε χθες, 23 Απριλίου, ο πρίγκιπας Λούις και το ενδιαφέρον των γονιών του στρέφεται ξανά στον «Βενιαμίν» της βασιλικής οικογένειας.
- Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ της επιθυμίας για μια φυσιολογική παιδική ηλικία των παιδιών τους με την πραγματικότητα ότι ο Τζορτζ είναι ο μελλοντικός βασιλιάς, θέλοντας να προστατεύσουν τον Λούις για να μην αποκτήσει το αίσθημα ότι είναι «παραπαίδι».
- Η ιστορία του πρίγκιπα Χάρι αποτελεί ενός είδους προειδοποίηση, με τον Γουίλιαμ να επιδιώκει την προστασία του Λούις και της Σάρλοτ, με απώτερο στόχο να προετοιμαστούν για μια ανεξάρτητη ζωή, αποφεύγοντας τον εγκλωβισμό σε δευτερεύοντες ρόλους.
- Οι Waleses εφαρμόζουν μια σύγχρονη, δημοκρατική προσέγγιση στην ανατροφή, αντιμετωπίζοντας ισότιμα τα τρία παιδιά τους και ενθαρρύνοντας μια φυσιολογική σχολική ζωή, μακριά από αυστηρά πρωτόκολλα, επηρεασμένοι από τις γνώσεις της Κέιτ για την παιδική ηλικία.
Πίσω από τις αυθόρμητες γκριμάτσες, που έχουν λατρέψει οι Βρετανοί, κρύβεται μια στρατηγική επιλογή: ο Λούις δεν πρόκειται να είναι το «παραπαίδι» της μοναρχίας.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλεντον παλεύουν με μια δύσκολη… εξίσωση: από τη μια, επιδιώκουν μια «φυσιολογική» παιδική ηλικία, από την άλλη καλούνται να διαχειριστούν το γεγονός ότι ο πρωτότοκος Τζορτζ, 12 ετών, είναι ο μελλοντικός βασιλιάς.
Ο πρίγκιπας Χάρι και το παράδειγμα προς αποφυγή
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς η πρόσφατη ιστορία του πρίγκιπα Χάρι λειτουργεί ως παράδειγμα προς αποφυγή.
Στα απομνημονεύματά του, ο Χάρι περιέγραψε τη δυσκολία τού να ζει κανείς στη σκιά του διαδόχου.
Σύμφωνα με τη βιογράφο Τίνα Μπράουν, ο Γουίλιαμ είναι «θωρακισμένος» απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο και αποφασισμένος να προστατεύσει τον Λούις και τη Σάρλοτ.
«Ο στόχος είναι να προετοιμαστούν για μια ανεξάρτητη ζωή, τόσο προσωπικά όσο και οικονομικά, ώστε να μη νιώσουν εγκλωβισμένοι σε έναν δευτερεύοντα ρόλο», σημειώνει η Μπράουν.
Μια σύγχρονη προσέγγιση στην ανατροφή
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, οι Waleses υιοθετούν μια πιο δημοκρατική προσέγγιση.
Ο βιογράφος Κρίστοφερ Άντερσεν υποστηρίζει ότι το ζευγάρι αντιμετωπίζει και τα τρία παιδιά με την ίδια βαρύτητα, σεβόμενο τις διαφορετικές προσωπικότητές τους.
Τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο Lambrook και συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως όλοι οι συμμαθητές τους, μένοντας μακριά από το αυστηρό πρωτόκολλο - τουλάχιστον προς το παρόν. Ως ειδική στην πρώιμη παιδική ηλικία, η πριγκίπισσα της Ουαλίας γνωρίζει καλά πώς οι εμπειρίες αυτών των χρόνων διαμορφώνουν το μέλλον.
Ο «χαρακτήρας» της οικογένειας
Ο Γουίλιαμ περιγράφει τον μικρό Λούις ως έναν «τύπο με έντονο χαρακτήρα». Παρά την παιδική του ανεμελιά, οι γονείς του παραμένουν σε εγρήγορση για το πώς αισθάνεται ο μικρότερος της οικογένειας.
Όπως συνοψίζει η ιστορικός Μαρλέν Κόνιγκ: «Θέλουν και τα τρία παιδιά να γνωρίζουν ότι είναι εξίσου αγαπητά και ότι έχουν τη δική τους θέση». Με αυτόν τον τρόπο, το παλάτι ελπίζει να σπάσει τον κύκλο της αποξένωσης που πλήγωσε τη μοναρχία στο παρελθόν.