Συρία: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο «επανέναρξης της σύγκρουσης» - iefimerida.gr

Συρία: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο «επανέναρξης της σύγκρουσης»

Κάτοικοι της Συρίας
Κάτοικοι της Συρίας / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο «επανέναρξης της σύγκρουσης» και ενός «μεγαλύτερου κατακερματισμού» της χώρας, σε ένα κλίμα πρόκλησης μεταξύ κοινοτήτων.

«Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Συρία είναι τεράστιες και οι κίνδυνοι πραγματικοί για μια επανέναρξη της σύγκρουσης και έναν μεγαλύτερο κατακερματισμό που ακόμη δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί», δήλωσε μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Δαμασκό κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πέντε και πλέον μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εξακολουθώ να ανησυχώ για τον κίνδυνο νέων βιαιοτήτων και το γεγονός ότι τέτοιες εξελίξεις μπορεί να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις επιθέσεις τον Μάρτιο κατά της μειονότητας των Αλαουιτών, η οποία συνδέεται με τη φυλή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Όπως και στην «οπισθοδρόμηση» που αποτέλεσε στα τέλη Απριλίου η βία κατά της μειονότητας των Δρούζων, σε ένα πλαίσιο προκλήσεων για κοινοτικές εντάσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε επίσης την ανησυχία του χθες, Τρίτη, προειδοποιώντας ότι η Συρία μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου «εμφυλίου πολέμου ευρείας κλίμακας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τους κινδύνους αυτούς, ο Πέντερσεν χαιρέτισε την ανακοίνωση της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει τις οικονομικές της κυρώσεις, βλέποντας σε αυτό μια απάντηση στην ελπίδα για "επιτυχία" των Σύρων στη μετάβαση της χώρας.

Ο Άσαντ ανατράπηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2024 μετά μια επίθεση αστραπή που πραγματοποίησε ένας συνασπισμός ομάδων ανταρτών, στον οποίο κυριαρχούν ισλαμιστές οι οποίοι έχουν σήμερα την εξουσία στη Δαμασκό.

Παράλληλα, ο Γκέιρ Πέντερσεν καταδίκασε εκ νέου τα απαράδεκτα ισραηλινά πλήγματα στο συριακό έδαφος.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κλιμάκωση των επιθέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορα μέρη της χώρας, μιλώντας για σημάδια πιο συντονισμένων επιχειρήσεων με τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και όπλων μεσαίου βεληνεκούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΗΕ Συρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ