Habemus Papam. Το όνομα του νέου Πάπα ακούστηκε από το μπαλκόνι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και αυτός είναι ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ.
Ο διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου είναι ο πρώτος Αμερικανός Ποντίφικας και ο 267ος Πάπας.
Ο 70 ετών Πρέβοστ έχει καταγωγή από το Σικάγο.
Ο νέος Πάπας, που δεν συγκαταλέγεται στους συντηρητικούς, επέλεξε το όνομα «Λέων 14ος».

Έως τώρα ο Πρέβοστ ήταν υπεύθυνος του υπουργείου του Βατικανού για το σύνολο του καθολικού κλήρου.
Δείτε live:
Η αναγγελία του νέου Πάπα
«Σας αναγγέλλω μεγάλη χαρά: Έχουμε Πάπα! Ο Παναγιώτατος και Σεβασμιώτατος Πατήρ, ο κύριος Ρόμπερτ Πρέβοστ, Καρδινάλιος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας, ο οποίος λαμβάνει για τον εαυτό του το όνομα Πάπας Λέων ο 14ος» ανακοινώθηκε από το μπαλκόνι προς μεγάλο ενθουσιασμό των χιλιάδων πιστών που βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

O πρώτος χαιρετισμός του νέου Πάπα
Εμφανώς συγκινημένος, ο νέος Πάπας, Λέων 14ος, βγήκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου και χαιρέτισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία και τον επευφημούσε με τη φράση «Ζήτω ο Πάπας».
«Ειρήνη σε όλους, αδελφοί και αδελφές. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του Αναστάντος Κυρίου και αυτός ο χαιρετισμός ας φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλη τη γη. Η ειρήνη ας είναι μαζί σας. Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Κυρίου, μια ειρήνη ταπεινή και επίμονη, προέρχεται από τον Θεό που μας αγαπά όλους, απεριόριστα» ήταν τα πρώτα λόγια του Αμερικανού καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Θυμόμαστε ακόμη την αδύναμη φωνή του Πάπα Φραγκίσκου που ευλόγησε τη Ρώμη, όλον τον κόσμο, το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω εκείνη την ευλογία. Ο Θεός σας αγαπά όλους. Το κακό δεν θα υπερισχύσει. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι-χέρι, προχωρούμε. Είμαστε μαθητές του Κυρίου, ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Είναι η γέφυρα για να φτάσει σε μας ο Θεός και η αγάπη του. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε γέφυρες με διαλόγους, με συναντήσεις, ενωμένοι όλοι ως ένας μόνο λαός. Πάντα με ειρήνη. Πάπα Φραγκίσκε, σε ευχαριστούμε.
Ευχαριστώ όλους τους καρδινάλιους που με επέλεξαν για να περπατήσουμε μαζί αναζητώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και να εργαστούμε ως γυναίκες και άνδρες του Ιησού και να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο με όραμα.
Είμαι παιδί του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος είπε ''μαζί σας είμαι χριστιανός και για σας επίσκοπος''. Μπορούμε να πορευτούμε όλοι μαζί προς την πατρίδα για την οποία μας προετοίμασε ο Θεός.
Ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός στην Εκκλησία της Ρώμης: Πρέπει να είμαστε μια ιεραποστολική εκκλησία που οικοδομεί διάλογο και γέφυρες, σαν αυτή την πλατεία, με ανοιχτές αγκάλες, διάλογο και αγάπη.
Σε όλους εσάς, αδελφούς και αδελφές, λέω ότι θέλω να είμαστε συνοδική Εκκλησία, η οποία αναζητεί πάντα την ειρήνη και θα είναι στο πλευρό όσων υποφέρουν.
Η Παρθένος είναι πάντα στο πλευρό μας. Σας ζητώ να προσευχηθούμε μαζί για τη νέα αυτή αποστολή μου, για την ειρήνη στον κόσμο. Και ζητάμε να μας ευλογήσει η Παρθένος», κατέληξε ο νέος ποντίφικας.
Ο Λέων 14ος είπε επίσης ότι δίνει άφεση αμαρτιών, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του όταν ανέλαβαν το αξίωμά τους.
Βατικανό: Η διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά την εκλογή
Μετά την εκλογή του, κατά το πρωτόκολλο, ο κοσμήτορας του Κολεγίου των Καρδιναλίων τον ρώτησε: «Δέχεστε την κανονική εκλογή σας ως Ανώτατος Ποντίφικας;». Ο Πρέβοστ συμφώνησε και επέλεξε το όνομα Πάπας Λέων ο 14ος. Στη συνέχεια οι καρδινάλιοι ορκίστηκαν υπακοή.
Ο νέος Πάπας οδηγήθηκε στο παρακείμενο Δωμάτιο των Δακρύων, όπου άλλαξε από την κόκκινη στολή του καρδιναλίου σε λευκό παπικό ράσο.

Οι 133 καρδινάλιοι εξέλεξαν στη δεύτερη ημέρα της διαδικασίας του Κονκλαβίου τον διάδοχο του εκλιπόντος Πάπα Φραγκίσκου. Μόλις ο λευκός καπνός βγήκε από την καπνοδόχο, χιλιάδες κόσμου που βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες για την εκλογή νέου Πάπα.

Δείτε εικόνες με το συγκινημένο πλήθος










