Η 20ετής διαμάχη του Τζο Μπάιντεν με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν -Πώς άρχισε η κόντρα, ποιος θα πάει για πρόεδρος - iefimerida.gr

Η 20ετής διαμάχη του Τζο Μπάιντεν με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν -Πώς άρχισε η κόντρα, ποιος θα πάει για πρόεδρος

Ο Τζό Μπάιντεν
Τζό Μπάιντεν -Φωτογραφία: AP/Charlie Neibergall
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τζο Μπάιντεν εισήλθε στον προεκλογικό αγώνα για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, έχοντας επικεντρώσει την προσοχή του στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και θέλει να νικήσει στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αλλά πριν από την επίτευξη μιας προεδρικής νίκης στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, ο Μπάιντεν πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς, τους άλλους 20 διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, δίνοντας έμφαση στην Ελίζαμπεθ Γουόρεν και στην μακρόχρονη πολιτική τους διαμάχη, σχολιάζει το CNN.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαμάχη του Μπάιντεν με την Γουόρεν μετράει δύο δεκαετίες, όταν ο ίδιος είχε εδραιώσει την θέση του στην Γερουσία των ΗΠΑ και η Γουόρεν ως καθηγήτρια Νομικής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ του ασκούσε συχνά κριτική, όπως και σε άλλα μέλη της Γερουσίας, με σημείο αναφοράς την άνεση που είχαν στις σχέσεις τους με συμφέροντα εταιρικών κοινοπραξιών.

Σήμερα, καθώς οι δύο τους, διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, η Γουόρεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται άμεσα μεταξύ των εσωτερικών συνυποψηφίων του Μπάιντεν που έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον να κάνουν ερωτήσεις, τόσο για το παρελθόν του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, όσο και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Παρά το γεγονός ότι διαφέρουν ηλικιακά κατά έξι μόλις χρόνια (ο Μπάιντεν είναι 76 και η Γουόρεν 69) οι δύο τους συμβολίζουν διαφορετικές και ανταγωνιστικές τάσεις μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαζί με τον ιδεολογικό της σύμμαχο, ανεξάρτητο Γερουσιαστή από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, η Γουόρεν βρίσκεται στην πρωτοπορία του προοδευτικού ρεύματος που εμφανίζεται αποφασισμένο να ξεθεμελιώσει το παλιό ηγετικό κατεστημένο, ασκώντας πιέσεις προς τα αριστερά, δίνοντας υποσχέσεις για την καταπολέμηση μιας «διεφθαρμένης» και άδικης κατανομής των οικονομικών πόρων.

Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει πρώτα να νικήσει εσωκομματικά την Ελίζαμπεθ Γουόρεν -Φωτογραφία: AP/Charlie Neibergall
Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει πρώτα να νικήσει εσωκομματικά την Ελίζαμπεθ Γουόρεν -Φωτογραφία: AP/Charlie Neibergall

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν προωθεί την προεδρική υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ως ένας έμπειρος συμβιβαστικός πολιτικός, που αποτελεί ένα ασφαλές λιμάνι για τους Δημοκρατικούς και ίσως για μερικούς Ρεπουμπλικάνους, που ανησυχούν όπως κι ο ίδιος ότι μια δεύτερη προεδρική θητεία του Τραμπ απειλεί «να αλλάξει ουσιαστικά και για πάντα, τον χαρακτήρα του (αμερικανικού) έθνους».

Από την μεριά της, η Γουόρεν όταν ρωτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αν ο πρώην αντιπρόεδρος ήταν «ιδιαίτερα άνετος» με την Wall Street, η γερουσιαστής από την Μασαχουσέτη ήταν ασυνήθιστη άμεση στην απάντησή της, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι “η διαφωνία τους, έχει καταγραφεί δημοσίως.”

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε μία περίοδο κατά την οποία, οι μεγαλύτεροι οικονομικοί οργανισμοί σε αυτή την χώρα προσπαθούσαν να στραγγίξουν εκατομμύρια σκληρά εργαζόμενων οικογενειών που είχαν χρεοκοπήσει εξαιτίας ιατρικών προβλημάτων, απώλειας εργασίας, διαζυγίων, αλλά και θανάτων εντός της οικογένειας, δεν υπήρχε κάποιος να τους συμπαρασταθεί», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Γουόρεν στην Αϊόβα, την ημέρα που ο Μπάιντεν ανακοίνωνε επίσημα την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Τότε, ακριβώς με μία φράση, η Γουόρεν άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην προσωπική της αντιπαράθεση με τον Μπάιντεν δηλώνοντας: «Μπήκα σε αυτήν τη μάχη, επειδή ακριβώς (οι αμερικανικές οικογένειες) δεν είχαν κάποιον (να τους συμπαρασταθεί) κι ο Μπάιντεν ήταν με την μεριά των εταιριών έκδοσης πιστωτικών καρτών».

Στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 η Γουόρεν ήταν κυρίως γνωστή ως ακαδημαϊκή κι ως συγγραφέας, ενώ αντιτάχθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία του Μπάιντεν για την αναδιοργάνωση της πτωχευτικής νομοθεσίας.

Οι δύο τους εξέφραζαν εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες για την αναφερόμενη νομοθεσία με την Γουόρεν να πραγματοποιεί παρεμβάσεις μέσω της δημοσίευσης σχολίων της και τον Μπάιντεν να προσπαθεί να δρομολογήσει εξελίξεις στην Γερουσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι και το 2005 όταν το πτωχευτικό νομοσχέδιο αναθεωρήθηκε μετά την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από την προεδρία και βρίσκονταν πάλι στο κατώφλι της Γερουσίας.

Σε μία ακρόαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας που έγινε τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, η Γουόρεν κάθισε στην θέση της μάρτυρα και τάχθηκε πάλι κατά του νομοσχεδίου. Στην διάρκεια μιας σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ τους, η Γουόρεν υποστήριξε ότι η βιομηχανία πιστωτικών καρτών συσσώρευε χρέη «από επιτόκια και συνδρομές», προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του Μπάιντεν.

Η ένταση κλιμακώθηκε, αλλά η υποστήριξη του Μπάιντεν στο αναφερόμενο νομοσχέδιο ήταν σταθερή.

Το Κογκρέσο πέρασε το νομοσχέδιο κι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους Τζούνιορ υπέγραψε για την εφαρμογή του τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.

Σε δήλωσή του στο CNN, ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν Άντριου Μπέιτς, δήλωσε ότι ο πρώην γερουσιαστής έκανε ό,τι μπορούσε για να αντιμετωπίσει μία δύσκολη πολιτική πραγματικότητα. Το 2005, η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν σίγουρη, με δεδομένο ότι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο είχαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ