Ο κίνδυνος περαιτέρω ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή -Τα σενάρια για την επόμενη μέρα εξηγεί ο καθηγητής Κ. Υφαντής - iefimerida.gr

Ο κίνδυνος περαιτέρω ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή -Τα σενάρια για την επόμενη μέρα εξηγεί ο καθηγητής Κ. Υφαντής

Ο Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ως μια καλά και από καιρό σχεδιασμένη χαρακτηρίζει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια τέτοια επιχείρηση, όπως αυτή που είδαμε πριν από λίγες ώρες, προετοιμάζεται πάρα πολύ καιρό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Και είναι κάτι, άλλωστε, που γνωρίζαμε ότι θα συμβεί. Το Ισραήλ ήταν έτοιμο εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και χρόνια. Αυτό ήταν και μια βασική διαφωνία της κυβέρνησής του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Άρα, το επιχειρησιακό σκέλος δεν ξαφνιάζει κανέναν», εξηγεί στο iefimerida.gr ο κ. Υφαντής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Ιράν ήταν σχεδόν έτοιμο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα»

Το ουσιαστικό ζήτημα, όπως λέει ο Κώστας Υφαντής, είναι αν και κατά πόσο άξιζε το ρίσκο που πήρε το Ισραήλ, υπό την έννοια τού πόσο πίσω «στέλνει» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράν ήταν σχεδόν έτοιμο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Μόλις πριν από μία εβδομάδα οι επιθεωρητές είχαν επισημάνει ότι έχει ξεπεράσει τον εμπλουτισμό του 60%, που είναι η ''οροφή'' για την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικό υλικό, ενώ το 90% είναι απαραίτητο για την παραγωγή πυρηνικών όπλων».

Στο ερώτημα, βεβαίως, γιατί αυτή η επίθεση έγινε τώρα, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο απαντά ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι το Ιράν είναι αποδυναμωμένο.

«Αυτή τη στιγμή οι περιφερειακοί βραχίονες του Ιράν και η επιρροή τους έχουν σχεδόν εξαερωθεί, με εξαίρεση τους Χούθι, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν ουσιαστικά. Άρα, τώρα είναι μια καλή συγκυρία. Το ζήτημα είναι αν αυτό που έκανε το Ισραήλ στην ουσία υπονομεύει την προσπάθεια που υποτίθεται ότι έκαναν οι ΗΠΑ να έρθουν σε συμφωνία με το Ιράν», αναφέρει.

Κίνδυνος περαιτέρω ανάφλεξης στην περιοχή της Μ. Ανατολής - Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Παρόλο που υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ανάφλεξης στην περιοχή, όπως λέει, δεν εκτιμά ότι θα φτάσουμε εκεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Ισραήλ συνήθως παίρνει πολύ υπολογισμένα ρίσκα και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε -παρότι ακούγεται υπερβολικό- ότι για το Ισραήλ το Ιράν αποτελεί υπαρξιακή απειλή. Έτσι σκέφτονται οι Ισραηλινοί για το καθεστώς του», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, μετά τη χθεσινή επίθεση, ο Κώστας Υφαντής κάνει λόγο για δύο πιθανά σενάρια.

Όπως εξηγεί: «Το πρώτο είναι το Ιράν να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του και να προσέλθει σε συνομιλίες, γεγονός που δεν το θεωρώ πολύ πιθανό. Το άλλο είναι να καθυστερήσει το πρόγραμμά του για μερικά χρόνια, αλλά να φτάσει με περισσότερη αποφασιστικότητα και μεγαλύτερη ταχύτητα στην απόκτηση πυρηνικών όπλων. Και αυτό γιατί το ίδιο το Ιράν θα θεωρεί ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αναχαιτίσει τη δυτική - ισραηλινή απειλή».

Από τη στιγμή, βεβαίως, που θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα τότε θα μιλάμε, όπως εξηγεί ο Κώστας Υφαντής, για «μετασχηματισμό» της Μέσης Ανατολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά μην ξαφνιαστούμε αν δούμε τη Σαουδική Αραβία να αποκτά πυρηνικά όπλα ως αντίβαρο στο Ιράν και να έχουμε διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής σε μια περιοχή που δεν έχει ησυχάσει ποτέ από τη βία», καταλήγει ο έμπειρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράν ισραήλ επίθεση Μέση Ανατολή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ