Ο έκπτωτος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ συνελήφθη εκ νέου για την αποτυχημένη προσπάθεια επιβολής στρατιωτικού νόμου πέρυσι, η οποία βύθισε τη χώρα σε πολιτική αναταραχή.
Ο καθαιρεθείς Γιουν Σουκ Γέολ παραπέμφθηκε σε δίκη τον Απρίλιο για το διάταγμα, το οποίο οδήγησε στην επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος για έξι ώρες τον Δεκέμβριο. Aνώτερος δικαστής στο Κεντρικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Σεούλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Γιουν την Τετάρτη, επικαλούμενος φόβους ότι θα μπορούσε να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.
Ο Γιουν, ο οποίος ήταν ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος της Νότιας Κορέας που συνελήφθη, αντιμετωπίζει δίκη με την κατηγορία ότι ηγήθηκε «ανταρσίας» για την προσπάθειά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο. Κατά τη διάρκεια της επτάωρης ακρόασης της Τετάρτης ομάδα ειδικών συμβούλων υποστήριξε την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Γιουν για πέντε βασικές κατηγορίες, ανέφερε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Οι νέες κατηγορίες εις βάρος του έκπτωτου προέδρου της Νότιας Κορέας
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την φερόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών του υπουργικού συμβουλίου από τον Γιουν, επειδή δεν κάλεσε ορισμένους από αυτούς σε συνάντηση πριν κηρύξει στρατιωτικό νόμο.
Ο Γιουν αρχικά παρευρέθηκε στην ακρόαση μαζί με τους δικηγόρους του για να αρνηθεί τις κατηγορίες, πριν μεταφερθεί στο Κέντρο Κράτησης της Σεούλ για να περιμένει την απόφαση σχετικά με το ένταλμα σύλληψης.
Συνελήφθη για πρώτη φορά τον Ιανουάριο μετά από μια μακρά αντιπαράθεση, με τους ερευνητές να σκαρφαλώνουν σε οδοφράγματα και να κόβουν συρματοπλέγματα για να τον συλλάβουν από την κατοικία του στο κέντρο της Σεούλ.
Ο Γιουν αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες αργότερα, αφού ένα δικαστήριο ανέτρεψε τη σύλληψή του για τεχνικούς λόγους, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δίκη.
Ο Γιουν απειλείται με ισόβια ή και θανατική ποινή
Εάν κριθεί ένοχος, θα μπορούσε να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη ή ακόμη και θανατική ποινή.
Οι εισαγγελείς φέρονται να βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο έκπτωτος πρόεδρος της Νότιας Κορέας διέταξε να πετάξουν στρατιωτικά drones πάνω από τη Βόρεια Κορέα για να προκαλέσει μια αντίδραση που θα δικαιολογούσε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες, όπως εξέγερση και κατάχρηση εξουσίας κατά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Η εξέγερση είναι μία από τις λίγες ποινικές κατηγορίες για τις οποίες οι πρόεδροι της Νότιας Κορέας δεν έχουν ασυλία, αλλά τώρα που ο Γιουν δεν είναι πλέον πρόεδρος, είναι εκτεθειμένος σε άλλες ποινικές κατηγορίες.
Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Τζάε-μιουνγκ, εξελέγη στο αξίωμά του τον Ιούνιο μετά από πρόωρες εκλογές μετά την καθαίρεσή του Γιουν. Ο Λι έκανε την προεκλογική του εκστρατεία με τη δέσμευση να ενισχύσει τη δημοκρατία στη χώρα μετά την κρίση και διόρισε μια ομάδα ειδικών συμβούλων για να διερευνήσει τα πεπραγμένα του Γιουν σχετικά με την επιβολή στρατιωτικού νόμου, καθώς και άλλες ποινικές κατηγορίες που αφορούν στην κυβέρνησή του.