Η 31χρονη Αμερικανίδα νοσοκόμα Κόρτνεϊ Ελ Ρεφάι, ταξιδεύει από τη Στοκχόλμη στις ΗΠΑ για να εργαστεί ως νοσηλεύτρια σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Σαν Φρανσίσκο.
Όπως εξηγεί στην Daily Mail, το υπερατλαντικό ταξίδι των 8.300 χιλιομέτρων αξίζει τον κόπο της καθώς αμείβεται με 116 δολάρια την ώρα και μόνο μία 12ώρη βάρδια αρκεί για να καλύψει το ενοίκιο του μήνα στη Στοκχόλμη.
Η Κόρτνεϊ μετακόμισε στη Σουηδία το 2022 με τον Σουηδό σύζυγό της Ράμι. Ωστόσο, σύντομα άρχισε να της λείπει η δουλειά της και έτσι μετά τη γέννηση της κόρης τους στις αρχές του 2023, το ζευγάρι άρχισε να μοιράζει τον χρόνο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Μετά από μια παραμονή 19 μηνών στις ΗΠΑ, η Κόρτνεϊ εξασφάλισε θέση ως νοσηλεύτρια σε ΜΕΝΝ σε νοσοκομείο της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο, το καλοκαίρι του 2024. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους όμως, επέστρεψε στη Σουηδία και έκτοτε ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε φορά για να εργαστεί.
Γιατί τη συμφέρει οικονομικά να εργάζεται στις ΗΠΑ και να ζει στη Σουηδία
Με συμβόλαιο ημερήσιας απασχόλησης, η Κόρτνεϊ εργάζεται μόνο τέσσερις οκτάωρες βάρδιες τον μήνα και μπορεί να οργανώνει το πρόγραμμά της έτσι ώστε να έχει διαλείμματα εργασίας που φτάνουν και τις έξι εβδομάδες.
«Κερδίζω περισσότερα με μερική απασχόληση ως νοσοκόμα με τα ταξίδια σε σχέση με μια νοσοκόμα πλήρους απασχόλησης στη Σουηδία. Αν δούλευα μία 12ωρη βάρδια στην Καλιφόρνια, θα μπορούσα να πληρώσω ενοίκιο ενός μήνα εδώ. Πολλές νοσοκόμες εργάζονται 12 ώρες, αλλά το νοσοκομείο μας είναι διαφορετικό. Δουλεύουμε οκτώ, αλλά έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε δώδεκα ώρες με υπερωρίες», δήλωσε η 31χρονη στην Daily Mail εξηγώντας πώς τη συμφέρει οικονομικά να εργάζεται στις ΗΠΑ και να ζει στη Σουηδία. «Αν εργάζομαι Σαββατοκύριακα, παίρνω επιπλέον χρήματα, και αν εκπαιδεύω και άλλους νοσηλευτές, πληρωνόμαστε 25% περισσότερο από το κανονικό προσωπικό», είπε σε άλλο σημείο.
Κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ, η 31χρονη νοικιάζει δωμάτιο από άλλη νοσηλεύτρια με 50 δολάρια τη βραδιά και αφήνει εκεί τα ρούχα της και το αυτοκίνητο. Μετά από κάθε ταξίδι, επιστρέφει στη Σουηδία με καθαρά έσοδα περίπου 5.000 δολάρια, αφού καλύψει τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής.
Όταν ρωτούν γιατί δεν εργάζεται ως νοσηλεύτρια στη Σουηδία, εξηγεί ότι η διαδικασία αδειοδότησης είναι χρονοβόρα και η διαφορά στις αμοιβές τεράστια καθώς όπως είπε στην καλύτερη περίπτωση, ένας νοσηλευτής στη Σουηδία αμείβεται με περίπου 30 δολάρια την ώρα. «Στις ΗΠΑ, οι νοσοκόμες πληρώνονται διαφορετικά. Στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, έχουν τις πιο ακριβοπληρωμένες νοσοκόμες στη χώρα και έχουμε ένα σωματείο νοσηλευτών, το οποίο πολλές άλλες χώρες δεν έχουν. Νιώθω ότι οικονομικά δεν αξίζει τον κόπο», δήλωσε.
Ωστόσο, στη Σουηδία, υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα, όπως το χαμηλό κόστος ενοικίου (πληρώνει 1.350 δολάρια στη Στοκχόλμη έναντι 2.600 στις ΗΠΑ). «Τώρα έχω επίσης τα οφέλη της ζωής στη Σουηδία, η κόρη μου πηγαίνει σε παιδικό σταθμό σχεδόν δωρεάν και η υγειονομική περίθαλψη είναι δωρεάν», είπε η 31χρονη.
Ως προς το πώς φορολογείται, η νοσηλεύτρια εξήγησε πώς η διμερής συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών την προστατεύει από το να φορολογείται δύο φορές για το ίδιο εισόδημα.
Παρά τις δυσκολίες της απόστασης και κυρίως το ότι στερείται την κόρη της για ημέρες κάθε μήνα η Κόρτνεϊ χαρακτηρίζει «βιώσιμες» τις μετακινήσεις της και δεν σκοπεύει να αλλάξει κάτι σύντομα.