Τα τραγικά γεγονότα στο Νεπάλ δεν είναι πρωτοφανή, αλλά παραπέμπουν σε γνωστό «φαινόμενο ντόμινο», σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο.
- Η τραγωδία στο Νεπάλ αποδίδεται στο «φαινόμενο ντόμινο», όπου η κατολίσθηση χιονοστιβάδας ή παγετώνα προκάλεσε το σπάσιμο φράγματος λίμνης. Αυτό οδήγησε σε μια καταστροφική πλημμύρα με λασπορροές, ενώ η συμβολή σεισμού θεωρείται απίθανη.
- Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, με παρόμοια περιστατικά να έχουν καταγραφεί αιώνες πριν. Στο Περού το 1725, μια χιονοστιβάδα έσπασε το φυσικό φράγμα παγετώδους λίμνης, προκαλώντας πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή σε 1.500 ανθρώπους.
- Στην Ιταλία το 1963, μια κατολίσθηση στο τεχνητό φράγμα Vajont προκάλεσε υπερχείλιση και ένα γιγαντιαίο κύμα, σαν τσουνάμι. Η καταστροφή που ακολούθησε στην κοιλάδα του ποταμού Πιάβε κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
- Η σοβαρότερη φυσική καταστροφή στο δυτικό ημισφαίριο συνέβη στο Περού το 1970. Ένας ισχυρός σεισμός 7,8 ρίχτερ πυροδότησε χιονοστιβάδα και λασπορροές στις Άνδεις, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να εκτιμάται έως και 70.000.
Σε ανάρτησή του, ο σεισμολόγος εξηγεί τον μηχανισμό που φαίνεται να οδήγησε στην καταστροφή, παραθέτοντας αντίστοιχα ιστορικά παραδείγματα από το Περού και την Ιταλία και σημειώνοντας ότι τέτοια φαινόμενα είναι γνωστά εδώ και αιώνες.
Όπως επισήμανε, τέτοιου είδους αλυσιδωτά φαινόμενα είναι γνωστά εδώ και αιώνες. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια κλασική περίπτωση του λεγόμενου «φαινομένου ντόμινο» ή «cascade effect», κατά το οποίο μια αρχική φυσική διεργασία πυροδοτεί μια σειρά άλλων φαινομένων που δεν θα είχαν συμβεί χωρίς αυτήν.
Δείτε την ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:
«'Οσα διαβάζουμε, ότι δηλαδή τα τραγικά που έγιναν στο Νεπάλ δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ, και ότι ίσως οφείλονται στην κλιματική κρίση, αποτελούν λόγια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στο Νεπάλ είχαμε μια κλασική περίπτωση του «φαινομένου ντόμινο-cascade effect”, όπου μια αρχική φυσική διαδικασία προκαλεί άλλες που δεν θα συνέβαιναν χωρίς την αρχική. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι: η κατολίσθηση μιας χιονοσιβάδας, ή τμήματος παγετώνα πιθανώς σε κατάσταση ημιτήξης, κατολίσθησε, έφθασε σε παγετώδη λίμνη ή φράγμα, αυτό έσπασε και προκάλεσε τρομακτική πλημμύρα νερού με μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών και λασπορροών. Το καταστροφικό αποτέλεσμα είναι γνωστό. Η συμβολή ενός μικρού σεισμού σε αυτή τη διαδικασία δε φαίνεται πιθανή.Είναι δικαιολογημήνη η έκπληξη για το φαινόμενο που συνέβη στο Νεπάλ; Όσοι γνωρίζουμε δεν εκπλαγήκαμε. Τέτοια φαινόμενα είναι από αιώνες γνωστά στον πλανήτη. Π.χ. στο Περού το 1725 μια χιονοστιβάδα κατολίσθησε σε στενή κοιλάδα και έσπασε το φυσικό φράγμα παγετώδους λίμνης. Τεράστιες ποσότητες νερού, μαζί με φερτά υλικά, έφθασε με τρομερή ορμή στην πόλη Ancash, την πλημμύρισε και σκότωσε περίπου 1500 ανθρώπους. Παρόμοια φαινόμενα συνέβησαν στο Περού το 1941 και το 1962. Στις 9 Οκτωβρίου 1963, κατά την αρχική πλήρωση του τεχνητού φράγματος Vajont στα βόρεια της Βενετίας (Ιταλία), μια κατολίσθηση προκάλεσε υπερχείλιση του φράγματος, οπότε 50.000.000 κυβικά μέτρα νερού με τη μορφή κύματος ύψους 250 μέτρων, που θύμιζε τσουνάμι, προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες και καταστροφές στην κοιλάδα του ποταμού Πιάβε που βρισκόταν χαμηλότερα. Καταστράφηκαν χωριά και κωμοπόλεις. Ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι κυμάνθηκε μεταξύ 1.900 και 2.500. Το φράγμα παρέμεινε σχεδόν άθικτο και τα δύο τρίτα του νερού συγκρατήθηκαν πίσω από αυτό.Ο μεγάλος σεισμός μεγέθους 7.8 στο Ancash του Περού στις 31-5-1970, σε συνδυασμό με την χιονοστιβάδα και τις τρομερές λασπορροές που προκάλεσε στις πλαγιές των Άνδεων, αποτελεί τη σοβαρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία του Περού και του δυτικού ημισφαιρίου. Ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός θυμάτων κυμάνθηκε μεταξύ 66.800 και 70.000».