Μπέρμπελ Μπας: Η νέα συμπρόεδρος του SPD που ενσαρκώνει τις ελπίδες των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να ανακάμψουν - iefimerida.gr

Μπέρμπελ Μπας: Η νέα συμπρόεδρος του SPD που ενσαρκώνει τις ελπίδες των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να ανακάμψουν

Η συμπρόεδρος του SPD, Μπέρμπελ Μπας
Η συμπρόεδρος του SPD, Μπέρμπελ Μπας / Φωτογραφία αρχείου: AP / Alberto Pezzali
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ

Γόνος εργατικής οικογένειας η νέα συμπρόεδρος του SPD, Μπέρμπελ Μπας συγκεντρώνει πάνω της τους προβολείς της δημοσιότητας με τον γερμανικό Τύπό να την περιγράφει ως το ανερχόμενο αστέρι των Σοσιαλδημοκρατών.

Η Μπας προέρχεται από πολύτεκνη εργατική οικογένεια και σε νεαρή ηλικία έπαιζε ποδόσφαιρο. Λατρεύει τις μηχανές, αλλά δεν έχει χρόνο για πολλές βόλτες με τη Harley Davidson της, αφού έχει αφοσιωθεί στην πολιτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μπέρμπελ Μπας με τους προέδρους Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ
Η Μπέρμπελ Μπας με τους προέδρους Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ / Φωτογραφία αρχείου: AP

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα εξελέγη στην προεδρία του SPD μαζί με τον Λαρς Κλίνγκμπαϊλ σε μία εποχή που ιδιαίτερα η αριστερή πτέρυγα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας αναζητεί έναν «φρέσκο», αλλά ταυτόχρονα και έμπειρο πρωταγωνιστή. Παλαιότερα πίστευε ότι τον βρήκε στο πρόσωπο του Μάρτιν Σουλτς, που όμως«ξεφούσκωσε» σχετικά γρήγορα. Ακολούθησε στο τιμόνι του SPD η Σάσκια Έσκιν, που επίσης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και τώρα τη σκυτάλη παραλαμβάνει η 56χρονη Μπας.

Το παιδί της εργατικής οικογένειας, που έγινε πρόεδρος της Μπούντεσταγκ

Για άλλη μια φορά οι Γερμανοί αποδεικνύουν ότι απεχθάνονται τα «πολιτικά τζάκια», όπως σχολιάζει η DW. Ο πατέρας της Μπέρμπελ Μπας ήταν οδηγός λεωφορείου, η μητέρα της νοικοκυρά. Η οικογένεια κατάγεται από το Ντούισμπουργκ, μία παρηκμασμένη εργατούπολη στην κοιλάδα του Ρουρ με αξιόλογο παρελθόν, μάλλον προβληματικό παρόν, αλλά και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Ο βασιλιάς Κάρολος είχε υποδεχθεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τον Φεβρουάριο του 2023 την τότε πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Μπέρμπελ Μπας
Ο βασιλιάς Κάρολος είχε υποδεχθεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τον Φεβρουάριο του 2023 την τότε πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Μπέρμπελ Μπας / Φωτογραφία αρχείου: AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τις δυσκολίες η Μπας κατάφερε να σπουδάσει στο νυχτερινό τμήμα οικονομικής σχολής, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε ασφαλιστικό ταμείο. Ξεχώρισε ως δημοτικός σύμβουλος στο Ντούισμπουργκ και εξελέγη στην Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά με το SPD το 2009.

Ωστόσο, έγινε ευρύτερα γνωστή στους συμπατριώτες της ως πρόεδρος της γερμανικής Βουλής στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, καθώς επέδειξε την ίδια επιμέλεια και πυγμή με τον προκάτοχό της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αξιοσημείωτο είναι ότι επί των ημερών της Μπας πέρασε από τη Μπούντεσταγκ η διαμφισβητούμενη νομοθεσία για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, την οποία ο Σόιμπλε δεν είχε καταφέρει να προωθήσει στη δική του θητεία.

Η υπουργός του SPD που ταράζει τα νερά

Πριν καλά-καλά αναλάβει καθήκοντα ως υπουργός Εργασίας, η Μπας τάραξε τα νερά με την πρότασή της να αρχίσουν να πληρώνουν σοβαρές ασφαλιστικές εισφορές και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Παρά τις αντιδράσεις, είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει, κι ας την κατηγορούν για «λαϊκισμό» οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η νυν συμπρόεδρος του SPD, Μπας συναντήθηκε τον Μάιο του 2022, λίγους μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής,  με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο
Η νυν συμπρόεδρος του SPD, Μπας συναντήθηκε τον Μάιο του 2022, λίγους μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο / Φωτογραφία αρχείου: AP

Το «δυνατό χαρτί» της Μπας είναι ότι γνωρίζει άριστα το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, πέρα από τη βιτρίνα των αριθμών και της στατιστικής. Γνωρίζει όμως και τις εργατουπόλεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που ήταν άλλοτε παραδοσιακά προπύργια του SPD, αλλά σήμερα ενισχύουν όλο και περισσότερο τις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και της ακροδεξιάς AfD.

To ερώτημα είναι αν από το νέο της πόστο η Μπας θα καταφέρει να αναστρέψει την πτωτική τάση του SPD, που κατέγραψε στις τελευταίες εκλογές το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων 138 ετών σε εθνικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ