Η Μισέλ Ομπάμα παίρνει συνέντευξη από την Αμάντα Γκόρμαν στο ΤΙΜΕ -Η συμβουλή της νεαρής ποιήτριας | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Η Μισέλ Ομπάμα παίρνει συνέντευξη από την Αμάντα Γκόρμαν στο ΤΙΜΕ -Η συμβουλή της νεαρής ποιήτριας

Η Αμάντα Γκόρμαν στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME
Η Αμάντα Γκόρμαν στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το περιοδικό TIME έβαλε τη νεαρή Αφροαμερικανή που έκλεψε τις εντυπώσεις την ημέρα της ορκωμοσίας Μπάιντεν, Αμάντα Γκόρμαν, απέναντι στην πρώην Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, σε μια συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των γυναικών και δη των μαύρων γυναικών στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού, η Μισέλ Ομπάμα είχε συναντήσει την Αμάντα Γκόρμαν το 2016 στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο ενός προγράμματος μαθητών ποιητών, αλλά και το 2018 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του οργανισμού Black Girls Rock. Ένας οργανισμός που θέλει να στηρίξει και να δώσει ώθηση σε γυναίκες και κορίτσια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ζούμε σε μια σημαντική στιγμή στη ζωή των μαύρων»

Σε μια συζήτηση, που πολλές φορές θύμισε εκείνη μιας μητέρας με την κόρη της, αφού η Μισέλ Ομπάμα τόνισε πως έχει δύο κόρες κοντά στην ηλικία της Γκόρμαν, οι δύο Αφροαμερικανίδες μίλησαν για την ποίηση, τα μηνύματα του ποιήματος της ορκωμοσίας, το άγχος της σκηνής, αλλά και την αξία της αισιοδοξίας για το μέλλον.

H Amanda Gorman αγκαλιά με τους Ομπάμα
H Amanda Gorman αγκαλιά με τους Ομπάμα

«Ζούμε σε μια σημαντική στιγμή της μαύρης Τέχνης, γιατί ζούμε μια σημαντική στιγμή στη μαύρη ζωή» αναφέρει η Γκόρμαν, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση της Μισέλ Ομπάμα για την περίοδο της «αναγέννησης» στη μαύρη Τέχνη, όπως τη χαρακτήρισε.

Η πρώην Πρώτη Κυρία περιέγραψε με ενθουσιασμό τη στιγμή που η Αμάντα Γκόρμαν ανέβηκε στη σκηνή, στο Καπιτώλιο, και απήγγειλε το «Ο λόφος που ανεβαίνουμε», το ποίημα για την ορκωμοσία του Μπάιντεν. «Πρέπει να πω ότι ένιωσα περήφανη. Ανέκαθεν σε διέκρινε η ισορροπία και η χάρη, όμως παρακολουθώντας σε να απευθύνεσαι σε όλη τη χώρα κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ: Λοιπόν, αυτό το κορίτσι μεγάλωσε πολύ», σημείωσε η Μισέλ Ομπάμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έμπνευση στα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Η Αμάντα Γκόρμαν αποκάλυψε, πάντως, πως όλα έγιναν τόσο γρήγορα, που έφτασε να προβάρει το ποίημά της στον καθρέφτη το βράδυ πριν από την ορκωμοσία. Σε κάθε περίπτωση, για εκείνη η ποίηση είναι ένα μέσο διαμαρτυρίας, ένας τρόπος να δηλώσει κανείς κάτι.

«Αν κοιτάξουμε τα πλακάτ του κινήματος Black Lives Matter, γράφουν “μας έθαψαν, αλλά δεν γνώριζαν πως ήμασταν σπόροι”. Αυτό είναι ποίηση που επιστρατεύεται προκειμένου να μιλήσει για τη φυλετική αδικία» λέει, προσθέτοντας πως για εκείνη ακόμη και ο περίφημος λόγος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «Έχω ένα όνειρο», εκτός από ρητορικό κείμενο είναι επίσης ένα εξαίρετο ποιητικό έργο.

Η Αμάντα Γκόρμαν στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME
Η Αμάντα Γκόρμαν στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μισέλ Ομπάμα θέλει να μάθει την πηγή έμπνευσης του κοριτσιού που βρέθηκε στο επίκεντρο της αμερικανικής κοινής γνώμης, με την εικόνα της να ξεπερνά τα στενά σύνορα των ΗΠΑ. Η Γκόρμαν δηλώνει πως λατρεύει τους μαύρους ποιητές, όμως αποκάλυψε πως για το ποίημα διάβασε πολύ Ουίνστον Τσόρτσιλ, αλλά και αρκετό Αβραάμ Λίνκολν.

Το «μάντρα» της Αμάντα Γκόρμαν πριν βγει στη σκηνή

Στη συνέχεια, η πρώην Πρώτη Κυρία ζήτησε από τη νεαρή ποιήτρια να της αποκαλύψει το «μάντρα», το στιχάκι, την «προσευχή» που επαναλαμβάνει από μέσα της κάθε φορά που θέλει να πάρει κουράγιο.

Το κορίτσι που φώτισε με τη φρεσκάδα της την τελετή ορκωμοσίας, με μια σαγηνευτική αθωότητα αποκάλυψε πως παράλλαξε τους στίχους ενός τραγουδιού που αγάπησε όταν ήταν παιδί, από την ταινία της Disney, «Βαϊάνα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαι η κόρη του αρχηγού του χωριού. Καταγόμαστε από τους ταξιδιώτες που βρήκαν τον δρόμο τους από την άκρη του κόσμου», έλεγε η ηρωίδα του παιδικού παραμυθιού, με την Γκόρμαν να το μετατρέπει για τη δική της διαδρομή: «Είμαι η κόρη μαύρων συγγραφέων που κατάγονται από τους μαχητές για την ελευθερία, αυτούς που έσπασαν τις αλυσίδες και άλλαξαν τον κόσμο», λέει η Αμάντα.

Η αναφορά στην περίοδο της δουλείας δεν είναι τυχαία και τη συναντήσαμε και στο ποίημα της Γκόρμαν, όπως παρατήρησε η Μισέλ Ομπάμα. Προς έκπληξη της πρώην Πρώτης Κυρίας, η Αμάντα εμπνεύστηκε από τον λόγο της Μισέλ Ομπάμα κατά το συνέδριο των Δημοκρατικών, όπου είχε πει πως «κάθε πρωί ξυπνώ σε ένα σπίτι χτισμένο από σκλάβους». Για την Γκόρμαν, η ποίηση είναι ο φακός που χρησιμοποιούμε για να ανακρίνουμε την Ιστορία.

Τι κοινό έχει η Γκόρμαν με τον Τζο Μπάιντεν και τη Μάγια Αγγέλου

Η Αμάντα Γκόρμαν αναφέρθηκε και στη δυσκολία άρθρωσης που αντιμετώπιζε ως πολύ πρόσφατα, ένα πρόβλημα που μοιράζεται με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που στο παρελθόν έχει αποκαλύψει πως υπέφερε από τραυλισμό.

Η Αμάντα Γκόρμαν την ημέρα της ορκωμοσίας Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP Photo/Patrick Semansky
Η Αμάντα Γκόρμαν την ημέρα της ορκωμοσίας Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP Photo/Patrick Semansky
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για τον τραυλισμό. Η Μάγια Αγγέλου υπήρξε μουγκή για αρκετά χρόνια. Εγώ δεν μπορούσα να προφέρω συγκεκριμένους ήχους, όπως το “ρ”» λέει η νεαρή ποιήτρια και συνεχίζει: «Για καιρό το αντιμετώπιζα ως αδυναμία. Τώρα το βλέπω ως δύναμη, γιατί αυτή η διαδικασία με έκανε συγγραφέα».

Μισέλ Ομπάμα και Αμάντα Γκόρμαν μοιράζονται μυστικά πριν από μια δημόσια εμφάνιση

Μιλώντας για τις δημόσιες εμφανίσεις, Μισέλ Ομπάμα και Αμάντα Γκόρμαν μοιράζονται τις ίδιες μικρές, πρακτικές αγωνίες. «Πώς θα φτάσω στο πόντιουμ χωρίς να σκοντάψω; Τα χέρια μου είναι κρύα. Πώς θα γυρίσω τις σελίδες ενώ τα χέρια μου μουδιάζουν;» ήταν οι σκέψεις της Γκόρμαν την ημέρα της ορκωμοσίας. Αλλά και η Μισέλ Ομπάμα αποκαλύπτει πως σε παρόμοιες περιπτώσεις σκέφτεται «πόσα σκαλιά είναι; Πόσο επίπεδο είναι το έδαφος;».

Σε μια κατάθεση ψυχής, η Αμάντα Γκόρμαν αποκαλύπτει πως τα τελευταία έξι χρόνια όποτε έγραφε ένα ποίημα, ήθελε να είναι ένα ποίημα ορκωμοσίας. «Και με αυτό δεν εννοώ απαραίτητα ένα ποίημα για κάποιον πρόεδρο. Ήθελα να γράψω ένα ποίημα αντάξιο ενός νέου κεφαλαίου για τη χώρα».

Η δίδυμη αδελφή της Αμάντα Γκόρμαν

Η Μισέλ Ομπάμα θέλησε όμως να μάθει περισσότερα για την οικογένεια της Αμάντα Γκόρμαν. Όπως είπε, «έχω δύο κόρες κοντά στην ηλικία σου και ο δεσμός τους είναι πάντα ισχυρός», σημειώνοντας πως η νεαρή ποιήτρια έχει μια δίδυμη αδελφή. «Σαν δίδυμες, είμαστε πολύ διαφορετικές. Αλλά εκείνο που μας ενώνει δεν είναι οι προσωπικότητές μας. Είναι οι αξίες μας», υποστηρίζει η Αμάντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαι ο τυφώνας που έρχεται κάθε χρόνο και καλό είναι να αναμένετε να με δείτε ξανά σύντομα» είναι τα λόγια με τα οποία κλείνει τη συνέντευξη η Αμάντα Γκόρμαν, μια φράση που αποτελεί και συμβουλή σε άλλα νέα κορίτσια που βρίσκονται ξαφνικά στο επίκεντρο της προσοχής.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ