Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας καταδίκασε την Υγειονομική Υπηρεσία να αποζημιώσει με 250.000 ευρώ μια ασθενή, η οποία διαγνώστηκε και υποβλήθηκε σε θεραπεία για κακόηθες σάρκωμα που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε.
«Υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είχατε ποτέ καρκίνο και δεν έχετε. Τα κακά νέα είναι ότι σας κάναμε ριζική χειρουργική επέμβαση σαν να είχατε, οπότε δεν ξέρουμε αν θα ξαναπερπατήσετε ποτέ». Αυτά ήταν τα λόγια, σύμφωνα με την Εl Pais, που είπε ένας γιατρός στο Νοσοκομείο Virgen del Rocío στη Σεβίλλη στις 18 Ιανουαρίου 2018, έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μιας 39χρονης γυναίκας από τη Σεβίλλη, η οποία, μετά από μια σκληρή δικαστική μάχη, κατάφερε να πείσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας να της επιδικάσει αποζημίωση 250.000 ευρώ για μια λανθασμένη διάγνωση κακόηθους σαρκώματος, το οποίο όχι μόνο την άφησε να κουτσαίνει και να χρειάζεται τη βοήθεια δύο μπαστουνιών για να περπατήσει και μια μόνιμη αναπηρία, αλλά και με χρόνια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο εφιάλτης της ασθενούς με τον ανύπαρκτο καρκίνο
Εκείνη την περίοδο η Μαρία Χεσούς Βιγιαπάντο ήταν 39 ετών. Σήμερα, η γυναίκα χρειάζεται δύο μπαστούνια για να περπατήσει, φέρει μόνιμη αναπηρία και πάσχει από χρόνια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Με άλλα λόγια, έχει μείνει ανεπανόρθωτα σημαδεμένη για το υπόλοιπο της ζωής της.
Όλα ξεκίνησαν στις 7 Αυγούστου 2017, όταν η γυναίκα επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Virgen del Rocío λόγω πρηξίματος σε ολόκληρο τον μηρό. Δέκα ημέρες αργότερα η μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό υποδήλωνε ότι μπορεί να πρόκειται για όγκο και στη συνέχεια της ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο για σάρκωμα.
Στις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι επρόκειτο για καρκίνο, της προσφέρθηκε η συμμετοχή σε πειραματική κλινική δοκιμή. Τον Δεκέμβριο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια σε πολύ επιθετική και ακρωτηριαστική θεραπεία με χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες.
«Ποτέ δεν με ενημέρωσαν για τις σοβαρές αμφιβολίες που υπήρχαν σχετικά με την περίπτωσή μου», ανέφερε η ασθενής στην πρώτη της καταγγελία κατά της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ανδαλουσίας.
Μετά την επέμβαση, η βιοψία του αφαιρεθέντος ιστού επιβεβαίωσε την απουσία καρκίνου. Τότε ήταν που η γυναίκα ρώτησε το νοσοκομείο αν ήταν δυνατόν να είχε εξαφανιστεί ο όγκος λόγω του φαρμάκου που της χορηγήθηκε.
Τι ισχυρίζεται το νοσοκομείο για το περιστατικό
Το νοσοκομείο αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό, καθώς στο δείγμα που αφαιρέθηκε δεν υπήρχαν ενδείξεις νεοεπικουρικής θεραπείας που να είχε αλλοιώσει τον υποτιθέμενο «όγκο».
Μεταξύ άλλων, η απόφαση του δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι η ασθενής δεν είχε ποτέ ενημερωθεί για τις κλινικές αμφιβολίες που υπήρχαν πριν από την έναρξη της θεραπείας.
Ούτε φυσικά για την έλλειψη τεκμηριωμένης απόδειξης της κακοήθειας του όγκου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η καταγγέλλουσα τονίζει ότι το ενδιαφέρον της ογκολόγου που την παρακολουθούσε εστίαζε στο να τη «στρατολογήσει» για το κλινικό δοκιμαστικό πρόγραμμα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας διαπίστωσε ότι στην ασθενή προκλήθηκε μια δυσανάλογη και αδικαιολόγητη βλάβη, την οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει υποστεί.
Επιπλέον, διόρθωσε την ερμηνεία της πρώτης απόφασης, η οποία είχε θεωρήσει ότι η συμμετοχή της στο κλινικό δοκιμαστικό πρόγραμμα υπήρξε καθοριστική για την «ίασή» της, κάτι που τα ίδια τα παθολογοανατομικά πορίσματα του νοσοκομείου διέψευδαν.
Η Ένωση Υπεράσπισης των Ασθενών απαίτησε την έναρξη έρευνας για το νοσοκομείο σχετικά με τις συνθήκες που περιέβαλαν τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου κλινικού δοκιμαστικού προγράμματος.
«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση, περιβαλλόμενη από αντιφατικά στοιχεία που απαιτούν μια ξεκάθαρη, θαρραλέα και υπεύθυνη απάντηση από τις υγειονομικές αρχές», δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου, Κάρμεν Φλόρες.