Μετάλλαξη κορωνοϊού: ΠΟΥ και ειδικοί κατευνάζουν, στη Βρετανία ανησυχούν - iefimerida.gr

Μετάλλαξη κορωνοϊού: ΠΟΥ και ειδικοί κατευνάζουν, στη Βρετανία ανησυχούν

Γιατροί κάνουν τεστ κορωνοϊού σε πολίτη δίπλα από γκράφιτι
Καθησυχαστική είναι η επιστημονική κοινότητα για την μετάλλαξη του κορωνοϊού / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έχει αρχίσει να χορηγείται σε χώρες, μία νέα ανησυχία έχει προκληθεί από την είδηση πως η μετάλλαξή του έχει προκαλέσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στην Βρετανία.

Η είδηση αυτή έφερε ντόμινο εξελίξεων καθώς η μία χώρα μετά την άλλη κλείνει τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, ενώ την ίδια ώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προκύψει προβλήματα και με την τροφοδοσία από χώρες του εξωτερικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι ανησυχίες των Βρετανών φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και ο Παγκόσμιος Ιατρικός σύλλογος, δείχνουν να υποβαθμίζουν τους κινδύνους που ισχυρίζονται οι Βρετανοί πως κρύβει η μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Πώς προήλθε η μετάλλαξη του κορωνοϊού

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού ανιχνεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κεντ της Αγγλίας και μέχρι τώρα εκτός από τα νοτιοανατολικά της χώρας, έχει ανιχνευτεί σε Αυστραλία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Δανία και Ιταλία. Σε όλες τις χώρες πλην της Βρετανίας, τα περιστατικά είναι μεμονωμένα, ενώ στην Αγγλία έχουν ανιχνευτεί πάνω 1.100 φορείς της μετάλλαξης.

Ποιους επηρεάζει

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η μετάλλαξη παρατηρείται κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών. Στην Ουαλία ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι τα 41 έτη, ενώ επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν πως επηρεάζει εξίσου ανάλογα τα παιδιά με τους ενήλικες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Με τα όσα ισχυρίζονται από το Λονδίνο, αυτά που είναι γνωστά για την μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι τα εξής:

  • μάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά ακόμα συλλέγονται στοιχεία,
  • τα εμβόλια φαίνεται πως θα εξακολουθούν να λειτουργούν και κατά του νέου στελέχους,
  • δεν δημιουργεί βαρύτερη κλινική εικόνα και δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επαναλοίμωξης από αυτό το στέλεχος,
  • η ανησυχία έγκειται στο ότι αν μεταδίδεται πιο εύκολα ίσως περισσότεροι άνθρωποι νοσήσουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα, και αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Βρετανίας

Οι επιστήμονες πάντως είναι καθησυχαστικοί λέγοντας πως αυτό είναι ένα αναμενόμενο φαινόμενο και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει τόσο έντονη ανησυχία.

Παράλληλα, επιστήμονες αμφισβήτησαν χθες τον ισχυρισμό της Βρετανίας ότι η μετάλλαξη επηρεάζει κατά 70% την μεταδοτικότητα, ζητώντας αποδείξεις γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλες τις δηλώσεις του κ. Τζόνσον με εξαιρετική προσοχή. Αν, εν τούτοις, αληθεύει η δήλωσή του ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από τον προηγούμενο ιό, τότε αυτό σημαίνει μόνο ότι τα μέτρα προστασίας μας είναι κατά 70% πιο σημαντικά», είπε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Ούλριχ Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το γεγονός ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Αγγλία οφείλεται κυρίως στην αμέλεια των ανθρώπων εκεί. Οι μεταλλάξεις ιών είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και τις βλέπουμε επίσης ξανά και ξανά σε άλλους παθογόνους ιούς», πρόσθεσε.

«Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και 25 χρόνια και σας λέω ότι ουδείς μπορεί να προσδιορίσει έναν ποσοτικοποιήσιμο αριθμό σε τόσο σύντομο χρονικό πλαίσιο», λέει από την πλευρά του ο Καρλ Χένεγκαν, καθηγητής Αποδεικτικής Ιατρικής στο τμήμα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Κάθε ειδικός λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να συναχθεί ένα τέτοιο συμπέρασμα» προσθέτει.

Ο επιφανής λοιμωξιολόγος του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν είπε επίσης ότι δεν ανησυχεί μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία αναφέροντας πως το «φούσκωσαν» οι Βρετανοί σαν είδηση, ενώ και ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς αυτούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως η μετάλλαξη είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας και δεν θα έπρεπε να υπάρχει πανικός.

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια, είναι πολύ σημαντικό να πούμε στο κοινό τα πράγματα όπως έχουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης του ιού», δήλωσε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ.

«Μέχρι στιγμής, παρόλο που έχουμε δει πολλές αλλαγές, πολλές μεταλλάξεις, καμία δεν έχει επηρεάσει σημαντικά ούτε την ευαισθησία στον ιό σε οποιαδήποτε από τις τρέχουσες θεραπευτικές ουσίες και τα φάρμακα ούτε στα υπό ανάπτυξη εμβόλια και υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι αναμένει να λάβει περισσότερες λεπτομέρειες εντός ημερών ή εβδομάδων σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του εξαιρετικά μεταδοτικού νέου στελέχους κορωνοϊού.

Καμία ανησυχία για το εμβόλιο

Οσον αφορά το αν επηρεάζει η μετάλλαξη αυτή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι ειδικοί είναι εξίσου καθησυχαστικοί. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να φανερώνει πως το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, κάτι που εξέφρασαν και στελέχη των δύο εταιριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι λένε οι Ελληνες επιστήμονες

Ο Ηλίας Μόσιαλος ήταν από τους Ελληνες επιστήμονες που τόνισε πως οι ισχυρισμοί του Μπόρις Τζόνσον δεν έχουν επιβεβαιωθεί και έδωσε μάλιστα απαντήσεις για την μετάλλαξη του ιού, αλλά και γιατί έχει προκαλέσει ανησυχία, τονίζοντας πως και για τα εμβόλια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Καθησυχαστικοί ήταν και άλλοι ειδικοί όπως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθ. Εξαδάκτυλος, που ανέφερε χθες πως μία μετάλλαξη δεν μπορεί «να προσδώσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», ενώ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος σημείωσε πως μεταλλάξεις συμβαίνουν συνεχώς.

Σε απομόνωση η Βρετανία -Τα μέτρα για τις πτήσεις προς την Ελλάδα από σήμερα

Ολοένα και μεγαλώνει, εν τω μεταξύ, η λίστα των χωρών που προχωρούν σε αναστολή πτήσεων από και προς την Βρετανία εξαιτίας της μετάλλαξης του κορωνοϊού. Αν και οι επιστήμονες καθησυχάζουν, λέγοντας πως είναι μία φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας αυτό που συμβαίνει, πολλές είναι οι χώρες που προχωρούν σε μέτρα αναστολής πτήσεων, απομονώνοντας την Βρετανία.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ανακοινώθηκε χθες πως όσοι ταξιδεύουν από την Βρετανία να μπαίνουν σε 10ημερη καραντίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μέτρο είναι σε ισχύ από σήμερα στις 6 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 6 το πρωί ανήμερα των Χριστουγέννων. Τα μέτρα:

  • Αρνητικό τεστ κορωνοϊού PCR και όχι rapid test με την άφιξη στο αεροδρόμιο.
  • Καραντίνα 10 ημερών αντί για 7 που είχε ανακοινωθεί χθες.
  • Υποβολή σε μοριακό τεστ κορωνοϊού στο δεκαήμερο προκειμένου να μπορέσουν να εξέλθουν της καραντίνας.
  • Εξακολουθούν να ισχύουν τα αρνητικά τεστ 72 ωρών για την είσοδο στη χώρα, καθώς επίσης και η συμπλήρωση του PLF.

Οι χώρες που έχουν προχωρήσει σε αναστολή πτήσεων από και προς την Βρετανία είναι οι εξής: Αργεντινή, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Τσεχία, Δανία, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαρόκο, Ολλανδία, Ομάν, Πακιστάν, Περού, Ιρλανδία, Ρωσία, Ισπανία, Ελβετία, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία, Παναμάς, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία.

Οι χώρες που έχουν βάλει περιορισμούς μέχρι στις πτήσεις από και προς Βρετανία: ΕΛΛΑΔΑ, Ισημερινός, Πορτογαλία, Ισπανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ