Τρομακτική επίθεση με πυραύλους και drones σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας στο Κίεβο.
Δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους ρωσικούς πυραύλους ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες σε διάφορες περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας. Σημειώθηκαν καταστροφές σε πλήθος μη στρατιωτικών υποδομών και σε πολυκατοικίες ενώ -μεταξύ άλλων- καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς ένα ιατρικό κέντρο.
Επίθεση με εκατοντάδες drones από τη Ρωσία
Το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές επιθέσεις έχουν αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά την ένταση και τη διάρκειά τους. Ενώ παλιότερα οι Ρώσοι έστελναν ιρανικά drones -καμικάζι ΣΑΧΕΝΤ κατά δεκάδες, τώρα πλέον ο αριθμός τους μετράται σε εκατοντάδες κάθε βράδυ. Την περασμένη νύχτα ο αριθμός τους ήταν 400 ενώ μια μέρα νωρίτερα οι Ρώσοι εκτόξευσαν τον αριθμό - ρεκόρ των 728 drones κατά τη διάρκεια μιας νύχτας.
Αυτή η κατάσταση, και ενώ οι Ουκρανοί περιμένουν να δουν το πως θα αλλάξει η στάση του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την βοήθεια σε μένα αντιπυραυλικής άμυνας - αυτό που κυρίως ζητάει ο Ζελένσκι από τον Τραμπ- οι κάτοικοι του Κιέβου έχουν αρχίσει να λαμβάνουν πολύ πιο σοβαρά τις αντιαεροπορικές σειρήνες απ’ ότι πριν από λίγους μήνες. Αυτό, όπως περιγράφει στο iefimerida.gr ο Αντώνης Ζαχαρόπουλος - ο οποίος βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ουκρανική πρωτεύουσα και έζησε την τρομακτική επίθεση της περασμένης νύχτας.
Μαρτυρία Ελληνα από το Κίεβο
«Κατέβηκα στο καταφύγιο όλη νύχτα σήμερα. Το καταφύγιο βρίσκεται στο υπόγειο ενός σχολείο απέναντι από την πολυκατοικία που μένω. Παλαιότερα υπήρχαν μέρες που κατά τη διάρκεια επιθέσεων ήμουν μόνος μου μέσα στο καταφύγιο, τώρα είναι γεμάτο, ο κόσμος έχει αρχίσει να φοβάται. Ήταν μια κοπέλα με τη γάτα της σήμερα, η οποία μένει στην πολυκατοικία μου, που πέρασε όλο το βράδυ στο καταφύγιο. Τη ρώτησα τι άλλαξε και άρχισε να κατεβαίνει στο καταφύγιο και και μου είπε ότι φοβάται γιατί δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα η αντιπυραυλική άμυνα» περιγράφει στο iefimerida.gr ο κ. Ζαχαρόπουλος.
Όπως περιγράφει ο ίδιος, η σημερινή επίθεση ήταν ιδιαίτερα τρομακτική, η γη σειόταν και ακούγονταν διαρκώς εκρήξεις. Όπως ήταν λογικό, ο ίδιος δεν έκλεισε μάτι όλη τη νύχτα με αποτέλεσμα να αργήσει στη δουλειά που είχε να κάνει. «Πήρα τηλέφωνο και η κοπέλα από το γραφείο είχε ήδη πάει στη δουλειά. Παρά τις αντιξοότητες και την απειλή, ο κόσμος πάει κανονικά στις δουλειές του σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Παρά τον πόλεμο οι κάτοικοι του Κιέβου αντέχουν» λέει ο κ. Ζαχαρόπουλος.