Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: «Παραμένουμε σταθεροί στο αίτημα για αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας» - iefimerida.gr

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: «Παραμένουμε σταθεροί στο αίτημα για αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας»

Πλακάτ για την Γενοκτονία των Ποντίων
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μακάριος, τόνισε σε μήνυμά του ότι πρέπει να αναγνωριστεί η Ποντιακή Γενοκτονία/ Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Λίβερπουλ του Σίδνεϊ, ιερούργησε χθες το πρωί της ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος τόνισε στο μήνυμά του ότι πρέπει να αναγνωριστεί η Ποντιακή Γενοκτονία.

Ο Σεβασμιότατος χοροστάτησε κατά τον όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπου Μελόης κ. Αιμιλιανό και Κυανέων κ. Ελπίδιο. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ενώπιον πλήθους ενοριτών που προσήλθαν στην εκκλησία με ευλάβεια, συγκίνηση και πνεύμα ενότητας, χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Χρήστο Βέργο, τον οποίο επαίνεσε για την πολυετή ιερατική διακονία του στην τοπική Εκκλησία. Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου για ό,τι μέχρι σήμερα προσέφεραν στην Ενορία - Κοινότητα του Λίβερπουλ, ενώ επισήμανε πως έχει έρθει η ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο για την Ενορία, με εχέγγυα την αγάπη, την ενότητα και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, μπροστά από το κενοτάφιο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού τελέστηκε, υπό του Σεβασμιότατου κ.κ. Μακαρίου, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο. Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Ποντιακή Γενοκτονία οργανώθηκαν, ενόψει της 19ης Μαΐου, από τη Συντονιστική Επιτροπή Νέας Νοτίου Ουαλίας, στην οποία συμμετέχουν η Ποντιακή Αδελφότητα ΝΝΟ «Ο Ποντοξενιτέας», η «Ποντιακή Αδελφότητα Σίδνεϊ Παναγία Σουμελά» και Ελληνική Ποντιακή Κοινότητα Wollongong «Ο Διογένης».

Ο Σεβασμιότατος στο μήνυμά του αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της σφαγής περισσότερων από 350.000 Ελλήνων του Πόντου, καθώς και στους ξεριζωμούς, στις προσπάθειες για βίαιο εξισλαμισμό του πληθυσμού, αλλά και στην καταστροφή ιστορικών και χριστιανικών μνημείων της περιοχής. Παρότι η Γενοκτονία σηματοδότησε το τέλος μιας ιστορίας χιλιετιών του ελληνοχριστιανικού στοιχείου στον Πόντο, εντούτοις, όπως υπογράμμισε, το ελληνικό πνεύμα και η ορθόδοξη πίστη δεν έσβησαν. «Η κληρονομιά μας και η θρησκεία μας συνδέονται άρρηκτα με την ταυτότητά μας και καθορίζουν τους ανθρώπους μας», επισήμανε.

Μακάριος: «Nα δούμε την Ποντιακή Γενοκτονία να αναγνωρίζεται»

Δεν παρέλειψε, επίσης, να θίξει το ζήτημα της ανάγκης αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τη Διεθνή Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοβουλίων της Αυστραλίας. Η επιδίωξη αυτή δεν εκπορεύεται από μίσος, διευκρίνισε, αλλά αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Παραμένουμε σταθεροί στο αίτημά μας να δούμε την Ποντιακή Γενοκτονία να αναγνωρίζεται σε τοπικό και ευρύτερο πολιτικό επίπεδο», επισήμανε. «Σε προσωπικό επίπεδο, σεβόμαστε και τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας», κατέληξε, «και διατηρούμε ζωντανά στις καρδιές μας τα ιδανικά και τις αξίες τους, το θάρρος και την ψυχική τους δύναμη, την πίστη τους η οποία μετέτρεψε τον θάνατο και τον πόνο σε πύλη που οδηγεί στην παράδεισο και στην αιώνια ζωή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ