Λύματα: Τάση αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει το ΑΠΘ

Ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη/ Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τάση αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου των λυμάτων παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα, πτωτική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SΑRS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης δείχνουν οι πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Λύματα: Αποκλιμάκωση παρατηρείται στο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα από περίπου έναν μήνα σταδιακής ανόδου του ιικού φορτίου και μία σταθεροποίηση κατά τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου, από τις πρώτες μέρες του Απριλίου καταγράφεται αποκλιμάκωσή του.

Διαγράμματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μείωση παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη
Διαγράμματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μείωση παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 04/04/2022 και της Τρίτης 05/04/2022 είναι:

  • Οριακά σταθερή (-13%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 02/04/2022 και της Κυριακής 03/04/2022.
  • Οριακά μειωμένη (-26%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 28/03/2022 και Τρίτης 29/03/2022.

Αν τηρούνται τα μέτρα θα παρατηρηθεί περεταίρω αποκλιμάκωση, λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου

«Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, που έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές από την αρχή της πανδημίας. Βεβαίως σε απόλυτες τιμές το ιικό φορτίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, που δηλώνει σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα. Με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και την βελτίωση των καιρικών συνθηκών προσβλέπουμε σε σταδιακή περαιτέρω αποκλιμάκωση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ